Отпечатоци од срце: биометриска идентификација што се грижи

КРЕДИТ НА СЛИКА:
Слика кредит
iStock

Отпечатоци од срце: биометриска идентификација што се грижи

Отпечатоци од срце: биометриска идентификација што се грижи

Текст за поднаслов
Се чини дека владеењето на системите за препознавање лица како мерка за сајбер безбедност ќе биде заменето со попрецизна: Потписи за отчукувањата на срцето.
  • автор:
  • име на авторот
   Quantumrun Foresight
  • Октомври 4, 2022

  Објавете текст

  Биометриската идентификација е чувствителна тема која поттикна јавна дебата за тоа како може да ја наруши приватноста на податоците. Многу луѓе забележаа дека е лесно да се сокријат или променат карактеристиките на лицето за да се измамат уредите за скенирање на лицето. Сепак, откриен е различен биометриски систем кој гарантира бесконтактна, но попрецизна идентификација: отпечатоци од срцето.

  Контекс на отпечатоци од срце

  Во 2017 година, тим на истражувачи од Универзитетот во Бафало откри нов систем за сајбер-безбедност кој користи радари за скенирање на потписите на отчукувањата на срцето. Доплер радарскиот сензор испраќа безжичен сигнал до целното лице, а сигналот се враќа назад со движењето на срцето на целта. Овие точки на податоци се познати како отпечатоци од срце, кои може да се користат за да се идентификуваат уникатните модели на отчукување на срцето на поединците. Отпечатоците од срцето се побезбедни од податоците за лицето и отпечатоците од прсти, бидејќи се невидливи, што го прави предизвик за хакерите да ги украдат.

  Кога се користи како метод за автентикација за најавување, отпечатоците од срцето можат да вршат континуирана валидација. На пример, кога регистрираниот сопственик на компјутер или паметен телефон ќе излезе, можно е тој да се одјави и автоматски да се врати откако системот ќе ги открие нивните отпечатоци од срцето. На радарот му требаат осум секунди за да скенира срце за прв пат, а потоа може да продолжи да го следи со постојано препознавање. Технологијата, исто така, се покажа како побезбедна за луѓето, споредлива со другите електронски уреди за Wi-Fi кои испуштаат помалку од 1 процент од зрачењето што го емитува обичен паметен телефон. Истражувачите го тестирале системот 78 пати на различни луѓе, а резултатите биле точни повеќе од 98 проценти.

  Нарушувачко влијание

  Во 2020 година, американската војска создаде ласерско скенирање кое може да открие отчукувања на срцето од најмалку 200 метри оддалеченост со околу 95 проценти точност. Овој развој е особено клучен за Командата за специјални операции на Министерството за одбрана на САД (SOC), која се справува со тајни воени операции. Снајперистот кој планира да елиминира непријателски оперативец мора да се погрижи вистинската личност да биде на повидок пред да пука. За да го направат ова, војниците вообичаено користат софтвер кој ги споредува цртите на лицето или одењето на осомничениот со оние снимени во библиотеките со биометриски податоци собрани од полицијата и разузнавачките агенции. Сепак, таквата технологија може да биде неефикасна против некој што носи маска, покрива глава или дури и намерно куца. Додека, со различни биометриски податоци како отпечатоци од срце, војската може да се увери дека ќе има помалку простор за погрешна идентификација. 

  Системот за ласерско скенирање, наречен Џетсон, може да ги измери ситните вибрации во облеката предизвикани од нечие чукање на срцето. Бидејќи срцата имаат различни форми и модели на контракција, тие се доволно карактеристични за да потврдат нечиј идентитет. Џетсон користи ласерски виброметар за да открие ситни промени во ласерскиот зрак што се рефлектира од предмет на интерес. Виброметрите се користат од 1970-тите за проучување на работи како што се мостови, тела на авиони, топови на воени бродови и турбини на ветер - во потрага по инаку невидливи пукнатини, воздушни џебови и други опасни дефекти во материјалите. 

  Апликации и импликации на отпечатоци од срце

  Пошироки апликации и импликации на отпечатоци од срце може да вклучуваат: 

  • Системи за јавен надзор кои користат скенирање на отпечаток од срце за да се идентификуваат потенцијалните здравствени проблеми (на пр., срцев удар).
  • Етичарите загрижени за користење отпечатоци од срце за надзор без согласност.
  • Јавниот превоз и аеродромите користат системи за скенирање на отпечатоци за да проверуваат поединци или автоматски да пријавуваат невообичаени активности.
  • Бизниси кои користат скенирање на отпечатоци за да го контролираат пристапот до згради, возила и опрема.
  • Лични технолошки уреди кои користат скенирање на отпечаток од срце како шифри.

  Прашања за коментирање

  • Кои се другите потенцијални ризици или придобивки од отпечатоците од срцето?
  • Како инаку оваа биометрија може да го промени начинот на кој работите и живеете?