Предвидувања за 2040 година | Иден времеплов

Прочитајте 362 предвидувања за 2040 година, година во која светот ќе се трансформира на големи и мали начини; ова вклучува нарушувања низ нашата култура, технологија, наука, здравство и бизнис сектори. Тоа е вашата иднина, откријте за што сте.

Quantumrun Foresight ја подготви оваа листа; А тренд интелигенција консултантска фирма која користи стратешка предвидливост да им помогне на компаниите да напредуваат од иднината трендови во предвидливоста. Ова е само една од многуте можни иднини што може да ги доживее општеството.

Брзи прогнози за 2040 година

 • Италија се приклучува на ОК во програмата која има за цел да произведе ловец од 6-та генерација што ќе го замени Eurofighter Typhoon. Веројатност: 60 проценти1
 • Нова генерација на hi-tech суперносачи. 1
 • Најголемата возрасна група за кинеското население е 50-54 години1
 • Најголемата возрасна група за индиската популација е 25-29 години1
 • (Закон на Мур) Пресметки во секунда, на 1,000 долари, е еднаква на 10^201
 • Нова генерација на hi-tech суперносачи 1
 • Тутунот е во голема мера искоренет поради земјоделското земјиште кое се повеќе е резервирано за производство на храна 1
 • Научниците можат да ги избришат и обноват спомените 1
 • Мемориските импланти може да се користат за да се забрза времето на затворениците, што ќе им овозможи да отслужат максимална казна за еден ден 1
 • Исламот сочинува над 25 отсто од европското население. 1
 • Најголемиот целосно автоматизиран терминал за контејнерски бродови во светот, Туас Порт, е завршен оваа година. Веројатност: 80%1
 • Тутунот е во голема мера искоренет поради земјоделското земјиште кое се повеќе е резервирано за производство на храна. 1
 • Научниците можат да ги избришат и обноват спомените. 1
 • Нестле измисли уред кој дизајнира оброци според потребите на поединците за хранливи материи. 1
 • Мемориските импланти може да се користат за да се забрза времето на затворениците, што ќе им овозможи да отслужат максимална казна за еден ден. 1
 • Повеќе од половина од новите автомобили продадени ширум светот ќе бидат електрични. (веројатност 70%)1
 • Вертикалното земјоделство во затворен простор им овозможува на компаниите и на поединците да растат, берат и дистрибуираат култури во урбани средини. Оваа форма на земјоделство сега претставува 10% од целокупното земјоделство ширум светот. (веројатност 70%)1
 • Продажбата на електрични автомобили сега надминува половина од пазарот во светот. (веројатност 90%)1
 • Развојната фаза за Идниот борбен воздушен систем (FCAS) е оперативна, во заеднички напор од Франција, Германија и Шпанија. FCAS ја претставува следната генерација на борбени авиони евро. Веројатност: 80%1
Брза прогноза
 • Нестле измисли уред кој дизајнира оброци според потребите на поединците за хранливи материи. 1
 • Мемориските импланти може да се користат за да се забрза времето на затворениците, што ќе им овозможи да отслужат максимална казна за еден ден 1
 • Научниците можат да ги избришат и обноват спомените 1
 • Тутунот е во голема мера искоренет поради земјоделското земјиште кое се повеќе е резервирано за производство на храна 1
 • Нова генерација на hi-tech суперносачи 1
 • Се предвидува дека светското население ќе достигне 9,157,233,000 1
 • Уделот на глобалната продажба на автомобили преземена од автономни возила е еднаков на 50 проценти 1
 • Светската продажба на електрични возила достигна 19,766,667 1
 • (Закон на Мур) Пресметки во секунда, на 1,000 долари, е еднаква на 10^20 1
 • Просечниот број на поврзани уреди, по лице, е 19 1
 • Глобалниот број на уреди поврзани со Интернет достигнува 171,570,000,000 1
 • Предвидениот глобален мобилен веб сообраќај е еднаков на 644 егзбајти 1
 • Глобалниот интернет сообраќај се зголемува на 1,628 егзбајти 1
 • Оптимистичкиот прогнозиран пораст на глобалните температури, над прединдустриските нивоа, е 1.62 степени Целзиусови 1
 • Најголемата возрасна група за бразилската популација е 35-44 години 1
 • Најголемата возрасна група за мексиканската популација е 40-44 години 1
 • Најголемата возрасна група за населението на Блискиот Исток е 30-39 години 1
 • Најголемата возрасна група за африканското население е 0-4 години 1
 • Најголемата возрасна група за европското население е 50-54 години 1
 • Најголемата возрасна група за индиската популација е 25-29 години 1
 • Најголемата возрасна група за кинеското население е 50-54 години 1
 • Најголемата возрасна група за населението на Соединетите Држави е 15-24 и 45-49 години 1

Прогнози за култура за 2040 година

Предвидувањата поврзани со културата што треба да имаат влијание во 2040 година вклучуваат:

Прикажи ги сите

Прикажи ги сите

Научните прогнози за 2040 година

Предвидувањата поврзани со науката кои треба да имаат влијание во 2040 година вклучуваат:

Прикажи ги сите

Откријте ги трендовите од друга идна година користејќи ги копчињата за временска линија подолу