наука

Наметки за невидливост, синтетичка биологија, фанки хемија и еволуција на научната мисла - оваа страница ги покрива трендовите и новостите што ќе ја водат иднината на науките.

категорија
категорија
категорија
категорија
Во тренд предвидувањаНовифилтри
41400
Увид објави
Увид објави
Истражувачите признаваат дека нагласената технологија може да им помогне на луѓето да се справат со секојдневниот живот, но тие исто така предупредуваат на нејзините ограничувања и потенцијална злоупотреба.
42487
Увид објави
Увид објави
Човечкото микрочипирање може да влијае на сè, од медицински третмани до онлајн плаќања.
41812
Увид објави
Увид објави
Науката за крионика, зошто стотици се веќе замрзнати и зошто повеќе од илјада други се пријавуваат да бидат замрзнати при смрт.
42463
Увид објави
Увид објави
Две капки за очи би можеле да станат нов начин за справување со пресбиопијата да им пружат надеж на оние со далекувидност.
41447
Увид објави
Увид објави
Развојот на органоидните студии овозможи речиси повторно да се создадат вистински човечки органи.
42517
Увид објави
Увид објави
Фагите, кои лекуваат болести без закана од отпорност на антибиотици, може еден ден да излечат бактериски болести кај добитокот без да го загрозат здравјето на луѓето.
24417
Сигнали
https://www.reddit.com/r/Futurology/comments/9xmjlu/canadian_researchers_have_discovered_a_new_kind/
Сигнали
reddit
371 глас, 27 коментари. 15.0 милиони членови во заедницата за футурологија. Добредојдовте во r/Futurology, подредница посветена на полето на идни студии…
24426
Сигнали
https://onezero.medium.com/alien-nations-why-life-on-other-planets-will-resemble-ours-15fb4ede6fe7
Сигнали
Онезеро
Потрагата по вонземјани на SETI оди подлабоко од кога било.
41463
Увид објави
Увид објави
Технологијата за интерфејс на мозокот и компјутерот ги комбинира биологијата и инженерството за да им дозволи на луѓето да ја контролираат околината со своите мисли.
42848
Увид објави
Увид објави
Инјекциите со матични клетки наскоро може да се подобрат и потенцијално да ги излечат повеќето повреди на 'рбетниот мозок.
19451
Сигнали
https://www.theguardian.com/society/2015/aug/19/public-health-england-e-cigarettes-safer-than-smoking?CMP=share_btn_tw
Сигнали
Гардијан
Владиното тело вели дека испарувањето може да даде „значаен придонес во крајот на играта на тутунот“ и предизвикува загриженост за должината на процесот на лиценцирање
41472
Увид објави
Увид објави
Сè поголем број тинејџери не се идентификуваат со својот пол при раѓањето.
22057
Сигнали
https://youtu.be/AIrH01N9AsE
Сигнали
ХАСЕЛ
Дизајнот HASSELL за живеалиште на Марс стигна до последните 10 од 3D печатењето стогодишнина предизвик на НАСА. Овој натпревар на НАСА бараше перспективи од надвор...
41442
Увид објави
Увид објави
Популарноста на инјекциите во облаци се зголемува како последно средство за победа во битката против климатските промени.
18402
Сигнали
https://www.cbc.ca/news/canada/windsor/automation-aphria-leamington-cannabis-before-legal-marijuana-1.4857992
Сигнали
ПС
Автоматизацијата се зголемува во Aphria бидејќи канабисот треба да стане легален во Канада.
41762
Увид објави
Увид објави
Научниците работат на нанотехнологијата (исклучително мали уреди) како ветувачка алатка за промена на иднината на медицинскиот третман.
19468
Сигнали
https://www.inverse.com/article/53324-night-owls-morning-larks-study
Сигнали
Инверзна
Резултатите објаснуваат зошто треба „да создадеме поголема флексибилност во нашето општество“.
19974
Сигнали
https://www.npr.org/sections/health-shots/2019/05/02/718744068/how-drug-companies-helped-shape-a-shifting-biological-view-of-mental-illness
Сигнали
НПР
Mind Fixers, од историчарката Ен Харингтон, внимателно ги разгледува начините на кои маркетингот на нова таблета за лекување на ментално растројство може да го промени начинот на дефинирање и лекување на состојбата.
41403
Увид објави
Увид објави
Бидејќи дивите предели се повеќе се губат поради човечката активност и напредок, враќањето на дивата страна на природата може да биде клучот за самиот опстанок на човештвото
41512
Увид објави
Увид објави
Литиум-јонските батерии доминираа во просторот на батериите во текот на 2010-тите, но нова, еколошка батерија ќе се појави на сцената.
43369
Увид објави
Увид објави
Вакцината за Алцхајмерова болест наскоро може да се појави на полиците, потенцијално спасувајќи милиони животи.
20987
Сигнали
https://medium.com/multiply-labs/lights-out-pharma-factory-why-the-future-of-pharma-production-is-robotic-ee1c5297bb8a
Сигнали
Медиум
Откривање на првата целосно автоматизирана, роботска фабрика која може масовно да ги персонализира фармацевтските производи.