Мобилно следење: Дигиталниот Голем брат

КРЕДИТ НА СЛИКА:
Слика кредит
iStock

Мобилно следење: Дигиталниот Голем брат

Мобилно следење: Дигиталниот Голем брат

Текст за поднаслов
Функциите што ги направија паметните телефони повредни, како што се сензорите и апликациите, станаа примарни алатки што се користат за следење на секое движење на корисникот.
  • автор:
  • име на авторот
   Quantumrun Foresight
  • Октомври 4, 2022

  Од следење на локацијата до стругање податоци, паметните телефони станаа нова порта за акумулирање на тома вредни информации за клиентите. Сепак, зголемената регулаторна контрола ги притиска компаниите да бидат потранспарентни за собирање и користење на овие податоци.

  Контекс на следење на мобилниот телефон

  Малкумина знаат колку внимателно се следи нивната активност на паметниот телефон. Според вишиот соработник во Wharton Customer Analytics, Елеа Феит, стана вообичаено компаниите да собираат податоци за сите интеракции и активности со клиентите. На пример, една компанија може да ги следи сите е-пошта што ги испраќа на своите клиенти и дали клиентот ја отворил е-поштата или нејзините врски. Продавницата може да ги следи посетите на нејзината локација и сите направени купувања. Речиси секоја интеракција што корисникот ја има преку апликациите и веб-локациите е информација која е снимена и доделена на корисникот. Оваа растечка онлајн база на податоци за активности и однесување потоа се продава на оној што нуди највисока понуда, на пример, владина агенција, маркетинг фирма или услуга за пребарување луѓе.

  Колачињата или датотеките на некој веб-сајт или веб-услуга на уреди се најпопуларната техника за следење на корисниците. Погодноста што ја нудат овие тракери е тоа што корисниците не мора повторно да ги внесуваат своите лозинки кога се враќаат на веб-страницата бидејќи тие се препознаваат. Сепак, поставувањето колачиња ги информира платформите за социјални медиуми како Фејсбук за тоа како корисниците комуницираат со страницата и кои веб-локации ги посетуваат додека се најавени. На пример, прелистувачот на страницата би го испратил колачето до Фејсбук ако некој кликнал на копчето „Ми се допаѓа“ на Фејсбук на онлајн блог. Овој метод им овозможува на социјалните мрежи и другите бизниси да знаат што посетуваат корисниците на интернет и подобро да ги разберат нивните интереси за да стекнат подобрено знаење и да обезбедат порелевантни реклами.

  Нарушувачко влијание

  Кон крајот на 2010-тите, потрошувачите почнаа да предизвикуваат загриженост за навредливата практика на бизнисите да собираат и продаваат податоци зад грбот на нивните клиенти. Оваа проверка го наведе Apple да ја лансира функцијата Транспарентност за следење на апликации со својот iOS 14.5. Корисниците добиваат повеќе предупредувања за приватност додека ги користат нивните апликации, секој од нив бара дозвола да ја следи нивната активност на апликации и веб-локации на различни бизниси. Менито за следење ќе се појави во поставките за приватност за секоја апликација која бара дозвола за следење. Корисниците можат да го вклучат и исклучуваат следењето кога сакаат, поединечно или низ сите апликации. Негирањето на следењето значи дека апликацијата повеќе не може да споделува податоци со трети страни како брокери и маркетинг бизниси. Дополнително, апликациите повеќе не можат да собираат податоци користејќи други идентификатори (како што се хаширани адреси на е-пошта), иако можеби е потешко за Apple да го спроведе овој аспект. Apple исто така објави дека стандардно ќе ги отфрли сите аудио снимки на Siri.

  Според Facebook, одлуката на Apple сериозно ќе го оштети таргетирањето на рекламите и ќе ги стави помалите фирми во неповолна положба. Сепак, критичарите забележуваат дека Фејсбук има мал кредибилитет во однос на приватноста на податоците. Како и да е, други компании за технологија и апликации го следат примерот на Apple за давање контрола и заштита на повеќе корисници за тоа како се снимаат мобилните активности. Корисниците на „Помошникот на Google“ сега можат да се пријават за зачувување на нивните аудио податоци, кои се собираат со текот на времето за подобро да ги препознаат нивните гласови. Тие исто така може да ги избришат своите интеракции и да се согласат да го прегледаат аудиото од човек. Instagram додаде опција која им овозможува на корисниците да контролираат кои апликации од трети страни имаат пристап до нивните податоци. Фејсбук отстрани десетици илјади сомнителни апликации од 400 програмери. Амазон исто така истражува различни апликации од трети страни за кршење на правилата за приватност. 

  Импликации од мобилното следење

  Пошироките импликации на мобилното следење може да вклучуваат: 

  • Повеќе законодавство има за цел да го ограничи начинот на кој компаниите ја следат активноста на мобилните телефони и колку долго можат да ги складираат овие информации.
  • Изберете влади кои донесуваат нови или ажурирани сметки за дигитални права за да управуваат со контролата на јавноста врз нивните дигитални податоци.
  • Алгоритми што се користат за препознавање на отпечатоци од прсти на уредот. Анализирањето на сигналите како резолуцијата на екранот на компјутерот, големината на прелистувачот и движењето на глувчето е единствено за секој корисник. 
  • Брендови кои користат комбинација од поставување (услуга за усни), пренасочување (поставување врски за приватност на неповолни места) и жаргон специфичен за индустријата за да им отежнат на клиентите да се откажат од собирање податоци.
  • Зголемен број на брокери за податоци кои продаваат информации за мобилни податоци на федерални агенции и брендови.

  Прашања за коментирање

  • Како го штитите вашиот мобилен телефон од следење и постојано следење?
  • Што можат клиентите да направат за да ги направат компаниите поодговорни за обработка на лични информации?