животната средина

Адаптација на климатските промени; зачувување на животната средина; заштита на биолошката разновидност - оваа страница ги покрива трендовите и новостите што ќе ја обликуваат иднината на нашата заедничка средина.

категорија
категорија
категорија
категорија
Во тренд предвидувањаНовифилтри
43431
Увид објави
Увид објави
Како што се појавуваат повеќе закани поради климатските промени, климатскиот активизам расте интервенционистичките гранки.
19915
Сигнали
http://www.grunge.com/57222/futuristic-cities-already-built/
Сигнали
Гранџ
Овие градови даваат слика за тоа што ќе ни подготви нашата иднина.
41641
Увид објави
Увид објави
Бидејќи соларната енергија сè уште е недостапна за огромни сегменти од населението на САД, соларната енергија во заедницата обезбедува решенија за пополнување на празнините на пазарот.
42517
Увид објави
Увид објави
Фагите, кои лекуваат болести без закана од отпорност на антибиотици, може еден ден да излечат бактериски болести кај добитокот без да го загрозат здравјето на луѓето.
41770
Увид објави
Увид објави
IoT управуван од вештачка интелигенција ќе го трансформира начинот на кој учиме, начинот на кој работиме и начинот на кој живееме.
42466
Увид објави
Увид објави
Обновливите извори на енергија кои ги заменуваат фосилните горива покажува дека секоја значајна промена има своја цена.
42441
Увид објави
Увид објави
Револуцијата на чисти камиони може да помогне да се намалат емисиите на стакленички гасови во годините што доаѓаат.
42476
Увид објави
Увид објави
Безжичното полнење би можело да биде следниот револуционерен концепт во инфраструктурата за електрични возила (EV), во овој случај, испорачан преку електрифицирани автопати.
41455
Увид објави
Увид објави
Дигиталните близнаци на градови и населби сега се користат за тестирање на нови технологии и стратегии за урбанистичко планирање
41769
Увид објави
Увид објави
Освен ако не се направи нешто за да се исчисти вселенскиот отпад, истражувањето на вселената може да биде во опасност.
41629
Увид објави
Увид објави
Водородот направен од обновлива енергија ќе се натпреварува по цена со производството на гас од фосилни горива во рок од две децении.
43025
Сигнали
https://www.fastcompany.com/90725070/hemp-can-be-used-to-make-rebar-thats-just-as-strong-as-steel
Сигнали
Брз компанијата
Оваа нова арматура би можела да им помогне на зградите да стојат подолго и да создаваат помалку загадување.
41507
Увид објави
Увид објави
Електраните со фузија претставуваат нова ера во производството на чиста енергија.
25556
Сигнали
https://www.timesofisrael.com/israel-ups-2030-renewable-energy-target-from-17-to-30-at-cost-of-22-billion/
Сигнали
Тајмс на Израел
Министерот за енергетика Јувал Штајниц тврди дека мерката ќе го намали загадувањето на воздухот за 93%, стакленички гасови за 50% по глава на жител
20781
Сигнали
https://www.nbcnews.com/mach/science/walls-won-t-save-our-cities-rising-seas-here-s-ncna786811
Сигнали
Ен-Би-Вести
42445
Увид објави
Увид објави
Тековните грижи за биосигурноста и биосигурноста во врска со истражувањето за стекнување на функции сега се во првите редови на јавната контрола.
2803
Сигнали
https://www.discovermagazine.com/environment/nuclear-technology-abandoned-decades-ago-might-give-us-safer-smaller-reactors#.XJ7dEihKiUk
Сигнали
Откријте
41688
Увид објави
Увид објави
Научниците открија супер-ензим кој може да ја разградува пластиката шест пати побрзо од претходните ензими.
43023
Сигнали
https://www.fastcompany.com/90721680/how-one-nyc-construction-company-saved-96-of-its-waste-from-the-landfill
Сигнали
Брз компанијата
Градежништвото секоја година испраќа милиони тони отпад на депониите. CNY Group се обидува да го рециклира наместо тоа.
42971
Сигнали
https://3dprintingindustry.com/news/alquist-3d-to-build-200-homes-in-worlds-largest-3d-printing-construction-project-208538/
Сигнали
3D печатарската индустрија
Градежниот старт-ап Alquist 3D ги објави плановите за 3D печатење на 200 Вирџинија домови во „најголемиот досега“ проект од ваков вид.
19508
Сигнали
https://www.agenciasinc.es/en/News/The-catalyst-that-removes-CO2-and-produces-hydrocarbons
Сигнали
Синк

Водата се дели на водород и кислород со електролиза, но ако во смесата се додаде и CO2, може да се генерираат соединенија за да се направат текстил, пелени и е...