Рефлектирајќи ја сончевата светлина: Геоинженеринг за рефлексија на сончевите зраци за ладење на Земјата

КРЕДИТ НА СЛИКА:
Слика кредит
iStock

Рефлектирајќи ја сончевата светлина: Геоинженеринг за рефлексија на сончевите зраци за ладење на Земјата

Рефлектирајќи ја сончевата светлина: Геоинженеринг за рефлексија на сончевите зраци за ладење на Земјата

Текст за поднаслов
Дали геоинженерството е конечниот одговор за запирање на глобалното затоплување или е премногу ризичен?
  • автор:
  • име на авторот
   Quantumrun Foresight
  • Февруари 21, 2022

  Објавете текст

  Истражувачите од Универзитетот Харвард работат на радикален план за ладење на Земјата. Тие предлагаат прскање честички од прашина од калциум карбонат во стратосферата за да се олади планетата со рефлексија на некои од сончевите зраци во вселената. Идејата потекнува од ерупцијата на планината Пинатубо во 1991 година, која инјектира околу 20 милиони тони сулфур диоксид во стратосферата, ладејќи ја Земјата на прединдустриски температури 18 месеци.

  Одраз на контекст на сончева светлина

  Следејќи ги стапките на ерупцијата на планината Пинатубо во 1991 година, научниците веруваат дека сличен процес може да се искористи за вештачко ладење на Земјата. Овој намерен и голем обид да се влијае на климата на Земјата се нарекува геоинженеринг. 

  Многумина во научната заедница предупредија на практиката на геоинженеринг, но како што продолжува глобалното затоплување, некои научници, креатори на политики, па дури и екологисти ја преиспитуваат неговата употреба поради тоа што сегашните обиди да се спречи глобалното затоплување се несоодветни. 

  Проектот вклучува користење на балон на висока надморска височина за да се однесе научна опрема 12 милји во атмосферата, каде што ќе се ослободат околу 4.5 килограми калциум карбонат. Откако ќе се ослободи, опремата во балонот потоа ќе мери што се случува со околниот воздух. Врз основа на резултатите и понатамошните повторувачки експерименти, иницијативата може да се зголеми за планетарен удар.

  Нарушувачко влијание 

  Прскањето прашина во стратосферата е драстичен чекор што може да има далекусежни последици за Земјата и нејзините жители.

  Големото влијание што овој тип на проект на крајот може да го има врз климата на Земјата предизвика некои набљудувачи да кажат дека проектот ја преминал моралната линија на научно експериментирање. Други тврдат дека човештвото веќе учествува во геоинженерството, особено преку огромните количини на емисии на јаглерод што светските популации ги испумпувале во атмосферата од првата индустриска револуција. 

  Научната заедница и еколошките групи посветуваат големо внимание на проектот, сите кои се загрижени дека овој вид на потфат може да го одвлече вниманието на светот од намалувањето на емисиите на стакленички гасови користејќи ги постоечките технологии и политики.

  Апликации за одраз на сончева светлина 

  Обидите да се рефлектира сончевата светлина може:

  • Успејте да ја разладите Земјата и да ги смените климатските промени, но долгорочните последици од проектот се непознати. 
  • Имаат сериозни и непредвидливи ефекти врз климата на Земјата, предизвикувајќи непредвидени компликации за животот на планетата, како што се влијание врз обрасците на ветерот, формациите на бури и предизвикување нови климатски промени.
  • Имаат негативни или позитивни влијанија врз приносите на земјоделските култури на глобално ниво, особено во земјоделските региони кои веќе се неповолно погодени од климатските промени
  • Да доведе до протести на екологистите и на пошироката јавност штом ќе станат познати опасностите од геоинженерството.
  • Запрете ги сегашните обиди да се ограничат емисиите на стакленички гасови поради ветувањето дека геоинженерството може да ја олади Земјата без потреба да го стори тоа. Геоинженерингот може да ги спречи владите, големите компании и бизнисите да преземат акција против климатските промени.

  Прашања за коментирање

  • Дали геоинженерингот има некакво позитивно ветување или е ризична иницијатива со премногу променливи за контрола?
  • Ако геоинженерингот успее да ја разлади Земјата, како може да влијае на еколошките иницијативи на големите емитери на стаклена градина, како што се земјите и големите компании?

  Увид референци

  Следниве популарни и институционални врски беа упатени за овој увид: