ГПС резервна копија: Потенцијалот за следење на ниската орбита

КРЕДИТ НА СЛИКА:
Слика кредит
iStock

ГПС резервна копија: Потенцијалот за следење на ниската орбита

ГПС резервна копија: Потенцијалот за следење на ниската орбита

Текст за поднаслов
Неколку компании развиваат и применуваат алтернативни технологии за позиционирање, навигација и тајминг за да ги задоволат потребите на транспортните и енергетските оператори, компаниите за безжични комуникации и фирмите за финансиски услуги.
  • автор:
  • име на авторот
   Quantumrun Foresight
  • Јуни 16, 2022

  Објавете текст

  Глобалниот систем за позиционирање (GPS) игра клучна улога во обезбедувањето позициски, навигациски и временски (PNT) податоци за различни компании и организации ширум светот, кои ги користат овие информации за да донесат оперативни одлуки. 

  Контекс на резервна копија GPS

  Компаниите кои инвестираат милијарди долари во развој на самоуправувачки автомобили, беспилотни летала за испорака и урбани воздушни такси се потпираат на точни и доверливи податоци за локацијата за непречено да управуваат со нивните операции. Меѓутоа, на пример, додека податоците на ниво на GPS можат да лоцираат паметен телефон во радиус од 4.9 метри (16 стапки), ова растојание не е доволно прецизно за индустријата за самоуправувачки автомобили. Компаниите за автономни возила ја таргетираат точноста на локацијата до 10 милиметри, а поголемите растојанија претставуваат значителни безбедносни и оперативни предизвици во реалните средини.

  Потпирањето на различни индустрии на ГПС-податоци е толку распространето што нарушувањето или манипулирањето со ГПС-податоците или сигналите може да ја загрози националната и економската безбедност. Во Соединетите Американски Држави (САД), администрацијата на Трамп издаде извршна наредба во 2020 година која му даде на Министерството за трговија овластување да ги идентификува заканите за постојните американски PNT системи и наложи процесите на владините набавки да ги земат предвид овие закани. Американското Министерство за домашна безбедност, исто така, соработува со Американската агенција за кибер-безбедност и инфраструктура, така што електричната мрежа на земјата, службите за итни случаи и другата витална инфраструктура не се целосно зависни од GPS.

  Напорот за проширување на достапноста на PNT надвор од GPS го виде TrustPoint, стартап фокусиран на развој на глобален навигациски сателитски систем (GNSS) основан во 2020 година. Калифорнија, го спроведува истиот проект. TrustPoint и Xona планираат да лансираат мали сателитски соѕвездија во ниската орбита за да обезбедат глобални PNT услуги независно од постоечките GPS оператори и GNSS соѕвездијата. 

  Нарушувачко влијание

  Појавата на диференцирани GNSS системи може да ги наведе индустриите кои се потпираат на PNT податоци да формираат комерцијални партнерства со различни провајдери, создавајќи пазарна диференцијација и конкуренција во индустриите PNT и GNSS. Постоењето на различни GNSS системи може да бара создавање на глобален регулатор или репер за да може податоците што ги користат GNSS системите да се проверат според овие стандарди. 

  Владите кои претходно се потпираа на податоците од GPS може да размислат за создавање на сопствени PNT системи (поддржани од внатрешно развиена GNSS инфраструктура) за да можат да имаат корист од независноста на податоците и информациите. Земјите можат дополнително да ги користат нивните новоразвиени PNT системи за да формираат односи со други земји кои сакаат да се усогласат со одредени национални блокови од социјални, политички или економски причини. Технолошките компании во земјите кои развиваат независни PNT системи може да добијат зголемено финансирање од националните влади за оваа цел, поттикнувајќи го растот на работните места во телекомуникациските и технолошките индустрии.

  Импликации од новите GPS технологии кои се развиваат

  Пошироките импликации на PNT податоците што се обезбедуваат од различни извори може да вклучуваат:

  • Владите развиваат сопствени PNT системи за специфични воени цели.
  • Различни нации забрануваат PNT сателити од спротивставени земји или регионални блокови да орбитираат над нивните граници.
  • Отклучувањето на економската активност вредна милијарди долари како технологии, како дронови и автономни возила, ќе станат посигурни и побезбедни за употреба во поширок спектар на апликации.
  • Системите GNSS со ниска орбита стануваат доминантен начин за пристап до PNT податоци за оперативни цели.
  • Појавата на фирми за сајбер-безбедност кои нудат PNT заштита на податоците како линија за услуги на клиентите.
  • Се појавуваат нови стартапи кои конкретно ги користат предностите на новите PNT мрежи за да создадат нови производи и услуги.

  Прашања за коментирање

  • Дали треба да се воспостави глобален PNT стандард или треба да им се дозволи на различни компании и земји да развиваат свои PNT системи за податоци? Зошто?
  • Како различните PNT стандарди би влијаеле на довербата на потрошувачите во производите што се потпираат на податоците на PNT?