технологија

Од роботика и вештачка интелигенција до електроника и дигитална реалност од следната генерација - оваа страница ги покрива трендовите и новостите што ќе ја водат иднината на различни технологии.

категорија
категорија
категорија
категорија
Во тренд предвидувањаНовифилтри
56062
Сигнали
https://phys.org/news/2023-05-google-quantum-ai-braids-non-abelian.amp
Сигнали
Физички
Оваа статија е прегледана според уредувачкиот процес на Science X
и политиките.
Уредниците ги истакнаа следните атрибути додека го обезбедуваат кредибилитетот на содржината:проверени факти


peer-reviewed publication


лекторираниДобро!


Google Quantum AI braids...
118749
Сигнали
https://www.michigandaily.com/arts/digital-culture/kwebbelkop-ai-and-the-now-unavoidable-ai-conversation/
Сигнали
Мичигендеј
Без разлика дали на интернет, на училиште или на работното место, се чини дека дискусијата за „револуцијата на вештачката интелигенција“ е неизбежна. Некогаш футуристички сон, чувствата околу вештачката интелигенција сега се заморни и се чини дека имаат поттексти против работничката класа. Само оваа недела, постер за следната сезона на Марвел...
185546
Сигнали
https://www.nanowerk.com/nanotechnology-news3/newsid=64504.php
Сигнали
Нановерк
(Nanowerk News) Organic-based optoelectronic technology is increasingly recognized as an energy-efficient solution for low-power indoor electronics and wireless IoT sensors. This is largely due to its superior flexibility and light weight compared to conventional silicon-based devices. Notably, organic photovoltaic cells (OPVs) and organic photodetectors (OPDs) are leading examples in this field.
24707
Сигнали
http://www.popularmechanics.com/flight/a19229/how-a-new-engine-could-revolutionize-air-and-space-travel/
Сигнали
Популарни Механика
The RTR turborocket combines the best of both rockets and jets to enable faster, higher flying aircraft.
16400
Сигнали
https://www.theatlantic.com/technology/archive/2016/01/sorry-dave-afraid-i-cant-do-that/431559/
Сигнали
Атлантикот
Пронаоѓач на IBM патентирал технологија за когнитивен асистент кој би можел да научи сè за вас, а потоа да ве потсети на име на кое не можете да се сетите во моментот кога ќе треба да го изговорите.
184533
Сигнали
https://www.slideshare.net/slideshows/brain-health-in-2030-navigating-neuroscience-the-digital-health-market/265711426
Сигнали
SlideShare
23-ти, 2023 година Здравје на мозокот во 2030 година: Навигација со невропластичност и дигитален здравствен пазар * невропластичност ② Градење когнитивна резерва ③ Нов прибор и начин на размислување: размислувај функција, а не болест Што има ново * 3-неутрални 4-се согласувам 5-силно нудиме здравје одлична грижа за здравјето на мозокот“ (само 10% Се согласувам/Целосно се согласувам) „Лекарите треба систематски да го следат когнитивното здравје, особено кога препишуваат нови лекови“ (91% Се согласувам/Целосно се согласувам) Извор: Истражување на SharpBrains * Lieberman * Водич за фитнес на мозокот: Како да Оптимизирајте го здравјето и перформансите на мозокот на која било возраст * 10.
169525
Сигнали
https://www.gfxtra31.com/software/soft-win/2190544-vovsoft-machine-learning-requester-12.html
Сигнали
Gfxtra31
Машинското учење сега може да направи некои извонредни работи, но сепак е тешко да се користи. Добрата вест е дека повеќе не треба да се потпирате на сопствениот хардвер и да складирате гигабајти обучени податоци; можете да користите сервери за вештачка интелигенција во облакот! Можете лесно да стартувате модели со отворен код што ги објавиле другите луѓе.
54509
Сигнали
https://www.news-medical.net/news/20230508/Mount-Sinai-researchers-identify-a-new-therapeutic-target-for-MS-and-other-brain-disorders.aspx
Сигнали
Вести-медицински
Cross-talk between brain cells and peripheral immune cells can modulate the progression of multiple sclerosis (MS), Mount Sinai researchers have discovered. Their findings reveal a previously unknown way in which the brain and immune system talk to each other and may identify a new therapeutic...
105834
Сигнали
https://techbullion.com/3-ways-bookkeeping-automation-can-save-you-time-and-money/
Сигнали
Techbullion
Bookkeeping represents a significant shift for companies and organizations. It is simple to manage your finances and reduce human mistakes. Businessess must maintain a record of all finances if the owner or manager of a business. This procedure may result in both cost and time increases for managing books.
147495
Сигнали
https://medicalxpress.com/news/2023-11-brain-technique-patients-hard-to-treat-depression.html
Сигнали
Медицикспрес
од Центарот за семејна грижа

Со правење мали модификации на веќе одобрената техника за стимулација на мозокот наречена транскранијална магнетна стимулација (TMS), истражувачите објавија длабоко подобрување кај пациентите со депресија која тешко се лекува.

Севкупно, 66% од пациентите со големи ...
209496
Сигнали
https://www.itworldcanada.com/article/feddev-ontario-invests-17-million-in-12-companies-to-advance-quantum-computing/559254
Сигнали
Светот на Канада
Today, the Federal Economic Development Agency for Southern Ontario (FedDev Ontario) announced a total repayable investment of C$17.2 million to help 12 local companies commercialize their quantum products for the domestic and international markets and support 150 jobs. These 12 companies include AI Incorporated, CogniFrame, Crypto4A, Foqus Technologies, Foreqast Technologies, GoodLabs Studio, High Q Technologies, ISARA, ProteinQure, Qoherent, Quantropi, and Xanadu.
203286
Сигнали
https://medicalxpress.com/news/2024-02-brain-complicated-universe-scientists-decode.html
Сигнали
Медицикспрес
од Николас Џеј Кели, Стефани Шеир и Тимо Истаче, Разговорот


Во средината на 2023 година, студијата спроведена од HuthLab на Универзитетот во Тексас испрати шокантни бранови низ сферите на невронауката и технологијата. За прв пат мислите и впечатоците на луѓето...
205057
Сигнали
https://www.mdpi.com/2076-2615/14/4/640
Сигнали
Мдпи
Оваа студија го истражува степенот до кој камерата од 360° е погодна за откривање на однесувањето на кравите во штала за млечни производи. Фокусот е на однесувањето на животните, бидејќи ова е соодветен индикатор кој овозможува заклучоци за здравјето на животните. Затоа, 2299 снимки од камера од 360° инсталирана во штала за млечни говеда беа вреднувани рачно за да се идентификуваат однесувањата на лежење, стоење и јадење.
176812
Сигнали
https://www.jdsupra.com/legalnews/can-artificial-intelligence-assist-with-7158751/
Сигнали
Dsдсупра
Вештачката интелигенција има голема способност да вооружува и да го заштити контекстот на сајбер безбедноста. Како и со развојот на секоја нова технологија, придобивките што се обезбедуваат преку правилната и успешна употреба на вештачката интелигенција неизбежно се поврзани со потребата да се заштитат информациите и да се спречи злоупотреба. . ENISA објави збир на извештаи претходно минатата година, фокусирани на вештачката интелигенција и ублажувањето на ризиците од сајбер безбедноста.
243654
Сигнали
https://www.jdsupra.com/legalnews/compliance-cybersecurity-working-and-7873070/
Сигнали
Dsдсупра
Јас не сум сајбер експерт, но како професионалец за усогласеност со одговорност за внатрешни истраги на вработени и недолично однесување на трета страна, имав место во првиот ред за еволуцијата на ризикот што го отсликува масовното усвојување на новата технологија. Заштитата на информации порано беше помалку сложена. Задржувањето на лошите актери надвор од организацијата значеше огради, брави на вратите и чувари.
212859
Сигнали
https://www.lawnext.com/2024/02/contract-review-company-legalon-releases-generative-ai-assistant-to-shortcut-key-tasks.html
Сигнали
Lawnext
Компанијата за преглед на договори LegalOn Technologies денеска го објави LegalOn Assistant, генеративен интерфејс за разговор со вештачка интелигенција што може да одговори на прашања за вашите договори, нацрт-клаузули, да ги сумира договорните услови и многу повеќе.
Асистентот е достапен директно во рамките на уредувањето на договорот во прелистувачот на LegalOn...
242091
Сигнали
https://www.automotiveworld.com/news-releases/infineon-and-amkor-deepen-partnership-and-strengthen-european-supply-chain-for-semiconductor-solutions/
Сигнали
Автомобилски свет
Infineon Technologies AG, a leader in power systems and IoT, is strengthening its outsourced backend manufacturing footprint in Europe and announced a multi-year partnership with Amkor Technology, Inc., a leading provider of semiconductor packaging and test servicesInfineon Technologies AG, a...
55220
Сигнали
https://www.newsnationnow.com/business/tech/ai-hallucination-dangers/
Сигнали
Newsnationnow
(NewsNation) - Според едно од најголемите имиња во вештачката интелигенција, јас не работам овде.
„Колку што знам, Ендрју Дорн повеќе не е во NewsNation“, ми рече ChatGPT.
„Тој ја напушти мрежата во март 2021 година и немаше неодамнешни извештаи за негово враќање или пишување написи за ...
41768
Увид објави
Увид објави
Медицинската вештачка интелигенција може да ги надмине човечките лекари во дијагностичките задачи, зголемувајќи ја веројатноста за дијагноза без лекар во иднина.
217126
Сигнали
https://www.benzinga.com/news/24/03/37481165/this-google-backed-ai-model-could-help-sundar-pichai-achieve-what-gemini-couldnt-beat-openais-gpt-4
Сигнали
Бензигана
Стартапот за вештачка интелигенција Anthropic го претстави својот најнов генеративен модел со вештачка интелигенција, Claude 3, тврдејќи дека ги надминува ривалите како што е GPT-4 на OpenAI, помагајќи му да постигне победа што Google сè уште не успеал. Што се случи: Anthropic, поддржан од технолошките гиганти Alphabet Inc. GOOG GOOGL Google и Amazon.com Inc....
79336
Сигнали
https://iatse.net/iatse-releases-core-principles-for-applications-of-artificial-intelligence-and-machine-learning-technology/
Сигнали
Iatse
LOS ANGELES, CA — The International Alliance of Theatrical Stage Employees (IATSE), announced its Core Principles for the Application of Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning (ML) technologies in the entertainment industry, Wednesday. The move follows the union's creation of an...
120233
Сигнали
https://www.jdsupra.com/legalnews/fcc-announces-november-6-meeting-of-8778379/
Сигнали
Dsдсупра
The Federal Communications Commission (FCC) has announced the next public meeting of its Precision Agriculture Connectivity Task Force, scheduled for November 2023. Public Comment may be submitted to the Task Force electronically prior to the meeting in the FCC's Electronic Comment Filing System, ECFS, at www.fcc.gov/ecfs.