Лајмска болест: Дали климатските промени ја шират оваа болест?

КРЕДИТ НА СЛИКА:
Слика кредит
iStock

Лајмска болест: Дали климатските промени ја шират оваа болест?

Лајмска болест: Дали климатските промени ја шират оваа болест?

Текст за поднаслов
Како зголеменото ширење на крлежите може да доведе до поголема инциденца на Лајмска болест во иднина.
  • автор:
  • име на авторот
   Quantumrun Foresight
  • Февруари 27, 2022

  Објавете текст

  Додека географскиот опсег на крлежи продолжува да се шири, американскиот Центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) известува дека инциденцата на болести кои се пренесуваат преку крлежи се зголемува со невидена брзина.

  Контекст на Лајмска болест 

  Лајмска болест, предизвикана од borrelia burgdorferi И повремено борелија мајони, е најчестата вектор-пренослива болест во САД. Болеста се пренесува преку каснување од инфицирани црноножни крлежи. Типични симптоми вклучуваат треска, замор, главоболка и карактеристичен осип на кожата познат како мигранти на еритема. Нелекуваната инфекција може да се прошири на срцето, зглобовите и нервниот систем. Дијагнозата на Лајмска болест се заснова на веројатноста за изложеност на крлежи, како и на презентација на физички симптоми. 

  Крлежите обично се поврзуваат со шумите на Нова Англија и другите шумски области во САД; Сепак, новото истражување покажува дека крлежите кои носат Лајмска болест се откриени во близина на плажите во Северна Калифорнија за прв пат. Експанзијата на човечките населби во диви области, вклучително и шуми во источниот дел на Соединетите Држави, резултираше со фрагментирани шумски живеалишта што се поврзани со зголемен ентомолошки ризик за Лајмска болест. Новите станбени објекти, на пример, ги доведуваат луѓето во контакт со популации на крлежи кои претходно живееле во шумски или неразвиени области. 

  Урбанизацијата може да предизвика и пораст на бројот на глувци и елени, кои на крлежите им се потребни за оброци со крв, со што се зголемува популацијата на крлежи. Според Американската агенција за заштита на животната средина, температурата и влажноста имаат значително влијание врз распространетоста и животниот циклус на еленските крлежи. На пример, еленските крлежи цветаат на локации со најмалку 85 проценти влажност и се најактивни кога температурата се искачува над 45 степени целзиусови. Како резултат на тоа, зголемените температури поврзани со климатските промени се очекува да ја прошират областа на соодветно живеалиште за крлежи и се еден од неколкуте фактори кои го поттикнуваат забележаното ширење на Лајмската болест.

  Нарушувачко влијание

  Иако не е познато колку Американци се инфицираат со Лајмска болест, најновите докази објавени од ЦДЦ покажуваат дека до 476,000 Американци се идентификуваат и лекуваат од оваа болест секоја година. Имаше извештаи за случаи во сите 50 држави. Главната клиничка потреба ја вклучува потребата од подобра дијагностика; ова го вклучува капацитетот да се идентификува раната Лајмска болест пред тестирањето на антителата со сигурност да ја открие, како и развојот на вакцини за Лајмска болест. 

  Претпоставувајќи зголемување од два степени Целзиусови на годишната просечна температура - по проценки на средината на векот од најновата Национална климатска проценка на САД (NCA4) - се предвидува дека бројот на случаи на Лајмска болест во САД ќе се зголеми за повеќе од 20 проценти во наредните децении. Овие наоди може да им помогнат на експертите за јавно здравје, лекарите и креаторите на политиките да ја зајакнат подготвеноста и одговорот, како и да ја зајакнат јавната свест за неопходноста од претпазливост при учество во активности на отворено. Разбирањето како сегашните и идните промени во користењето на земјиштето веројатно ќе влијаат на ризикот од болести кај луѓето стана приоритет за еколозите, епидемиолозите и практичарите од јавното здравје.

  И покрај значителните инвестиции на федералната влада, се појави брзиот пораст на Лајм и други болести кои се пренесуваат преку крлежи. Според ЦДЦ, личната заштита е најдобрата бариера против Лајмската болест заедно со промените на пејзажот и третманите со акарициди во индивидуалните домови. Сепак, постојат ограничени докази дека некоја од овие мерки функционира. Употребата на пестициди во дворот го намалува бројот на крлежи, но не влијае директно на човековата болест или на интеракцијата меѓу крлежот и човекот.

  Прашања за коментирање

  • Дали знаете некој што се заразил со Лајмска болест? Какво било нивното искуство во справувањето со оваа болест?
  • Кои мерки на претпазливост ги преземате за да ги држите крлежите подалеку кога сте на отворено?

  Увид референци

  Следниве популарни и институционални врски беа упатени за овој увид:

  Центри за контрола и превенција на болести Лајмска болест
  Канадскиот весник за заразни болести и медицинска микробиологија „Бомба за штиклирање“: Влијанието на климатските промени врз инциденцата на Лајмската болест