СПЕЦИЈАЛНА СЕРИЈА

Специјални серии

Како идните вештачки интелигенции (ВИ) ќе ја преобличат нашата економија и нашето општество? Дали ќе живееме во иднина каде што коегзистираме со роботи со вештачка интелигенција (ала Војна на ѕвездите) или наместо тоа ќе ги прогонуваме и поробуваме суштествата со вештачка интелигенција (Бладеруннер)?

Специјални серии

Во рок од 30 години, над 70 отсто од човештвото ќе живее во градовите. Уште поважно, над 70 отсто од зградите и инфраструктурата потребни за сместување и поддршка на овој прилив на урбани жители сè уште не постојат.

Специјални серии

Владите не ви кажуваат сè што знаат за климатските промени. Реалноста може многу добро да ви го промени животот. Дознајте инсајдерски тајни за иднината на климатските промени и што се прави за тоа.

Специјални серии

Светот на вашите деца ќе ви биде туѓ, како што светот во кој пораснавте беше за вашите прабаба и дедо. Научете ги инсајдерски тајни за иднината на компјутерите.

Специјални серии

Користење на уреди за читање мисли за да се осудат криминалците. Спречување на криминалот пред да се случи. Хемиските лекови заменети со дигитални издигнувања. Дознајте инсајдерски тајни за иднината на криминалот.

Специјални серии

Бесплатни дипломи кои истекуваат. Училници за виртуелна реалност. Планови за лекции развиени од вештачка интелигенција. Иднината на наставата и учењето влегуваат во ера на масивни промени. Научете ги инсајдерски тајни за иднината на образованието.

Специјални серии

Ерата на јаглен и нафта се приближува кон крајот, но соларните, електричните автомобили и моќта на фузија можеби ќе ни дадат надеж за свет со изобилство на енергија. Дознајте инсајдерски тајни за иднината на енергијата.

Специјални серии

Бубачки, ин-витро месо, синтетичка ГМО храна - вашата идна исхрана може да ве изненади. Дознајте инсајдерски тајни за иднината на храната.

Специјални серии

Од борба против идните смртоносни пандемии до лекови и третмани прилагодени на вашата единствена ДНК. Од употреба на нанотехнологија за лекување на сите физички повреди и инвалидитет до бришење меморија за лекување на сите ментални нарушувања.

Специјални серии

Истражете како нашите променливи норми за убавина, нашето идно прифаќање на дизајнерски бебиња и нашата евентуална интеграција со Интернет ќе ја обликуваат човечката еволуција.

Специјални серии

Како генералот Xers, Millennials и Centennials ќе го преобликува нашиот иден свет? Која е иднината на стареењето и самата смрт? Дознајте инсајдерски тајни за иднината на човечката популација.

Специјални серии

Роботи кои ги заменуваат судиите и казнуваат криминалци. Уреди за читање мисли кои се користат за утврдување на вината. Правните преседани кои ќе одлучуваат за иднината. Дознајте инсајдерски тајни за иднината на правото.

Специјални серии

Ќе се реформираат или милитаризираат полицајците? Дали одиме кон полициска надзорна држава? Дали полицијата ќе стави крај на сајбер криминалците? Дали ќе спречат злосторства пред да се случат? Научете ги инсајдерски тајни за иднината на полицијата.

Специјални серии

Интернетот нема да го убие трговскиот центар. Ќе се спои со него. Дознајте инсајдерски тајни за иднината на малопродажбата.

Специјални серии

Нееднаквост во богатството. Индустриска револуција. Автоматизација. Продолжување на животот. И даночната реформа. Дознајте инсајдерски тајни за тоа како сите овие трендови ќе работат заедно за да ја обликуваат иднината на нашата глобална економија.

Специјални серии

Божји пребарувачи. Виртуелни асистенти. Уреди за носење ги заменуваат паметните телефони. AR против VR. ВИ и иднината, глобален ум. Мртвите наоѓаат дигитален задгробен живот на интернет. Дознајте инсајдерски тајни за иднината на Интернетот.

Специјални серии

Самоуправувачките автомобили, камиони и авиони ќе станат реалност за помалку од една деценија, но треба да се постави прашање: Дали оваа технологија вреди за немирите што ќе ги предизвика? Дознајте инсајдерски тајни за иднината на транспортот.

Специјални серии

47% од работните места се пред исчезнување. Дознајте кои индустрии ќе се развиваат и паѓаат во наредните децении, како и силите што сега го нарушуваат статус квото на вашето работно место. Добијте инсајдерски тајни за иднината на работата.