Како генерацијата Z ќе го промени светот: Иднината на човечкото население P3

КРЕДИТ НА СЛИКА: Quantumrun

Како генерацијата Z ќе го промени светот: Иднината на човечкото население P3

  Зборувањето за стогодишници е незгодно. Почнувајќи од 2016 година, тие сè уште се раѓаат и се уште се премногу млади за целосно да ги формираат своите социјални, економски и политички перспективи. Но, користејќи основни техники за прогнозирање, имаме идеја за светот во кој ќе прераснат стогодишниците.

  Тоа е свет кој ќе ја преобликува историјата и ќе го промени она што значи да се биде човек. И како што ќе видите, Centennials ќе станат совршена генерација што ќе го води човештвото во ова ново доба.

  Стогодишници: претприемничка генерација

  Родени помеѓу ~ 2000 и 2020 година, и претежно деца од Генерал Ксерс, денешните стогодишни тинејџери наскоро ќе станат најголемата генерациска група во светот. Тие веќе претставуваат 25.9 отсто од населението на САД (2016), 1.3 милијарди ширум светот; и до крајот на нивната група до 2020 година, тие ќе претставуваат меѓу 1.6 и 2 милијарди луѓе ширум светот.

  Тие се опишани како првите вистински дигитални домородци бидејќи никогаш не познавале свет без Интернет. Како што ќе разговараме, целата нивна иднина (дури и нивниот мозок) се поврзува за да се прилагодат на сè поповрзан и сложен свет. Оваа генерација е попаметна, позрела, попретприемничка и има зголемена желба да има позитивно влијание врз светот. Но, што ја поттикнало оваа природна наклонетост да стане добро воспитани љубители?

  Настаните што го обликуваа стогодишното размислување

  За разлика од генерациите Xers и милениумците пред нив, стогодишниците (од 2016 година) допрва треба да доживеат единствен голем настан што фундаментално го промени светот, барем за време на нивните формативни години помеѓу 10 и 20 години. Повеќето беа премногу млади за да разберат или не беа ни родени за време на настаните од 9 септември, војните во Авганистан и Ирак, сè до Арапската пролет во 11 година.

  Сепак, иако геополитиката можеби немаше голема улога во нивната психа, гледањето на ефектот што финансиската криза 2008-9 го имаше врз нивните родители беше првиот вистински шок за нивниот систем. Споделувањето на тешкотиите низ кои мораа да поминат членовите на нивните семејства им научи на раните лекции за понизност, а истовремено ги поучи дека традиционалното вработување не е сигурна гаранција за финансиска сигурност. Ете зошто 61 проценти од стогодишниците во САД се мотивирани да станат претприемачи наместо вработени.

  Во меѓувреме, кога станува збор за социјалните прашања, стогодишниците растат во навистина прогресивни времиња бидејќи се однесува на растечката легализација на геј браковите, порастот на екстремната политичка коректност, зголемената свест за полициската бруталност итн. За стогодишниците родени во Северна Америка и Европа, многумина растат со многу поприфатени ставови за правата на ЛГБТК, заедно со многу поголема чувствителност за прашањата за родовата еднаквост и расните односи, па дури и со поизразен поглед кон декриминализацијата на дрогата. Во меѓу време, 50 проценти повеќе стогодишници се идентификуваат како мултикултурни отколку младите во 2000 година.

  Во однос на поочигледниот фактор што го обликувал стогодишното размислување - Интернетот - стогодишниците имаат изненадувачки слаб поглед кон него отколку милениумците. Додека мрежата претставуваше радикално нова и сјајна играчка за милениумците да се опседнуваат во текот на нивните 20-ти, со стогодишници, мрежата не се разликува од воздухот што го дишеме или водата што ја пиеме, од витално значење за преживување, но не и нешто што тие го сметаат за промена на играта. . Всушност, пристапот на Centennial до интернет е нормализиран до тој степен што 77 проценти од 12-17-годишниците сега поседуваат мобилен телефон (2015).

  Интернетот е толку природно дел од нив што дури и го обликува нивното размислување на невролошко ниво. Научниците открија дека влијанието на растењето со мрежата значително го намалило распонот на вниманието на младите денес на 8 секунди, во споредба со 12 секунди во 2000 година. Покрај тоа, стогодишните мозоци се само различни. Нивните умови стануваат помалку способни да истражуваат сложени теми и да запомнат големи количини на податоци (т.е. особини во кои компјутерите се подобри), додека тие стануваат многу повешти за префрлање помеѓу многу различни теми и активности и размислување нелинеарно (т.е. особини поврзани со апстрактната мисла што компјутерите во моментов се борат со).

  Конечно, бидејќи стогодишниците сè уште се раѓаат до 2020 година, нивната сегашна и идна младост исто така ќе бидат под силно влијание од претстојното објавување на автономни возила и уреди со виртуелна и зголемена реалност (VR/AR) на масовниот пазар. 

  На пример, благодарение на автономните возила, Centennials ќе биде првата, модерна генерација која повеќе нема потреба да учи како да вози. Покрај тоа, овие автономни возачи ќе претставуваат ново ниво на независност и слобода, што значи дека стогодишниците повеќе нема да зависат од нивните родители или постарите браќа и сестри за да ги возат наоколу. Дознајте повеќе во нашата Иднината на транспортот серија.

  Што се однесува до уредите за VR и AR, ќе го истражиме тоа на крајот од ова поглавје.

  Системот на верување на стогодишнината

  Кога станува збор за вредностите, стогодишниците се вродено либерални кога станува збор за општествени прашања, како што е наведено погоре. Но, може да изненади многумина кога ќе научат дека на некој начин оваа генерација е исто така изненадувачки конзервативна и добро воспитана во споредба со милениумците и генералот Xers кога тие биле млади. Биеналето Истражување на системот за следење на ризичното однесување кај младите спроведено врз млади во САД од страна на американските центри за контрола и превенција на болести покажа дека во споредба со младите во 1991 година, денешните тинејџери се: 

  • 43 проценти помала веројатност да пушат;
  • 34 проценти помали шанси за прекумерно пиење и 19 проценти помали шанси дека некогаш пробале алкохол; како и
  • 45 проценти помали шанси да имаат секс пред 13-годишна возраст.

  Таа последна точка, исто така, придонесе за 56 отсто пад на тинејџерските бремености регистрирани денес во споредба со 1991 година. Другите наоди открија дека стогодишниците имаат помала веројатност да се тепаат на училиште, почесто носат појаси (92 отсто) и се многу загрижени за нашето колективно влијание врз животната средина (76 проценти). Негативната страна на оваа генерација е тоа што тие се сè повеќе склони кон дебелеење.

  Генерално, оваа тенденција на одбивност кон ризик доведе до ново сознание за оваа генерација: онаму каде што милениумците често се перцепирани како оптимисти, стогодишниците се реалисти. Како што споменавме претходно, тие пораснаа гледајќи дека нивните семејства се борат да се опорават од финансиската криза 2008-9 година. Делумно како резултат на тоа, стогодишниците имаат многу помалку вера во американскиот сон (и слично) отколку претходните генерации. Надвор од овој реализам, стогодишниците се водени од поголемо чувство на независност и самонасочување, особини кои играат во нивната тенденција кон претприемништво. 

  Друга стогодишна вредност што може да биде освежувачка за некои читатели е нивната претпочитање за интеракција во лице пред дигитална комуникација. Повторно, бидејќи тие растат толку нурнати во дигитален свет, вистинскиот живот им се чувствува освежувачки нов (повторно, пресврт на милениумската перспектива). Со оглед на оваа предност, интересно е да се види дека раните истражувања на оваа генерација покажуваат дека: 

  • 66 проценти велат дека претпочитаат да се поврзат лично со пријателите;
  • 43 проценти претпочитаат шопинг во традиционални продавници за тули и малтер; во споредба со
  • 38 проценти претпочитаат да ги купуваат онлајн.

  Релативно неодамнешен стогодишен развој е нивната растечка свест за нивниот дигитален отпечаток. Веројатно како одговор на откритијата на Сноуден, стогодишниците покажаа изразито усвојување и претпочитање за анонимни и ефемерни комуникациски услуги, како што е Snapchat, како и аверзија кон фотографирање во компромитирачки ситуации. Се чини дека приватноста и анонимноста стануваат основни вредности на оваа „дигитална генерација“ како што созреваат во млади луѓе.

  Финансиската иднина на стогодишниците и нивното економско влијание

  Бидејќи најголемиот дел од стогодишниците се уште се премногу млади за да влезат на пазарот на трудот, тешко е да се предвиди нивното целосно влијание врз светската економија. Како што рече, можеме да го заклучиме следново:

  Прво, стогодишниците ќе почнат да влегуваат на пазарот на труд во значителен број во средината на 2020-тите и ќе влезат во нивните главни години за генерирање приходи до 2030-тите. Ова значи дека придонесот на стогодишниците врз основа на потрошувачката во економијата ќе стане значаен дури по 2025 година. на нивните родители Gen X.

  Тоа, рече, дури и по 2025 година, економското влијание на стогодишнината може да продолжи да се намалува подолго време. Како што беше дискутирано во нашата Иднината на работата серија, 47 проценти од денешните работни места се ранливи на автоматизација на машини/компјутер во следните неколку децении. Тоа значи дека како што се зголемува вкупното население во светот, вкупниот број на достапни работни места ќе се намалува. И со оглед на тоа што милениумската генерација е со еднаква големина и релативно еднаква дигитална флуентност како и стогодишниците, утрешните преостанати работни места најверојатно ќе ги искористат милениумците со нивните повеќедецениски години активни работни години и искуство. 

  Последниот фактор што ќе го споменеме е дека стогодишниците имаат силна тенденција да бидат штедливи со своите пари. 57 проценти повеќе би заштедил отколку да троши. Доколку оваа особина се пренесе во стогодишната зрелост, би можела да има пригушувачко (иако стабилизирачко) влијание врз економијата помеѓу 2030 и 2050 година.

  Со оглед на сите овие фактори, можеби е лесно целосно да се отпишат стогодишниците, но како што ќе видите подолу, тие би можеле да го држат клучот за спасување на нашата идна економија. 

  Кога Centennials ја презема политиката

  Слично на милениумците пред нив, големината на стогодишната група како лабаво дефиниран гласачки блок (до 2020 година со сила до две милијарди) значи дека тие ќе имаат огромно влијание врз идните избори и политиката воопшто. Нивните силни социјално либерални тенденции, исто така, ќе ги видат како силно ги поддржуваат еднаквите права за сите малцинства, како и либералните политики кон законите за имиграција и универзалната здравствена заштита. 

  За жал, ова големо политичко влијание нема да се почувствува до ~2038 година кога сите стогодишници ќе станат доволно стари за гласање. Па дури и тогаш, ова влијание нема да се сфати сериозно до 2050-тите, кога мнозинството стогодишници ќе созреат доволно за да гласаат редовно и интелигентно. Дотогаш, светот ќе го води големото партнерство на генералот Xers и милениумците.

  Идни предизвици каде Centennials ќе покажат лидерство

  Како што беше навестено претходно, стогодишниците сè повеќе ќе се најдат во првите редови на масовното преструктуирање на светската економија. Ова ќе претставува вистински историски предизвик на кој стогодишниците ќе бидат уникатно прилагодени за решавање.

  Тој предизвик ќе биде масовната автоматизација на работните места. Како што е целосно објаснето во нашата серија „Иднина на работата“, важно е да се разбере дека роботите не доаѓаат да ги преземат нашите работни места, туку доаѓаат да преземат (автоматизираат) рутински задачи. Операторите на разводната табла, службениците за датотеки, дактилографите, агентите за билети - секогаш кога воведуваме нова технологија, монотоните, повторувачки задачи кои вклучуваат основна логика и координација на рака-око паѓаат на страна.

  Со текот на времето, овој процес ќе елиминира цели професии или само ќе го намали вкупниот број на работници потребни за извршување на проектот. И додека овој нарушувачки процес на машини кои ја заменуваат човечката работна сила постои уште од почетокот на индустриската револуција, она што е различно овојпат е темпото и обемот на ова нарушување, особено до средината на 2030-тите. Без разлика дали станува збор за сина јака или бела јака, скоро сите работни места се на блокот за сечкање.

  На почетокот, трендот на автоматизација ќе претставува благодет за извршните директори, бизнисите и сопствениците на капитал, бидејќи нивниот удел во профитот на компанијата ќе расте благодарение на нивната механизирана работна сила (знаете, наместо да ги делат наведените профити како плати на вработените). Но, како што се повеќе и повеќе индустрии и бизниси ја прават оваа транзиција, една вознемирувачка реалност ќе почне да се појавува под површината: кој точно ќе плати за производите и услугите што овие компании ги произведуваат кога поголемиот дел од населението е принудено на невработеност? Совет: Не се роботите. 

  Ова е сценарио против кое стогодишниците активно ќе работат. Со оглед на нивната природна удобност со технологијата, високите стапки на образование (слично на милениумците), нивната огромна склоност кон претприемништво и нивниот инхибиран влез на традиционалниот пазар на труд поради намалената побарувачка за работна сила, стогодишниците нема да имаат друг избор освен да започнат сопствен бизнис масовно. 

  Оваа експлозија во креативната, претприемничка активност (најверојатно поддржана/финансирана од идните влади) несомнено ќе резултира со низа нови технолошки и научни иновации, нови професии, дури и целосно нови индустрии. Но, останува нејасно дали овој стогодишен стартап бран ќе заврши со генерирање на стотици милиони нови работни места потребни во профитниот и непрофитниот сектор за поддршка на сите оние кои се туркаат во невработеност. 

  Успехот (или недостатокот на) на овој стогодишен стартап бран делумно ќе одреди кога/ако светските влади почнат да воспоставуваат пионерска економска политика: Универзален основен приход (UBI). Објаснето детално во нашата серија Future of Work, UBI е приход што им се доделува на сите граѓани (богати и сиромашни) поединечно и безусловно, односно без тест за средства или барање за работа. Владата ви дава бесплатни пари секој месец, како старосната пензија, но за сите.

  УБИ ќе го реши проблемот со луѓето кои немаат доволно пари за живот поради недостиг на работни места, а исто така ќе го реши и поголемиот економски проблем со тоа што ќе им даде на луѓето доволно пари за да купат работи и ќе ја задржи економијата базирана на потрошувачи. И како што претпоставувате, стогодишниците ќе бидат првата генерација што ќе порасне под економски систем поддржан од UBI. Дали тоа ќе влијае позитивно или негативно на нив, ќе треба да почекаме и да видиме.

  Има уште две големи иновации/трендови во кои стогодишниците ќе покажат лидерство.

  Прво е VR и AR. Подетално објаснето во нашата Иднината на Интернетот серијата, VR користи технологија за да го замени реалниот свет со симулиран свет (кликнете на пример за видео), додека AR дигитално ја менува или ја подобрува вашата перцепција за реалниот свет (кликнете на пример за видео). Едноставно кажано, VR и AR ќе бидат до стогодишници, како што беше Интернетот за милениумците. И додека милениумците можеби првично ги измислија овие технологии, стогодишниците ќе ги направат нивни и ќе ги развијат до својот максимален потенцијал. 

  Конечно, последната точка што ќе ја допреме е човечкиот генетски инженеринг и зголемување. До моментот кога стогодишниците ќе влезат во доцните 30-ти и 40-ти години, здравствената индустрија ќе може да излечи секаква генетска болест (пред и по раѓањето) и да ги излечи повеќето физички повреди. (Дознајте повеќе во нашата Иднината на здравјето Но, технологијата што ќе ја користиме за да го излечиме човечкото тело ќе се користи и за негово подобрување, без разлика дали тоа е преку дотерување на вашите гени или инсталирање на компјутер во вашиот мозок. (Дознајте повеќе во нашата Иднината на човечката еволуција серија.) 

  Како стогодишниците ќе одлучат да го користат овој квантен скок во здравството и биолошкото мајсторство? Можеме ли искрено да очекуваме да го користат за само да се остане здрав? Зарем повеќето од нив не би го користеле за да живеат подолг животен век? Зарем некои не би решиле да станат натчовечки? И ако ги направат овие скокови напред, зарем не би сакале да им ги овозможат истите придобивки на нивните идни деца, односно бебиња дизајнери?

  Стогодишниот светоглед

  Centennials ќе биде првата генерација што ќе знае повеќе за фундаментално нова технологија - Интернетот - отколку нивните родители (Gen Xers). Но, тие ќе бидат и првата генерација родени во:

  • Свет на кој можеби нема да му требаат сите (ре: помалку работни места во иднина);
  • Свет на изобилство каде што би можеле да работат помалку за да преживеат отколку која било генерација со векови;
  • Свет во кој реалното и дигиталното се спојуваат за да формираат сосема нова реалност; и
  • Свет каде што границите на човечкото тело за прв пат ќе станат модифицирани благодарение на мајсторството на науката. 

  Генерално, стогодишниците не се родени во ниту еден стар временски период; тие ќе пораснат во време кое ќе ја редефинира човечката историја. Но, од 2016 година, тие се уште се млади и сè уште немаат поим каков свет ги чека. … Сега кога размислувам за тоа, можеби треба да почекаме деценија или две пред да им дозволиме да го прочитаат ова.

  Серии за иднината на човечката популација

  Како генерацијата X ќе го промени светот: Иднината на човечката популација P1

  Како милениумците ќе го променат светот: Иднината на човечката популација P2

  Растот на населението наспроти контролата: Иднина на човечката популација P4

  Иднината на стареењето: Иднина на човечката популација P5

  Премин од екстремно продолжување на животот кон бесмртност: Иднина на човечката популација P6

  Иднина на смртта: Иднина на човечката популација P7

  Следното закажано ажурирање за оваа прогноза

  2023-12-22

  Референци за прогноза

  Следниве популарни и институционални врски беа упатени за оваа прогноза:

  Блумберг поглед (2)
  Википедија
  Меѓународен бизнис тајмс
  Багажникот на Пенелопе (2)
  Североисточен универзитет (2)

  Следниве Quantumrun врски беа референцирани за оваа прогноза: