правни

Судии за вештачка интелигенција, софтвер за автоматизација на адвокатски фирми, културни движења наменети да ги преобликуваат идните закони - оваа страница ги покрива трендовите и новостите кои ќе влијаат на еволуцијата и практикувањето на правото.

категорија
категорија
категорија
категорија
Во тренд предвидувањаНовифилтри
16969
Сигнали
https://robohub.org/robolaw-why-and-how-to-regulate-robotics/
Сигнали
Робохаб
37187
Сигнали
https://www.cnn.com/2019/05/15/economy/real-estate-commissions/index.html
Сигнали
Ен-Ен бизнис
Со децении, Брокерите успеваат да ги задржат провизиите на речиси рамни 3% за секој агент на продавачот и купувачот, иако интернетот им дозволува на купувачите на домови сами да направат многу повеќе од работата. Новата тужба е насочена кон тој долгогодишен бизнис модел.
1384
Сигнали
https://www.youtube.com/watch?v=BhgaJI3sOMA
Сигнали
PBS NewsHour
Третина од светската храна оди на отпад, но Франција се обидува да направи нешто околу тоа. Од 2016 година на големите намирници во земјава им е забрането...
38254
Сигнали
https://www.canadianunderwriter.ca/claims/employment-lawyers-on-returning-to-work-during-and-after-the-pandemic-1004178220/
Сигнали
Канадски преземач
27239
Сигнали
https://www.bworldonline.com/major-business-groups-support-rice-tariffication-law/
Сигнали
Бизнис свет
27545
Сигнали
https://www.reuters.com/article/us-france-energy/france-sets-2050-carbon-neutral-target-with-new-law-idUSKCN1TS30B
Сигнали
Ројтерс
Француските пратеници во четвртокот го изгласаа законот за првиот член од климатскиот и енергетскиот пакет кој поставува цели за Франција да ги намали емисиите на стакленички гасови и да стане јаглеродно неутрална до 2050 година, во согласност со Парискиот климатски договор од 2015 година.
18799
Сигнали
https://www.theguardian.com/society/2014/oct/30/drug-laws-international-study-tough-policy-use-problem
Сигнали
Гардијан
Осуммесечната студија покажува дека политиките за легализација не резултираат со поширока употреба и САД треба да се следат со интерес
20868
Сигнали
https://www.cbc.ca/news/politics/tasker-pot-pardons-limitations-1.4866610
Сигнали
ПС
Најавата на либералната влада дека ќе го забрза процесот на помилување за лицата со помали кривични дела поврзани со канабис е добредојдена вест за буквално десетици илјади Канаѓани кои се осудени за прекршоци за поседување.
26210
Сигнали
https://www.euronews.com/2019/08/10/majority-of-germans-to-stop-paying-solidarity-tax-from-2021-draft-law
Сигнали
Евро вести
ФРАНКФУРТ (Ројтерс) - Мнозинството германски даночни обврзници повеќе нема да мора да плаќаат „данок на солидарност“ воведен по обединувањето на земјата речиси
38188
Сигнали
https://foreignpolicy.com/2020/06/02/as-economies-reopen-its-the-law-of-the-jungle-for-workers/
Сигнали
За надворешна политика
Владите и компаниите се враќаат во бизнисот со многу различни брзини. Сите се загрижени дека нешто може да тргне наопаку.
2855
Сигнали
https://abovethelaw.com/legal-innovation-center/2018/07/26/artificial-intelligence-law-is-here-part-one/
Сигнали
Над законот
Сега се развива закон, со цел да се постават правилата на патот за користење на вештачката интелигенција. А ние како правници треба да го препознаеме како специфична дисциплина.
1337
Сигнали
https://www.independent.co.uk/news/world/europe/italy-food-waste-law-supermarkets-a6931681.html
Сигнали
Независни
„Ние им правиме попогодно за компаниите да донираат отколку да трошат“
24176
Сигнали
http://nautil.us/issue/42/fakes/is-physical-law-an-alien-intelligence
Сигнали
Nautilus
4924
Сигнали
https://www.sciencealert.com/scientists-identify-a-key-flaw-in-solar-panel-efficiency-after-40-years-of-searching
Сигнали
Наука за наука

Соларните панели се фантастични делови од технологијата, но треба да откриеме како да ги направиме уште поефикасни - а научниците штотуку ја решија мистеријата стара 40 години околу една од клучните пречки за зголемена ефикасност.
37643
Сигнали
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-45476865
Сигнали
Би-Би-
Гувернерот Џери Браун го потпишува законот со кој Калифорнија се обврзува на електрична енергија без јаглерод до 2045 година.
36813
Сигнали
https://cphpost.dk/?p=115067
Сигнали
ЦЈЗ пост
Политичките партии со закон ја зацртаа посветеноста на Данска да постави пресвртници за намалување на емисиите на стакленички гасови. Парламентот го усвои законот за климата за намалување на емисиите за 70 отсто до 2030 година
4792
Сигнали
https://www.techdirt.com/articles/20141001/19234728696/copyright-law-stifling-free-speech-artistic-criticism.shtml?curator=MediaREDEF
Сигнали
Техничка нечистотија
Списанието „Пацифик Стандард“ има навистина одлична статија од Ноа Берлатски, која гледа како авторските права ја задушуваат уметничката критика. Многу...
19736
Сигнали
https://www.geekwire.com/2016/guest-post-laws-mixed-reality-mixed-reality-without-rose-colored-glasses/
Сигнали
geekwire
22641
Сигнали
https://www.cnet.com/news/ibms-quantum-computing-ambitions-get-exponential-like-moores-law/
Сигнали
CNET
Можеби не ги разбирате кјубитите, но сигурно можете да кажете дека постигнувањето 16 е двојно подобро од постигнувањето 8.
26484
Сигнали
https://financialpost.com/legal-post/new-workplace-harassment-law-will-be-real-game-changer-for-employers
Сигнали
Финансиски пост
Работодавците ќе мора целосно да проценат како управуваат со вознемирувањето и насилството на работното место, кое чини стотици милиони
2111
Сигнали
https://www.economist.com/graphic-detail/2020/01/03/the-prospect-of-parenthood-makes-people-more-law-abiding
Сигнали
Економист
Бременоста ги поттикнува идните мајки и татковци да ги променат своите начини | Графички детали