животната средина

Адаптација на климатските промени; зачувување на животната средина; заштита на биолошката разновидност - оваа страница ги покрива трендовите и новостите што ќе ја обликуваат иднината на нашата заедничка средина.

категорија
категорија
категорија
категорија
Во тренд предвидувањаНовифилтри
42517
Увид објави
Увид објави
Фагите, кои лекуваат болести без закана од отпорност на антибиотици, може еден ден да излечат бактериски болести кај добитокот без да го загрозат здравјето на луѓето.
19915
Сигнали
http://www.grunge.com/57222/futuristic-cities-already-built/
Сигнали
Гранџ
Овие градови даваат слика за тоа што ќе ни подготви нашата иднина.
41641
Увид објави
Увид објави
Бидејќи соларната енергија сè уште е недостапна за огромни сегменти од населението на САД, соларната енергија во заедницата обезбедува решенија за пополнување на празнините на пазарот.
43431
Увид објави
Увид објави
Како што се појавуваат повеќе закани поради климатските промени, климатскиот активизам расте интервенционистичките гранки.
19827
Сигнали
http://www.thetowner.com/squatting-in-london
Сигнали
Градот
Има ли иднина за алтернативно живеење во Лондон?
41390
Увид објави
Увид објави
Со истражување и најнова технологија, паметните филтри за океанот се користат во најголемото расчистување на природата што некогаш било направено
26487
Сигнали
https://worldview.stratfor.com/article/china-and-russia-common-interests-make-closer-security-ties-great-power-competition-us
Сигнали
Стратфор
Москва и Пекинг ги зголемуваат своите безбедносни врски во тандем со зголемениот притисок на САД. Но, нивното партнерство може да оди толку далеку пред неизбежно да се попречат сопствените интереси на двете соседни сили.
41546
Увид објави
Увид објави
Енергетските чинители постигнаа напредок во однос на изводливоста на микромрежите како одржливо енергетско решение.
41664
Увид објави
Увид објави
Нуклеарната енергија сè уште може да придонесе за свет без јаглерод со неколку иницијативи во тек за да се направи побезбеден и да се произведе помалку проблематичен отпад.
23458
Сигнали
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-08-13/renting-in-america-has-never-been-this-expensive
Сигнали
Блумберг
41535
Увид објави
Увид објави
Идните пандемии можеби се кријат во вечниот мраз, чекајќи глобалното затоплување да ги ослободи.
41553
Увид објави
Увид објави
Лидерите на индустријата и академиците работат на технологија која ќе овозможи рециклирање на огромни лопатки на турбината на ветер
19879
Сигнали
http://www.forbes.com/sites/carlschramm/2013/05/14/its-time-for-city-planners-to-adapt-a-new-model/#40d603207b86
Сигнали
Форбс
„Изгради го и тие ќе дојдат“ е заблуда која осиромашува.
43004
Сигнали
https://singularityhub.com/2022/02/11/drones-as-big-as-a-747-will-fly-cargo-around-the-world-with-low-emissions/
Сигнали
Сингуларност центар
Измешаниот дизајн на каросеријата на крилата ги спојува крилата и трупот на авионот, правејќи го неговиот внатрешен волумен поголем, а надворешноста поаеродинамична.
43513
Увид објави
Увид објави
Намалувањето на трошоците и напредокот во соларната технологија ја промовираат нејзината доминација како водечка форма на обновлива енергија во светот кој копнее за нови извори на енергија.
42841
Увид објави
Увид објави
Геополитичката експанзија на Хина преку брзите железници доведе до намалена конкуренција и економско опкружување кое се обидува да им служи на кинеските добавувачи и компании.
41522
Увид објави
Увид објави
Обновливите извори на енергија се повеќе стануваат поевтини од производството на енергија од јаглен во повеќето јурисдикции, што доведува до постепен пад на индустријата.
41815
Увид објави
Увид објави
Пандемијата СОВИД-19 доведе до пад на емисиите на јаглерод ширум светот, бидејќи побарувачката за јаглен поттикнува транзиција кон обновлива енергија.
42845
Увид објави
Увид објави
Безжичната електрична енергија може да полни технологии кои се движат од електрични возила до мобилни телефони во движење и може да се покаже од витално значење за еволуцијата на 5G инфраструктурата.
42444
Увид објави
Увид објави
Терапиите базирани на растителни производи за јадење може да станат нова форма на вакцинација, благодарение на развојот на молекуларното земјоделство.
43326
Увид објави
Увид објави
Новите бизниси и потфати кои се основаат за справување со климатските промени може да доведат до создавање на нови технологии (и мноштво нови милијардери).
41558
Увид објави
Увид објави
Зголемувањето на нивото на морето е најава за хуманитарна криза во нашиот животен век.