Бавната смрт на ерата на јаглеродна енергија | Иднина на енергијата P1

Бавната смрт на ерата на јаглеродна енергија | Иднина на енергијата P1
КРЕДИТ НА СЛИКА: Quantumrun

Бавната смрт на ерата на јаглеродна енергија | Иднина на енергијата P1

  Енергија. Тоа е некако голема работа. А сепак, тоа е нешто на кое ретко плаќаме многу. Како и интернетот, се чудите само кога ќе го изгубите пристапот до него.

  Но, во реалноста, без разлика дали доаѓа во форма на храна, топлина, електрична енергија или било кој број од нејзините многубројни форми, енергијата е движечката сила зад подемот на човекот. Секој пат кога човештвото ќе совлада нова форма на енергија (оган, јаглен, нафта, а наскоро и соларна енергија), напредокот се забрзува и населението вртоглаво расте.

  Не ми веруваш? Ајде брзо да трчаме низ историјата.

  Енергијата и подемот на луѓето

  Раните луѓе биле ловци-собирачи. Тие ја создадоа енергијата од јаглени хидрати што им беа потребни за да преживеат преку подобрување на нивните техники на лов, проширување на нови територии, а подоцна и преку совладување на употребата на оган за готвење и подобро варење на нивното ловено месо и собрани растенија. Овој начин на живот им овозможи на раните луѓе да се прошират на население од околу еден милион ширум светот.

  Подоцна, околу 7,000 п.н.е., луѓето научиле да припитомуваат и да садат семиња што им овозможиле да одгледуваат вишок јаглехидрати (енергија). И со складирање на тие јаглехидрати во животните (хранење стада во текот на летото и јадење нив во текот на зимата), човештвото можеше да генерира доволно енергија за да го прекине својот номадски начин на живот. Ова им овозможило да се концентрираат во поголеми групи села, градови и градови; и да ги развие градежните блокови на технологијата и заедничката култура. Помеѓу 7,000 п.н.е. до околу 1700 година н.е., светската популација порасна на една милијарда.

  Во текот на 1700-тите, употребата на јаглен експлодирала. Во Обединетото Кралство, Британците беа принудени да ископуваат јаглен за употреба на енергија, поради масовното уништување на шумите. За среќа на светската историја, јагленот согоруваше многу пожешко од дрвото, не само што им помогна на северните нации да живеат низ суровите зими, туку и им овозможи значително да го зголемат количеството метал што го произведуваат и што е најважно, да го поттикнат изумот на парната машина. Светската популација порасна на две милијарди помеѓу 1700-тите и 1940 година.

  Конечно се случи нафтата (нафтата). Додека стапи во употреба на ограничена основа околу 1870-тите и се прошири помеѓу 1910-20-тите со масовното производство на Model T, тој навистина полета по Втората светска војна. Тоа беше идеално транспортно гориво што овозможи домашен раст на автомобилите и ги намали трошоците на меѓународната трговија. Нафтата исто така беше трансформирана во евтини ѓубрива, хербициди и пестициди кои делумно ја започнаа Зелената револуција, намалувајќи го гладот ​​во светот. Научниците го користеа за да ја основаат модерната фармацевтска индустрија, измислувајќи низа лекови кои излекуваа многу фатални болести. Индустријалците го користеа за да создадат низа нови производи од пластика и облека. О, да, и можеш да согоруваш нафта за струја.

  Сè на сè, нафтата претставуваше бунанца на евтина енергија што му овозможи на човештвото да расте, да гради и да финансира различни нови индустрии и културен напредок. И помеѓу 1940 и 2015 година, светската популација експлодира на над седум милијарди.

  Енергија во контекст

  Она што штотуку го прочитавте беше поедноставена верзија на околу 10,000 години човечка историја (добредојдени сте), но се надевам дека пораката што се обидувам да ја пренесам е јасна: секогаш кога ќе научиме да контролираме нов, поевтин и пообилен извор на енергија, човештвото расте технолошки, економски, културно и демографски.

  Следејќи го овој воз на мисли, треба да се постави прашањето: Што се случува кога човештвото ќе влезе во иден свет исполнет со речиси бесплатна, неограничена и чиста обновлива енергија? Како ќе изгледа овој свет? Како ќе ги преобликува нашите економии, нашата култура, нашиот начин на живот?

  Оваа иднина (оддалечена само две до три децении) е неизбежна, но и онаа каква што човештвото никогаш не ја доживеало. Овие прашања и повеќе се на што ќе се обиде да одговори оваа серија „Иднина на енергијата“.

  Но, пред да можеме да истражиме како ќе изгледа иднината на обновливите извори на енергија, прво треба да разбереме зошто ја напуштаме ерата на фосилните горива. И што е подобар начин да се направи тоа отколку со пример со кој на сите ни е познат, извор на енергија кој е евтин, изобилен и крајно валкан: јагленот.

  Јаглен: симптом на нашата зависност од фосилни горива

  Ефтино е. Лесно е да се извлече, испорача и изгори. Врз основа на денешните нивоа на потрошувачка, постојат 109 години докажани резерви закопани под Земјата. Најголемите депозити се во стабилни демократии, минирани од сигурни компании со децениско искуство. Инфраструктурата (електраните) се веќе поставени, од кои повеќето ќе траат уште неколку децении пред да треба да се заменат. На прв поглед, јагленот звучи како одлична опција за напојување на нашиот свет.

  Сепак, има еден недостаток: тоа е валкано како пеколот.

  Електраните на јаглен се еден од најголемите и највалканите извори на емисии на јаглерод кои моментално ја загадуваат нашата атмосфера. Затоа употребата на јаглен е во бавно опаѓање во поголемиот дел од Северна Америка и Европа - градењето повеќе капацитети за производство на енергија од јаглен едноставно не е компатибилно со целите за намалување на климатските промени во развиениот свет.

  Според тоа, јагленот сè уште е меѓу најголемите извори на електрична енергија за САД (со 20 проценти), Велика Британија (30 проценти), Кина (70 проценти), Индија (53 проценти) и многу други нации. Дури и да се префрлиме целосно на обновливи извори, би можеле да бидат потребни децении за да се замени парчето енергетска пита што сега го претставува јагленот. Тоа е, исто така, причината зошто светот во развој е толку неволно да ја запре употребата на јаглен (особено Кина и Индија), бидејќи тоа веројатно би значело стискање на кочниците на нивните економии и фрлање стотици милиони назад во сиромаштија.

  Така, наместо да ги затворат постоечките фабрики за јаглен, многу влади експериментираат со тоа да ги направат почисти. Ова вклучува различни експериментални технологии кои се вртат околу идејата за зафаќање и складирање на јаглерод (CCS): согорување на јаглен и чистење на гасот од валканите емисии на јаглерод пред да стигне во атмосферата.

  Бавната смрт на фосилните горива

  Ова е финтата: инсталирањето на технологијата CCS во постоечките фабрики за јаглен може да чини до половина милијарда долари по централа. Тоа би ја направило електричната енергија произведена од овие постројки далеку поскапа од традиционалните (валкани) централи на јаглен. „Колку поскапо? прашуваш. Економист пријавени на нова, 5.2 милијарди долари американска централа за јаглен CCS во Мисисипи, чија просечна цена по киловат е 6,800 долари - тоа е во споредба со околу 1,000 долари од централа на гас.

  Ако CCS беа наметнати на сите 2300 електрани на јаглен ширум светот, цената може да биде над трилион долари.

  На крајот, додека ПР тимот на индустријата за јаглен активно го промовира потенцијалот на CCS на јавноста, зад затворени врати, индустријата знае дека ако некогаш инвестираат во да станат зелени, тоа ќе ги стави надвор од бизнисот - тоа ќе ги зголеми трошоците на нивната електрична енергија до точка каде што обновливите извори веднаш би станале поевтина опција.

  Во овој момент, би можеле да потрошиме уште неколку параграфи објаснувајќи зошто ова прашање на трошоците сега води кон пораст на природниот гас како замена за јаглен - бидејќи е почист за согорување, не создава токсичен пепел или остатоци, е поефикасен и генерира повеќе електрична енергија по килограм.

  Но, во текот на следните две децении, сега се соочува истата егзистенцијална дилема со која се соочува јагленот, ќе се доживее и природниот гас - и тоа е тема што често ќе ја читате во оваа серија: клучната разлика помеѓу обновливите извори и изворите на енергија базирани на јаглерод (како јагленот и нафта) е дека едната е технологија, додека другата е фосилно гориво. Технологијата се подобрува, станува поевтина и обезбедува поголем поврат со текот на времето; додека кај фосилните горива, во повеќето случаи, нивната вредност расте, стагнира, станува испарлива и конечно опаѓа со текот на времето.

  Врвна точка за нов енергетски светски поредок

  2015 година ја одбележа првата година кога на светската економија порасна додека емисиите на јаглерод не- ова раздвојување на економијата и емисиите на јаглерод во голема мера е резултат на компаниите и владите кои инвестираат повеќе во обновливи извори отколку во производството на енергија базирана на јаглерод.

  И ова е само почеток. Реалноста е дека сме само една деценија далеку од обновливите извори на енергија, како што се соларните, ветерните и другите, да стигнат до точка каде што стануваат најевтина, најефикасна опција. Таа пресвртна точка ќе претставува почеток на ново доба во производството на енергија, и потенцијално, ново доба во човечката историја.

  За само неколку кратки децении, ќе влеземе во иден свет исполнет со речиси бесплатна, неограничена и чиста обновлива енергија. И тоа ќе промени сè.

  Во текот на оваа серија за Иднината на енергијата, ќе го научите следново: Зошто ерата на валканите горива завршува; зошто нафтата треба да предизвика уште еден економски колапс во следната деценија; зошто електричните автомобили и сончевата енергија ќе не водат во пост-јаглероден свет; како другите обновливи извори како ветерот и алгите, како и експерименталната енергија на ториум и фузија, ќе заземат блиска секунда од сончевата енергија; а потоа конечно, ќе истражиме како ќе изгледа нашиот иден свет на навистина неограничена енергија. (Совет: ќе изгледа прилично епско.)

  Но, пред да почнеме сериозно да зборуваме за обновливите извори на енергија, прво треба сериозно да зборуваме за најважниот извор на енергија на денешницата: масло.

  ЛИНКИ од СЕРИЈАТА ИДНИНА НА ЕНЕРГИЈАТА

  Нафта! Активирањето за ерата на обновливите извори на енергија: Иднината на енергијата P2

  Подемот на електричниот автомобил: Иднината на енергијата P3

  Сончевата енергија и подемот на енергетскиот интернет: Иднината на енергијата P4

  Енергетските знаци за обновливи извори наспроти ториум и фузија: Иднина на енергијата P5

  Нашата иднина во свет со изобилство на енергија: Иднина на енергијата P6