култура

Раст на онлајн поврзувањето што ги обликува културите низ целиот свет; различноста од сите видови добива ново влијание; спој на идеи и перспективи - оваа страница ги покрива трендовите и новостите кои ќе влијаат на културата во иднина.

категорија
категорија
категорија
категорија
Во тренд предвидувањаНовифилтри
95843
Сигнали
https://www.breitbart.com/asia/2023/08/16/chinese-state-media-reports-record-low-fertility-rate-of-1-09-in-2022/
Сигнали
Breitbart
Кинескиот државен Национален бизнис дејли во вторникот објави дека стапката на плодност на национално ниво паднала на 1.09, шокантно ниска бројка што ќе и даде на Кина најниска стапка на плодност меѓу која било нација со население од 100 милиони или повеќе. Најновите податоци од Кинескиот истражувачки центар за население и развој беа значително полоши од проектираните и значителен пад од стапката на плодност од 1. пријавена во 2021 година, која веќе беше рекордно ниска.
72646
Сигнали
https://www.hospitalitynet.org/opinion/4116962.html
Сигнали
Hospitalitynet
In this monthly news-based digest, we delve into the hidden implications and unexpected opportunities that overtourism creates. Get ready for an enlightening journey that could challenge your choice of summer travel destinations as we explore the untold stories behind this issue.
----HOSPITALITY...
249071
Сигнали
https://www.marketplace.org/2024/04/17/sober-times-for-chinas-wine-sellers/
Сигнали
Пазар
For over a decade, San Nian Jian, in Shanghai's former French Concession area, operated as a wine bar where people could sip and relax. Founder Leon Liang would hold wine tastings to educate tipplers from the rising middle and upper classes.
However, the business was hit so hard during the...
184352
Сигнали
https://www.adweek.com/brand-marketing/notco-uses-ar-to-highlight-the-reality-behind-happy-animal-food-logos/
Сигнали
Адвејк
Прехранбената технолошка компанија од растително потекло NotCo сака да го промени начинот на кој потрошувачите размислуваат за месото со својата најнова кампања „Not So Happy Animals“, која користи AR технологија за да ги оживее логоата на животинска храна. Почнувајќи од денес, луѓето во САД можат да ја посетат веб-локацијата Not Happy на нивните мобилни уреди и да скенираат логоа на животните во светот околу нив за да ги видат оживеани преку проширената реалност и да слушаат музичка порака за животните.
122875
Сигнали
https://www.pewresearch.org/internet/2023/10/18/views-of-data-privacy-risks-personal-data-and-digital-privacy-laws/
Сигнали
Pewresearch
Online privacy is complex, encompassing debates over law enforcement's data access, government regulation and what information companies can collect. This chapter examines Americans' perspectives on these issues and highlights how views vary across different groups, particularly by education and...
3865
Сигнали
https://techcrunch.com/2015/07/11/virtual-reality-porn-and-the-future-of-loneliness/?guccounter=1
Сигнали
Techcrunch
Добредојдовте во многу блиската иднина на порното. Пред неколку недели, компанија за секс играчки наречена Lovense и компанија за виртуелна реалност порно наречена VirtualRealPorn ја објавија својата соработка. Наскоро, растечката библиотека на VR порно видеа на VirtualRealPorn ќе се координира со дигитално опремениот вибратор на Lovense и играчката Max во облик на Fleshlight за да ги стимулира вашите чувствителни делови во синхронизација со виртуелниот секс.
103940
Сигнали
https://www.thestar.com.my/news/nation/2023/09/07/mymalaysia-the-country039s-population-is-growing-at-a-faster-rate-here039s-why
Сигнали
Ѕвездата
Одрекување: со кликнување на копчето Испрати, се смета дека се согласувате со правилата и условите наведени во Политиката за приватност, како и со Условите и правилата наведени од оваа страница.
118363
Сигнали
https://economictimes.indiatimes.com/industry/transportation/airlines-/-aviation/govt-committed-to-keep-aircraft-lessors-confidence-intact-in-indian-aviation-market/articleshow/104219154.cms
Сигнали
Economictimes
Неколку дена откако владата ги иззеде авионските објекти од мораториумот на законот за несолвентност, Министерството за цивилно воздухопловство во петокот рече дека е посветено да ја задржи довербата на закуподавачите во воздухопловниот пазар во земјата „непроменета“ со намалување на нивните ризици. Ослободувањето направено според несолвентноста и...
136231
Сигнали
https://allwork.space/2023/11/the-intimidation-factor-how-fear-influences-womens-wage-negotiations/
Сигнали
Сите работи
Истражувањето спроведено од ResumeBuilder на работници со полно работно време покажа дека 49% од мажите преговарале за нивната компензација во последните две години во споредба со 32% од жените. Жените можат да се борат за себе во процесот на преговарање за плата со тоа што ќе го направат своето истражување и ќе бидат сигурни во своето искуство и способности. Бидејќи повеќе држави почнуваат да бараат објавување на опсегот на платите, ова ќе помогне дури и на полето за игра меѓу жените и мажите.
181862
Сигнали
https://www.imore.com/vision-pro/the-apple-vision-pro-isnt-the-first-dollar3000-headset-but-one-current-market-leader-isnt-worried-about-its-competition
Сигнали
Имор
Apple's Vision Pro AR/VR headset will finally go on sale on February 2 after months of waiting, and it's going to be a huge release for both Apple and the mixed reality industry as a whole. So much so that you might expect that the incumbent companies are starting to look over their shoulder at what Apple is doing and where it intends to take the Vision Pro.
180290
Сигнали
https://www.travelandtourworld.com/news/article/how-travel-industry-insiders-plan-to-travel-in-2024-sabre-survey/
Сигнали
Travelandtourworld
Глобалното истражување на персоналот на Sabre ги открива сознанијата за патувања за 2024 година: напредни резервации, поголеми буџети, фокусирање на долги дестинации, одмазднички патувања во Азија и проблеми со багажот. Sabre, водечка компанија во туристичката индустрија, неодамна спроведе опширно истражување меѓу својот глобален персонал за да ги открие трендовите во планирањето на патувањата за 2024 година.
228540
Сигнали
https://www.moneycontrol.com/news/technology/gadgets/htc-is-sweetening-the-deal-for-vr-developers-with-a-90-share-on-its-vr-platform-12496801.html
Сигнали
Контрола на пари
„Програмерите се отчукувањата на срцето на екосистемот XR - кога тие напредуваат, напредува целата индустрија“, рече Џозеф Лин, генерален директор на VIVEPORT. „Затоа воведуваме дарежлив удел од 90 отсто приход од купувањата на апликации и игри во продавницата VIVEPORT за програмерите да го забрзаат нивниот раст.
153206
Сигнали
https://www.aljazeera.com/news/2023/12/9/uncanny-valley-whats-the-latest-tiktok-makeup-trend?traffic_source=rss
Сигнали
Аjазера
Pasty skin, empty eyes and slightly misshapen features against delirious music tracks - it's the recent TikTok trend with a dose of disconcerting strangeness.
Generally called the uncanny valley makeup trend, it involves creators using makeup to appear as hyper-realistic bots. Some of the videos...
50852
Сигнали
https://www.natlawreview.com/article/consumer-privacy-law-comes-to-big-sky-country-montana-passes-new-law
Сигнали
Natlawreview
Го кажавме тоа претходно овој месец: со завршувањето на многу државни законодавни сесии, веројатно ќе видиме притисок од државите да ги завршат дебатите и гласањето за законите за приватност на потрошувачите. Сега можете да ги вброите Монтана (и Тенеси) меѓу оние држави кои го прават токму тоа. Законот за приватност на потрошувачите во Монтана...
91242
Сигнали
https://robbreport.com/style/fashion/ralph-lauren-selling-boot-worn-in-fortnite-1234874773/
Сигнали
Робрепорт
Fortnite and Ralph Lauren are making it easier to match your gaming avatar.
Last October, the online game and New York-based label teamed up to create a "phygital" fashion collection. The drop, offering pieces both in the game and IRL, was inspired by Ralph Lauren's 1992 Stadium collection that...
51259
Сигнали
https://www.itnewsafrica.com/2023/04/the-future-of-influencer-marketing-is-ai-driven/
Сигнали
Итњусафрика
It used to be that we watched celebrities and everyday people on television use products and then tell us to do the same. Later, we started taking our product recommendations from social media users with thousands or millions of followers. Soon, we'll consult digitally created influencers in the same way.
223566
Сигнали
https://eyeoftheflyer.com/2024/03/13/inside-the-airline-industry-what-are-scope-clauses/
Сигнали
Eyeoftheflyer
Advertiser Disclosure: Eye of the Flyer, a division of Chatterbox Entertainment, Inc. has partnered with CardRatings for our coverage of credit card products. Eye of the Flyer and CardRatings may receive a commission from card issuers. Some or all of the card offers that appear on the website are from advertisers.
129552
Сигнали
https://today.uconn.edu/2023/10/opim-professor-chen-liang-standing-out-in-a-sea-of-talent/
Сигнали
денес
OPIM professor Chen Liang, a prolific researcher who is always willing to mentor students, has received a prestigious award, recognizing her as a promising young scholar who is likely to make outstanding contributions to the field.
Liang was one of only eight academics worldwide honored with the...
64409
Сигнали
https://www.cosmopolitan.com/uk/love-sex/relationships/a44066088/wedding-season-is-still-a-lonely-time-for-queer-people/?src=socialflowTW
Сигнали
Космополитскиот
I have a big extended family. I'm talking '20+ first cousins on my mum's side' big. And a lot of cousins has meant a lot of weddings. As a kid, it felt like every other Saturday between April and September was spent in the function room of some village hall, wiping icing down my dress while my...
136936
Сигнали
https://www.timedoctor.com/blog/new-york-times-strike/
Сигнали
Времедоктор
59

The world of work is changing rapidly, and recent events at The New York Times have brought this transformation into sharp focus. Tech workers at the renowned publication recently staged a half-day strike to protest against return-to-office rules. This incident highlights the importance of...
230175
Сигнали
https://www.dezeen.com/2024/03/22/solament-down-less-down-jacket-infrared-heat/
Сигнали
Dezeen
Japanese manufacturer Sumitomo Metal Mining Co has showcased its heat-producing Solament material in a jacket displayed at the annual SXSW festival in Austin, Texas.
Sumitomo Metal Mining Co collaborated with consultant Droga5 Tokyo and fashion designer Kosuke Tsumura to create the jacket as a...
125352
Сигнали
https://www.forbes.com/sites/stephendiorio/2023/10/23/extending-marketings-impact-deeper-into-the-revenue-cycle/
Сигнали
Форбс
Three Keys To Leveraging Advances in Digital Media and Channels To Generate Revenue Outcomes
Стивен Диорио
Marketers need to rethink their role in the modern commercial model as revenue growth evolves into a digital and data-driven team sport where resources are allocated to maximizing customer...