Политика

Идеолошка поларизација, пропаганда и еволуција на политичката мисла - оваа страница ги опфаќа трендовите и вестите што ќе влијаат на иднината на политиката.

категорија
категорија
категорија
категорија
Во тренд предвидувањаНовифилтри
23430
Сигнали
https://www.economist.com/schools-brief/2020/09/03/economists-are-turning-to-culture-to-explain-wealth-and-poverty
Сигнали
Економист
Како резултат на тоа, идеите на најраните економисти се ревидираат и подобруваат
16047
Сигнали
https://worldview.stratfor.com/article/meaning-geography-changing-not-disappearing
Сигнали
Стратфор
Како и многумина од соработниците на Стратфор, јас поминувам многу време размислувајќи за географијата. Во минатото, дури сугерирав дека географијата е главната сила што ги одредува различните судбини на секој дел од планетата во последните 20,000 години. Но, дали значењето на географијата се менува толку многу што престана да значи ништо?
23521
Сигнали
https://worldview.stratfor.com/article/macrons-foreign-policy-ambitions-meet-frances-realities
Сигнали
Стратфор
Француската доверба за нејзините глобални способности е повисока отколку што беше со години, но и покрај новите случувања што отвораат нови можности, позицијата на Франција како средна сила ќе продолжи да ги ограничува нејзините надворешнополитички цели.
27174
Сигнали
https://macropolo.org/analysis/forecast-china-2025-adjusts-course
Сигнали
Макро Поло
Преземете PDF Предговор „Тешко е да се предвидуваат, особено за иднината“. – Прогнозирањето на Јоги Бера е напорна вежба. Тоа е уште позастрашувачко кога парадигмите се менуваат, тестирајќи ги основните претпоставки и менувајќи ги двигателите на промените. Ако 2020 година донесе некаква лекција, тоа е дека догледната иднина предизвикува повеќе прашања отколку…
23063
Сигнали
https://www.thenews.com.pk/latest/371230-saudi-arabia-to-join-cpec-as-3rd-strategic-partner
Сигнали
Вестите
Министерот за информации Фавад Чаудри изјави дека Саудиска Арабија ќе се приклучи на кинескиот пакистански економски коридор како трет „стратешки партнер“.
26550
Сигнали
https://worldview.stratfor.com/article/return-big-infrastructure-geopolitical-tool
Сигнали
Стратфор
За да се спротивстават на Кина, Соединетите Држави и други создаваат опции за финансирање на инфраструктурата за земјите во развој кои сакаат да изградат големи инженерски работи.
18806
Сигнали
https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/un-call-governments-around-world-decriminalise-all-drugs-says-richard-branson-a6699851.html
Сигнали
Независни
Се чини дека британскиот претприемач објави детали за извештајот на ОН под ембарго - во случај да се предомислат
16489
Сигнали
https://www.technologyreview.com/2017/01/17/69197/in-2017-china-is-doubling-down-on-ai/
Сигнали
МИТ технологија Преглед
Оваа година, Кина се чини дека ќе направи поголеми бранови од кога било во вештачката интелигенција и проширената реалност. Гигантот за пребарување на нацијата, Baidu, го предводи обвинението. Веќе прави сериозен напредок во истражувањето на вештачката интелигенција, сега објави дека поранешниот извршен директор на Мајкрософт Чи Лу ќе ја преземе функцијата главен оперативен директор. Лу ги извршуваше апликациите…
16495
Сигнали
https://www.scmp.com/news/china/diplomacy-defence/article/2143688/us-government-review-threatens-block-firms-artificial
Сигнали
Јужна Кина утрински печат
Прегледот на американската влада се заканува да ја блокира работата на Вештачката интелигенција на фирмите со Кина
37642
Сигнали
https://www.brookings.edu/blog/the-avenue/2018/03/14/the-us-will-become-minority-white-in-2045-census-projects/
Сигнали
Брукингс
Демографот Вилијам Фреј дискутира зошто младешките малцинства се моторот на идниот раст.
26808
Сигнали
https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2016/06/chinas-twilight-years/480768/
Сигнали
Атлантикот
Населението во земјата старее и се намалува. Тоа значи големи последици за нејзината економија - и глобалната положба на Америка.
43317
Увид објави
Увид објави
Заразните болести кои ги носат комарците, а кои во минатото биле поврзани со одредени региони, сè поверојатно е да се шират низ целиот свет бидејќи глобализацијата и климатските промени го зголемуваат досегот на комарците кои носат болести.
26963
Сигнали
https://americanaffairsjournal.org/2018/02/surprise-authoritarian-resilience-china/
Сигнали
Американска афера
16476
Сигнали
https://worldview.stratfor.com/article/stratfor-gis-geopolitical-geopolitics-maps-trends#/entry/jsconnect?
Сигнали
Стратфор
Технологијата на географски информациски системи (ГИС) има многу критични апликации во реалниот свет. Во Стратфор, нашиот внатрешен креативен тим користи ГИС за да создаде оригинални, осветлени графики за да ги истакне новите трендови во геополитиката кои се дефинирани според географијата.
3634
Сигнали
https://thehill.com/hilltv/what-americas-thinking/490458-poll-57-of-voters-say-us-political-system-works-only-for
Сигнали
На Хил
Мнозинството гласачи веруваат дека американскиот политички систем работи само за инсајдери со пари и моќ, покажува новата анкета на Хил-ХарисХ.
18799
Сигнали
https://www.theguardian.com/society/2014/oct/30/drug-laws-international-study-tough-policy-use-problem
Сигнали
Гардијан
Осуммесечната студија покажува дека политиките за легализација не резултираат со поширока употреба и САД треба да се следат со интерес
26955
Сигнали
https://www.reddit.com/r/geopolitics/comments/9eznfu/china_as_an_authoritarian_digital_superpower/
Сигнали
reddit
71 глас, 45 коментари. [избришано]
16492
Сигнали
https://slate.com/technology/2015/12/the-dangers-of-enlisting-algorithms-in-statecraft.html
Сигнали
Чеша
Оваа статија е дел од Future Tense, соработка помеѓу Државниот универзитет во Аризона, Нова Америка и Слејт. Во четврток, 10 декември, Future Tense ќе...
20868
Сигнали
https://www.cbc.ca/news/politics/tasker-pot-pardons-limitations-1.4866610
Сигнали
ПС
Најавата на либералната влада дека ќе го забрза процесот на помилување за лицата со помали кривични дела поврзани со канабис е добредојдена вест за буквално десетици илјади Канаѓани кои се осудени за прекршоци за поседување.
27060
Сигнали
https://www.reddit.com/r/geopolitics/comments/anr6cc/how_will_chinas_population_effect_its_future/
Сигнали
reddit
20 гласа, 20 коментари. Поради резултатот од политиката на едно дете, Кина бележи брз пад на бројот на луѓе кои се раѓаат. Исто така, има…
25135
Сигнали
https://future-economics.com/2015/02/05/top-10-relative-export-patterns/
Сигнали
Идна економија
Ако ги следите медиумите за финансиските вести, често ќе слушнете за најголемите трговски партнери на земјите кои се САД, Европската унија или Кина. Како резултат на тоа, често може да изгледа дека САД, ЕУ и Кина се во центарот на огромните глобални мрежи на меѓународната трговија. Во одредена смисла, на…