Mamaope: биомедицинска јакна за подобра дијагноза на пневмонија

Mamaope: биомедицинска јакна за подобра дијагноза на пневмонија
КРЕДИТ НА СЛИКА:  

Mamaope: биомедицинска јакна за подобра дијагноза на пневмонија

  • автор Име
   Кимберли Ихеквоаба
  • Автор Твитер Рачка
   @iamkihek

  Целосна приказна (користете го САМО копчето „Залепи од Word“ за безбедно да копирате и залепите текст од документ на Word)

  Во просек од 750,000 случаи секоја година се пријавуваат смртни случаи на деца предизвикани од пневмонија. Овие бројки се исто така зачудувачки бидејќи овие податоци се однесуваат само на субсахарските африкански земји. Бројот на смртни случаи е нуспроизвод на отсуството на итен и адекватен третман, како и строгите случаи на отпорност на антибиотици, поради зголемената употреба на антибиотици во лекувањето. Исто така, се јавува погрешна дијагноза на пневмонија, бидејќи нејзините симптоми кои преовладуваат се слични на оние на маларијата.

  Вовед во пневмонија

  Пневмонијата се карактеризира како белодробна инфекција. Обично се поврзува со кашлица, треска и отежнато дишење. За повеќето луѓе лесно може да се лекува дома. Меѓутоа, во сценарија кои вклучуваат пациент кој е постар, доенче или страда од други болести, случаите може да бидат тешки. Други симптоми вклучуваат слуз, гадење, болка во градите, краток период на дишење и дијареа.

  Дијагноза и третман на пневмонија

  Дијагнозата на пневмонија обично ја спроведува лекар преку a физички испит. Овде се проверуваат отчукувањата на срцето, нивото на кислород и општата состојба на дишењето на пациентот. Овие тестови потврдуваат дали пациентот има потешкотии во дишењето, болка во градите или некои области на воспаление. Друг можен тест е тест на артериски крвен гас, кој вклучува испитување на нивото на кислород и јаглерод диоксид во крвта. Други тестови вклучуваат тест за слуз, брз уринарен тест и рендген на граден кош.

  Третманот на пневмонија обично се спроведува од пропишани антибиотици. Ова е ефикасно кога пневмонијата е предизвикана од бактерии. Изборот на антибиотици се одредува според фактори како што се возраста, видот на симптомите и тежината на болеста. Понатамошен третман во болница се предлага за лица со болка во градите или каква било форма на воспаление.

  Медицинска паметна јакна

  Воведувањето на медицинската паметна јакна е родено откако Брајан Турјабаге, 24-годишен дипломец по инженерство, бил информиран дека бабата на неговиот пријател починала по погрешна дијагноза на пневмонија. Маларијата и пневмонијата споделуваат слични симптоми како што се треска, треска низ целото тело и респираторни проблеми. Ова преклопување на симптомите е една од водечките причини за смрт во Уганда. Ова е вообичаено во места со посиромашни заедници и недостаток на пристап до соодветна здравствена заштита. Употребата на стетоскоп за набљудување на звукот на белите дробови за време на дишењето често погрешно ја толкува пневмонијата за туберкулоза или маларија. Оваа нова технологија е во состојба подобро да ја разликува пневмонијата врз основа на температурата, звуците што ги вршат белите дробови и брзината на дишење.

  Соработката помеѓу Турјабагје и колегата, Кобуронго, од телекомуникацискиот инженеринг, потекнува од прототипот Медицинска паметна јакна. Познато е и како „Мама-Опе” комплет (Мајка надеж). Вклучува јакна и уред со сини заби кои овозможуваат пристап до евиденцијата на пациентот без оглед на локацијата на лекарот и уредот за здравствена заштита. Оваа функција се наоѓа во софтверот iCloud на јакната.

  Тимот работи на создавање патент за комплетот. Mamaope може да се дистрибуира низ целиот свет. Овој комплет обезбедува рана дијагноза на пневмонија поради неговата способност побрзо да го препознае респираторниот дистрес. 

  Тагови
  категорија
  Тагови
  Тематско поле