Паметни очила: Визија за иднината

КРЕДИТ НА СЛИКА:
Слика кредит
iStock

Паметни очила: Визија за иднината

Паметни очила: Визија за иднината

Текст за поднаслов
Со доставување неограничени количини на податоци до линијата на гледање на корисникот, ширењето на паметните очила обезбедува огромен потенцијал за општеството.
  • автор:
  • име на авторот
   Quantumrun Foresight
  • Јануари 21, 2022

  Објавете текст

  Се смета дека паметните очила се следниот голем пробив во технологијата за носење и наскоро може да проникнат во животите на милиони потрошувачи. Досега, доставувањето корисни интегрирани дигитални функции во очилата на една личност се покажа тешко; сепак, неколку големи технолошки играчи почнаа да се обидат да ги направат паметните очила не само реалност, туку и комерцијален успех.

  Контекст на паметни очила

  „Паметните очила“ се однесуваат на технологијата за очила која ги поставува информациите на видното поле на корисникот. Екранот може да се рефлектира или проектира на леќата на очилата или може да биде посебна компонента која проектира визуелни слики директно во очите на корисникот - целта во двата случаи е да му се овозможи на корисникот да ја гледа својата околина со минимално одвлекување. 

  Почнувајќи со основните предни екрани, технологијата еволуираше и сега може да извршува комплицирани активности на компјутерски погон. Паметните очила, за разлика од целосно извонредните слушалки за виртуелна реалност, им овозможуваат на корисниците истовремено чувство за физичкиот и дигиталниот свет, притоа обезбедувајќи многу поприродно искуство. Ова се постигнува преку очила за прикажување Heads Up (HUD), зголемена реалност (AR) или оптички дисплеј поставен на глава (OHMD).

  Најновите системи за паметно стакло можат да обезбедат автоматски информации за целта на повидок, како што е производ во рацете на корисникот, информации за околината, па дури и препознавање на лицето на лице кое му се приближува на корисникот. Корисникот исто така може да комуницира со системот преку глас, сигнали или бришење на прстите.

  Нарушувачко влијание 

  Пазарот на паметни очила се очекува да порасне за приближно 69.10 милиони американски долари помеѓу 2021 и 2025 година. Заедно со протетското знаење што го обезбедуваат, паметните очила можат да ѝ дадат предност на секоја индустрија каде податоците се конкурентен фактор. Технологијата исто така се смета за високо ефективна алатка за соработка бидејќи може да обезбеди директна врска помеѓу соработниците кои можат да бидат стационирани на различни локации ширум светот. 

  На пример, менаџерите и експертите во централната канцеларија - со користење на паметни очила - може да ги гледаат работните средини на терен преку жива храна собрана од паметните очила на работниците на терен и може да им дадат совети на работниците, решавање проблеми или прецизни упатства кои може да ги минимизира стапките на грешки.

  Слично на тоа, усвојувањето на паметни очила во такви ситуации овозможува зголемена ефикасност на персоналот и, со креирање на попривлечни програми за обука, може да помогне да се подобрат меките вештини на работниците. 

  Големите технолошки корпорации работат заедно за да го придвижат пазарот на паметни очила напред и да ги постават темелите за нова дигитална иднина, можеби без потреба од паметен телефон. Корпоративните директори можеби ќе треба да се подготват за нова ера на трансформативни промени, во која дури и самата перцепција на реалноста е доведена во прашање.

  Апликации за паметни очила

  Апликациите за паметни очила може да вклучуваат способност за:

  • Зголемете ја соработката преку интегрирани аудио и видео способности. 
  • Испорачајте решенија во реално време до фабриките преку подобрување на брзината, продуктивноста, усогласеноста и контролата на квалитетот на производните монтажни линии.
  • Обезбедете специфични податоци поврзани со пациентите за да им помогнете на здравствените работници да донесат брзи дијагностички одлуки.
  • Подобрете ги искуствата во музеите, театрите и туристичките атракции преку обезбедување на посетителите со титлување и инстант информации во форма на проектирани насоки за навигација и прегледи. 
  • Обезбедете им на спортистите во реално време, брзина во играта, растојание, податоци за напојување и други индикации.
  • Погрижете се градежните работници да искусат побезбеден, попродуктивен работен тек без раце, додека структурните инспекции може да се вршат преку далечински решенија понудени во реално време.
  • Обезбедете поизвонредно искуство во е-трговија.

  Прашања за коментирање

  • Со оглед на загриженоста за приватноста околу паметните очила и нивните „секогаш-вклучени“ камери и микрофони, дали мислите дека овие уреди на крајот ќе станат мејнстрим уреди за носење?
  • Дали би користеле пар паметни наочари и, доколку е така, како тие би ви користеле?

  Увид референци

  Следниве популарни и институционални врски беа упатени за овој увид: