Предвидувања за 2026 година | Иден времеплов

Прочитајте 41 предвидувања за 2026 година, година во која светот ќе се трансформира на големи и мали начини; ова вклучува нарушувања низ нашата култура, технологија, наука, здравство и бизнис сектори. Тоа е вашата иднина, откријте за што сте.

Quantumrun Foresight ја подготви оваа листа; Футуристичка консултантска фирма која користи стратешко предвидување за да им помогне на компаниите да напредуваат од идните трендови.

Брзи прогнози за 2026 година

Брза прогноза
 • Европската унија ја спроведува Директивата за известување за корпоративна одржливост (CSRD) за мали и средни претпријатија (МСП), со опција за одложување до 2028 година. 1
 • Националната аеронаутика и вселенска администрација лансира роторно летало за проучување на ледената месечина на Сатурн, Титан. 1
 • Потрошувачите трошат над 937 милијарди американски долари на глобално ниво за споделување на возење. 1
 • 25% од онлајн корисниците ќе поминуваат најмалку 1 час дневно во Metaverse. 1
 • Националната аеронаутичка и вселенска администрација, Италијанската вселенска агенција, Канадската вселенска агенција и Јапонската агенција за воздушно истражување заедно лансираат мисија на Марс за истражување на ледените наслаги блиску до површината. 1
 • 90% од онлајн содржините ќе бидат генерирани од вештачка интелигенција (ВИ). 1
 • Европската вселенска агенција (ESA) ја лансира мисијата Платон, користејќи 26 телескопи за да бара планети погодни за живот како Земјата. 1
 • Startup Aska ги прави првите испораки на своите возила за воздушна мобилност со четири патници (на пример, летечки автомобили), однапред продадени по 789,000 УСД. 1
 • Конзорциумот на европските производители на челик „Хибрит“ гради фабрика во комерцијални размери во Шведска, произведувајќи 1.3 милиони тони железо без фосили годишно за висококвалитетно производство на челик. 1
 • Volvo mass произведува автомобили со зелен челик, првиот производител на автомобили што го направи тоа. 1
 • Глобалниот пазар за клеточна и генска терапија порасна со сложена годишна стапка на раст од 33.6% од 2021 година, достигнувајќи приближно 17.4 милијарди американски долари. 1
 • Средствата на индустријата под управување (АУМ) на глобалниот берзански фонд (ETF) се удвојува од 2022 година. 1
 • Големината на пазарот и приходите од уделот на глобалниот Земјоделски Интернет на нештата (IoT) достигнуваат 18.7 милијарди американски долари, што е зголемување од 11.9 милијарди американски долари во 2020 година. 1
 • Глобалната виртуелна реалност (ВР) во големината на пазарот на здравствена заштита и приходите од удел достигнуваат 40.98 милијарди американски долари, што е зголемување од 2.70 милијарди американски долари во 2020 година. 1
 • Експерименталниот, меѓународен термонуклеарен експериментален реактор (ИТЕР) на Европската унија се активира за прв пат 1
 • Кинеската економија за прв пат ќе ги надмине САД 1
 • Првиот 3D Fast Bus, Land Airbus, се тестира на кинеските патишта 1
 • Google придонесува за забрзување на интернетот, за 1000 пати побрз 1
 • Блиски инфрацрвени очила им помагаат на хирурзите да ги видат клетките на ракот и да видат тумори со големина од 1 мм 1
 • Цената на соларни панели, по вати, е еднаква на 0.75 американски долари 1
 • Се предвидува дека светското население ќе достигне 8,215,348,000 1
 • Светската продажба на електрични возила достигна 10,526,667 1
 • Предвидениот глобален мобилен веб сообраќај е еднаков на 126 егзбајти 1
 • Глобалниот интернет сообраќај се зголемува на 452 егзбајти 1

Технолошки предвидувања за 2026 година

Предвидувањата поврзани со технологијата што треба да имаат влијание во 2026 година вклучуваат:

Прикажи ги сите

Прикажи ги сите

Прогнози за култура за 2026 година

Предвидувањата поврзани со културата што треба да имаат влијание во 2026 година вклучуваат:

Прикажи ги сите

Прикажи ги сите

Научните прогнози за 2026 година

Предвидувањата поврзани со науката кои треба да имаат влијание во 2026 година вклучуваат:

Прикажи ги сите

Откријте ги трендовите од друга идна година користејќи ги копчињата за временска линија подолу

#}