Иднина на смртта: Иднина на човечката популација P7

КРЕДИТ НА СЛИКА: Quantumrun

Иднина на смртта: Иднина на човечката популација P7

  Низ човечката историја, луѓето се обидувале да ја измамат смртта. И во поголемиот дел од таа човечка историја, најдоброто што би можеле да го направиме е да ја пронајдеме вечноста преку плодовите на нашите умови или на нашите гени: било да се тоа пештерски слики, дела од фикција, пронајдоци или сеќавања за нас што им ги пренесуваме на нашите деца.

  Но, преку револуционерниот напредок во науката и технологијата, нашето колективно верување во неизбежноста на смртта наскоро ќе биде разнишано. Набргу потоа, ќе биде целосно скршен. До крајот на ова поглавје, ќе сфатите како иднината на смртта е крајот на смртта како што ја знаеме. 

  Променливиот разговор околу смртта

  Смртта на најблиските е константа низ историјата на човештвото и секоја генерација помирува со овој личен настан на свој начин. Нема да биде поинаку за сегашните милениумски и стогодишни генерации.

  До 2020-тите, генерацијата Civic (родена помеѓу 1928 и 1945 година) ќе влезе во 80-тите години. Премногу доцна да се користат терапии кои го продолжуваат животот опишани во претходното поглавје, овие родители на Бумерите и бабите и дедовците на генерациите Xers и милениумците ќе не напуштат во голема мера до почетокот на 2030-тите.

  Исто така, до 2030-тите, генерацијата Бумер (родена помеѓу 1946 и 1964 година) ќе влезе во 80-тите години. Повеќето ќе бидат премногу сиромашни за да си дозволат терапии кои го продолжуваат животот, објавени на пазарот дотогаш. Овие родители на Gen Xers и милениумци и баби и дедовци на Centennials ќе не напуштат во голема мера до раните 2040-ти.

  Оваа загуба ќе претставува повеќе од една четвртина од денешното (2016) население и ќе биде родено од милениумските и стогодишните генерации на начин кој е единствен за овој век во човечката историја.

  Како прво, милениумците и стогодишниците се повеќе поврзани од која било претходна генерација. Брановите на природни, генерациски смртни предвидени меѓу 2030 и 2050 година ќе произведат еден вид заедничка жалост, бидејќи приказните и почитта за најблиските кои поминуваат ќе се споделуваат преку социјалните мрежи на Интернет.

  Со оглед на зголемената фреквенција на овие природни смртни случаи, анкетарите ќе почнат да документираат забележителен удар во свеста за смртноста и поддршката за нега на постари лица. Концептот на физичка непостојаност ќе се чувствува туѓо за генерациите кои моментално растат во онлајн свет каде ништо не е заборавено и сè изгледа возможно.

  Оваа линија на размислување ќе се зголеми само помеѓу 2025 и 2035 година, кога лековите кои навистина ги намалуваат ефектите од стареењето (безбедно) ќе почнат да се појавуваат на пазарот. Преку масовното медиумско покривање што ќе се соберат овие лекови и терапии, нашите колективни предрасуди и очекувања околу границите на нашиот човечки животен век ќе почнат драматично да се менуваат. Згора на тоа, верувањето во неизбежноста на смртта ќе еродира кога јавноста ќе стане свесна за тоа што науката може да овозможи.

  Оваа нова свест ќе ги натера гласачите во западните земји - т.е. земјите чие население се намалува најбрзо - да ги притиснат нивните влади да почнат да насочуваат сериозни пари во истражувањето за продолжување на животот. Целите на овие грантови ќе вклучуваат подобрување на науката зад продолжувањето на животот, создавање побезбедни, поефикасни лекови и терапии за продолжување на животот и значително намалување на трошоците за продолжување на животот, така што секој во општеството може да има корист од тоа.

  До крајот на 2040-тите, општествата ширум светот ќе почнат да ја гледаат смртта како реалност наметната на минатите генерации, но реалност што не мора да ги диктира судбините на сегашните и идните генерации. Дотогаш, новите идеи околу грижата за мртвите ќе влезат во јавна дискусија. 

  Гробиштата се претвораат во некрополи

  Повеќето луѓе не знаат како функционираат гробиштата, па еве брзо резиме:

  Во поголемиот дел од светот, особено во Европа, семејствата на починатите ги купуваат правата за користење на гробот за одреден временски период. Откако ќе истече тој рок, коските на починатиот се откопуваат и потоа се ставаат во заедничка костурница. Иако разумен и јасен, овој систем најверојатно ќе биде изненадување за нашите северноамерикански читатели.

  Во САД и Канада, луѓето очекуваат (и тоа е закон во повеќето држави и провинции) гробовите на нивните најблиски да бидат трајни и згрижени за вечноста. 'Како ова функционира практично?' прашуваш. Па, од повеќето гробишта се бара да заштедат дел од приходите што ги создаваат од погребните услуги во висококаматен фонд. Кога гробиштата ќе се наполнат, нивното одржување потоа се плаќа од каматоносниот фонд (барем додека не останат без пари). 

  Сепак, ниту еден систем не е целосно подготвен за предвидените смртни случаи и на генерациите Civic и Boomer помеѓу 2030 и 2050 година. Овие две генерации ја претставуваат најголемата генерациска група во историјата на човештвото што починала во временски период од две до три децении. Постојат неколку мрежи на гробишта во светот кои имаат капацитет да го примат овој прилив на драго починати постојани жители. И додека гробиштата се полнат со рекордни стапки и цената на последните гробни парцели се надува надвор од достапноста, јавноста ќе бара владина интервенција.

  За да се реши ова прашање, владите ширум светот ќе почнат да донесуваат нови закони и грантови со кои приватната индустрија за погреби ќе започне со изградба на повеќекатните гробишта. Големината на овие згради, или серија згради, ќе им конкурира на некрополите од античко време и трајно ќе го редефинира како се третираат, управуваат и паметат мртвите.

  Сеќавање на мртвите во онлајн ерата

  Со најстарата популација во светот (2016), Јапонија веќе се соочува со криза во достапноста на гробиштата, а да не зборуваме за највисоко просечни трошоци за погреб поради тоа. И со оглед на тоа што нивната популација не станува помлада, Јапонците се принудија повторно да замислат како се справуваат со своите починати.

  Во минатото, секој Јапонец уживаше во своите гробови, а потоа тој обичај беше заменет со семејни гробници, но со помалку деца кои се раѓаа за да ги одржуваат овие семејни гробишта, семејствата и постарите лица уште еднаш ги сменија своите преференции за погребување. На местото на гробовите, многу Јапонци се одлучуваат за кремирање како поекономична практика за погребување за нивните семејства. Нивната погребна урна потоа се чува во шкафче заедно со стотици други урни во масивни, повеќекатни, високотехнолошки гробишта. Посетителите можат дури и самите да влезат во зградата и да бидат насочени со навигациско светло до полицата за урна на нивната сакана (видете ја сликата на статијата погоре за сцена од јапонските гробишта Руриден).

  Но, до 2030-тите, некои идни гробишта ќе почнат да нудат низа нови, интерактивни услуги за милениумците и стогодишниците за подлабоко сеќавање на своите сакани. Во зависност од културните преференци каде се наоѓаат гробиштата и индивидуалните преференции на членовите на семејството на починатиот, утрешните гробишта би можеле да почнат да нудат: 

  • Интерактивни надгробни споменици и урни кои споделуваат информации, фотографии, видеа и пораки од покојникот до телефонот на посетителот.
  • Внимателно курирани видео монтажи и фото колажи кои го собираат целото богатство на фото и видео материјал што милениумците и стогодишниците ќе ги снимиле од своите сакани (најверојатно извадени од нивните идни социјални мрежи и дискови за складирање облак). Оваа содржина потоа може да биде претставена во театар на гробиштата за членовите на семејството и најблиските да ја гледаат за време на нивните посети.
  • Побогатите, најсовремени гробишта би можеле да ги користат нивните домашни суперкомпјутери за потоа да го земат целиот овој видео и фото материјал, во комбинација со е-поштата и списанијата на починатите, за да го реанимираат починатиот како холограм во природна големина со кој членовите на семејството можат вербално да се вклучат. До холограмот може да се пристапи само во одредена просторија опремена со холограмски проектори, потенцијално надгледувана од советник за ужаленост.

  Но, колку и да се интересни овие нови погребни услуги, до крајот на 2040-тите до средината на 2050-тите, ќе се појави уникатна длабока опција која ќе им овозможи на луѓето да ја измамат смртта ... барем во зависност од тоа како луѓето ја дефинираат смртта до тоа време.

  Умот во машината: интерфејс мозок-компјутер

  Истражени подлабоко во нашите Иднината на човечката еволуција серијата, до средината на 2040-тите, револуционерна технологија полека ќе влезе во мејнстримот: интерфејс за мозок-компјутер (BCI).

  (Ако се прашувате каква врска има ова со иднината на смртта, бидете трпеливи.) 

  BCI вклучува користење на имплант или уред за скенирање на мозокот што ги следи вашите мозочни бранови и ги поврзува со јазик/наредби за да контролира се што работи на компјутер. Тоа е точно; BCI ќе ви овозможи да ги контролирате машините и компјутерите едноставно преку вашите мисли. 

  Всушност, можеби не сте го сфатиле тоа, но почетоците на BCI веќе започнале. Ампутираните се сега тестирање на роботски екстремитети контролирани директно од умот, наместо преку сензори прикачени на трупецот на носителот. Слично на тоа, луѓето со тешка попреченост (како што се квадриплегичари) се сега користејќи BCI за управување со нивните моторизирани инвалидски колички и манипулира со роботски раце. Но, помагањето на лицата со ампутирање и на лицата со попреченост да водат понезависен живот не е степенот за кој ќе може BCI.

  Експериментите во BCI откриваат апликации кои се однесуваат на контролирање на физичките работи, контролирање и комуникација со животни, пишување и испраќање а текст користејќи мисли, споделување на вашите мисли со друго лице (т.е електронска телепатија), па дури и на снимање на соништа и спомени. Генерално, истражувачите на BCI работат на преточување на мислите во податоци, за да ги направат човечките мисли и податоци заменливи. 

  Зошто BCI е важен во контекст на смртта е затоа што не би требало многу да се оди од читање мисли до правење целосна дигитална резервна копија на вашиот мозок (исто така познат како Емулација на целиот мозок, WBE). Сигурна верзија на оваа технологија ќе стане достапна до средината на 2050-тите.

  Создавање дигитален задгробен живот

  Земање примероци од нашите Иднината на Интернетот серијата, следната листа со куршуми ќе прегледа како BCI и другите технологии ќе се спојат за да формираат нова средина што би можела да го редефинира „животот после смртта“.

  • Отпрвин, кога слушалките BCI ќе влезат на пазарот околу доцните 2050-ти, тие ќе бидат достапни само за малкумина - новина на богатите и добро поврзаните кои активно ќе ги промовираат на нивните социјални медиуми, дејствувајќи како рани усвојувачи и влијателни кои ја шират вредност за масите.
  • Со текот на времето, слушалките BCI стануваат достапни за пошироката јавност, веројатно станувајќи гаџет што мора да се купи за сезоната за одмор.
  • Слушалките BCI ќе се чувствуваат многу како слушалките за виртуелна реалност (VR) на кои сите (дотогаш) ќе се навикнат. Раните модели ќе им овозможат на носителите на BCI да комуницираат со другите носители на BCI телепатски, да се поврзуваат едни со други на подлабок начин, без оглед на јазичните бариери. Овие рани модели, исто така, ќе снимаат мисли, сеќавања, соништа и на крајот дури и сложени емоции.
  • Веб сообраќајот ќе експлодира кога луѓето ќе почнат да ги споделуваат своите мисли, спомени, соништа и емоции меѓу семејството, пријателите и љубовниците.
  • Со текот на времето, BCI станува нов медиум за комуникација кој на некој начин го подобрува или заменува традиционалниот говор (слично на подемот на емотиконите денес). Страсните корисници на BCI (најверојатно најмладата генерација од тоа време) ќе почнат да го заменуваат традиционалниот говор со споделување спомени, слики оптоварени со емоции и слики и метафори создадени од мислата. (Во основа, замислете наместо да ги кажувате зборовите „Те сакам“, можете да ја пренесете таа порака со споделување на вашите емоции, измешани со слики што ја претставуваат вашата љубов.) Ова претставува подлабок, потенцијално попрецизен и многу поавтентична форма на комуникација во споредба со говорот и зборовите од кои се потпиравме со милениуми.
  • Очигледно, претприемачите на денот ќе профитираат од оваа комуникациска револуција.
  • Софтверските претприемачи ќе произведат нови социјални медиуми и платформи за блогирање кои се специјализирани за споделување мисли, спомени, соништа и емоции во бескрајна разновидност на ниши.
  • Во меѓувреме, хардверските претприемачи ќе произведуваат производи и простори за живеење овозможени за BCI, така што физичкиот свет ги следи командите на корисникот на BCI.
  • Овие две групи ќе ги зближат претприемачите кои се специјализирани за VR. Со спојување на BCI со VR, корисниците на BCI ќе можат да конструираат свои виртуелни светови по желба. Искуството ќе биде слично на филмот Почеток, каде ликовите се будат во своите соништа и откриваат дека можат да ја свиткаат реалноста и да прават што сакаат. Комбинирањето на BCI и VR ќе им овозможи на луѓето да стекнат поголема сопственост над виртуелните искуства во кои живеат преку создавање реални светови генерирани од комбинација на нивните сеќавања, мисли и имагинација.
  • Како што се повеќе луѓе почнуваат да користат BCI и VR за да комуницираат подлабоко и да создаваат сè покомплексни виртуелни светови, нема да помине долго пред да се појават нови интернет протоколи за спојување на Интернет со VR.
  • Не долго потоа, масивните VR светови ќе бидат дизајнирани за да се приспособат на виртуелните животи на милиони, и на крајот на милијарди, онлајн. За наши цели, оваа нова реалност ќе ја наречеме, на Метаверс. (Ако претпочитате да ги нарекувате овие светови Матрикс, тоа е исто така сосема во ред.)
  • Со текот на времето, напредокот во BCI и VR ќе може да ги имитира и замени вашите природни сетила, со што корисниците на Metaverse нема да можат да го разликуваат својот онлајн свет од реалниот свет (под претпоставка дека ќе одлучат да живеат во VR свет кој совршено го симулира реалниот свет, на пр. за оние кои не можат да си дозволат да патуваат во вистинскиот Париз или претпочитаат да го посетат Париз од 1960-тите.) Севкупно, ова ниво на реализам само ќе придонесе за идната заразна природа на Метаверс.
  • Луѓето ќе почнат да поминуваат исто толку време во Метаверс, колку што поминуваат и во спиење. А зошто не би? Ова виртуелно царство ќе биде местото каде што ќе пристапите до поголемиот дел од вашата забава и ќе комуницирате со вашите пријатели и семејството, особено оние кои живеат далеку од вас. Ако работите или одите на училиште од далечина, вашето време во Метаверс може да порасне на најмалку 10-12 часа на ден.

  Сакам да ја нагласам последната точка бидејќи тоа ќе биде пресвртната точка за сето ова.

  Правно признавање на животот на интернет

  Со оглед на преголемото време кое голем процент од јавноста ќе го помине во овој Метаверс, владите ќе бидат принудени да ги препознаат и (до одреден степен) да ги регулираат животите на луѓето во Метаверс. Сите законски права и заштита, и некои од ограничувањата, што луѓето ги очекуваат во реалниот свет, ќе се рефлектираат и наметнат во Метаверс. 

  На пример, враќањето на WBE во дискусијата, кажете дека имате 64 години, а вашата осигурителна компанија ве покрива за да добиете резервна копија од мозокот. Потоа, кога ќе имате 65 години, ќе навлезете во несреќа што предизвикува оштетување на мозокот и сериозно губење на меморијата. Идните медицински иновации можеби ќе можат да го излечат вашиот мозок, но нема да ви ги вратат сеќавањата. Тоа е кога лекарите пристапуваат до вашата резервна копија на мозокот за да го вчитаат вашиот мозок со долгорочните спомени што недостасуваат. Оваа резервна копија не само што би била ваша сопственост, туку и легална верзија на вас, со сите исти права и заштита, во случај на несреќа. 

  Исто така, кажете дека сте жртва на несреќа што овој пат ве става во кома или вегетативна состојба. За среќа, го поддржавте умот пред несреќата. Додека вашето тело закрепнува, вашиот ум сè уште може да се вклучи со вашето семејство, па дури и да работи од далечина од Метаверс. Кога телото ќе закрепне и лекарите се подготвени да ве разбудат од кома, резервниот ум може да ги пренесе новите спомени што ги создал во вашето ново излечено тело. И овде, вашата активна свест, како што постои во Метаверс, ќе стане легална верзија на вас, со сите исти права и заштита, во случај на несреќа.

  Има мноштво други правни и етички размислувања кои го извртуваат умот кога станува збор за прикачување на вашиот ум на интернет, размислувања што ќе ги покриеме во нашата претстојна серија „Иднина во Метаверс“. Меѓутоа, за целите на ова поглавје, овој воз на мисли треба да нè наведе да се запрашаме: Што би се случило со оваа жртва на несреќа ако неговото или нејзиното тело никогаш не закрепне? Што ако телото умре додека умот е многу активен и комуницира со светот преку Метаверс?

  Масовна миграција во онлајн етерот

  До 2090 до 2110 година, првата генерација која ќе ужива во придобивките од терапијата за продолжување на животот ќе почне да ја чувствува неизбежноста на нивната биолошка судбина; во практичност, утрешните терапии за продолжување на животот ќе можат само да го продолжат животот досега. Сфаќајќи ја оваа реалност, оваа генерација ќе започне да труби глобална и жестока дебата за тоа дали луѓето треба да продолжат да живеат откако нивните тела ќе умрат.

  Во минатото, таква дебата никогаш не би се води. Смртта е природен дел од човечкиот животен циклус уште од почетокот на историјата. Но, во оваа иднина, штом Метаверс ќе стане нормален и централен дел од сечиј живот, одржлива опција за продолжување на животот станува возможна.

  Аргументот оди: ако телото на една личност умре од старост додека неговиот ум останува совршено активен и ангажиран во заедницата Метаверс, дали неговата свест треба да се избрише? Ако некое лице одлучи да остане во Метаверс до крајот на својот живот, има ли причина да продолжи да ги троши општествените ресурси за одржување на своето органско тело во физичкиот свет?

  Одговорот на двете прашања ќе биде: не.

  Ќе има голем дел од човечката популација што ќе одбие да го купи овој дигитален задгробен живот, особено конзервативните, религиозни типови кои го чувствуваат Метаверс како навреда на нивното верување во библискиот задгробен живот. Во меѓувреме, за либералната и слободоумна половина од човештвото, тие ќе почнат да го гледаат Метаверс не само како онлајн свет со кој ќе се вклучат во животот, туку и како постојан дом кога нивните тела ќе умрат.

  Како што расте процентот на човештвото ќе почне да ги прикачува своите умови на Метаверс по смртта, постепен синџир на настани ќе се расплетува:

  • Живите ќе сакаат да останат во контакт со оние физички починати лица за кои се грижеле користејќи го Метаверс.
  • Оваа континуирана интеракција со физички починатиот ќе доведе до општа удобност со концептот на дигитален живот по физичка смрт.
  • Овој дигитален задгробен живот потоа ќе се нормализира, што ќе доведе до постепено зголемување на постојаната човечка популација Метаверс.
  • Спротивно на тоа, човечкото тело постепено станува обезвреднувано, бидејќи дефиницијата за живот ќе се смени за да ја нагласи свеста над основното функционирање на органското тело.
  • Поради ова редефинирање, а особено за оние кои рано ги изгубиле своите најблиски, некои луѓе ќе бидат мотивирани - и на крајот ќе имаат законско право - да ги прекинат своите органски тела во секое време за трајно да се приклучат на Metaverse. Ова право да се стави крај на физичкиот живот најверојатно ќе биде ограничено додека лицето не достигне однапред дефинирана возраст на физичка зрелост. Многумина веројатно ќе го ритуализираат овој процес со церемонија управувана од идната техно-религија.
  • Идните влади ќе ја поддржат оваа масовна миграција во Метаверс поради повеќе причини. Прво, оваа миграција е неприсилно средство за контрола на населението. Идните политичари ќе бидат и страствени корисници на Metaverse. А финансирањето и одржувањето на Меѓународната мрежа Метаверс од реалниот свет ќе бидат заштитени од трајно растечкиот електорат на Метаверс чии права на глас ќе останат заштитени дури и по нивната физичка смрт.

  До средината на 2100-тите, Metaverse целосно ќе ги редефинира нашите поими за смртта. Верувањето во задгробен живот ќе биде заменето со знаење за дигитален задгробен живот. И преку оваа иновација, смртта на физичкото тело ќе стане уште една фаза од животот на една личност, наместо негов траен крај.

  Серии за иднината на човечката популација

  Како генерацијата X ќе го промени светот: Иднината на човечката популација P1

  Како милениумците ќе го променат светот: Иднината на човечката популација P2

  Како стогодишниците ќе го променат светот: Иднината на човечката популација P3
  Растот на населението наспроти контролата: Иднина на човечката популација P4
  Иднината на стареењето: Иднина на човечката популација P5

  Премин од екстремно продолжување на животот кон бесмртност: Иднина на човечката популација P6

  Следното закажано ажурирање за оваа прогноза

  2025-09-25

  Референци за прогноза

  Следниве популарни и институционални врски беа упатени за оваа прогноза:

  Следниве Quantumrun врски беа референцирани за оваа прогноза: