Si do ta ndryshojë botën Gjenerata Z: E ardhmja e Popullsisë Njerëzore P3

KREDI I IMAZHIT: Kuantumrun

Si do ta ndryshojë botën Gjenerata Z: E ardhmja e Popullsisë Njerëzore P3

  Të flasësh për njëqindvjetorin është e ndërlikuar. Që nga viti 2016, ata ende po lindin dhe janë ende shumë të rinj për të formuar plotësisht perspektivat e tyre sociale, ekonomike dhe politike. Por duke përdorur teknikat bazë të parashikimit, ne kemi një ide rreth botës në të cilën Centennials do të rriten.

  Është një botë që do të riformësojë historinë dhe do të ndryshojë atë që do të thotë të jesh njeri. Dhe siç do ta shihni, Centennials do të bëhen brezi i përsosur për të udhëhequr njerëzimin në këtë epokë të re.

  Centennials: Brezi i sipërmarrësve

  Të lindur midis 2000 dhe 2020, dhe kryesisht fëmijë të Gjeneral Xers, adoleshentët e sotëm të njëqindvjetorit do të bëhen së shpejti grupi më i madh i gjeneratave në botë. Ata tashmë përfaqësojnë 25.9 për qind të popullsisë së SHBA (2016), 1.3 miliardë në mbarë botën; dhe deri në kohën kur grupi i tyre përfundon deri në vitin 2020, ata do të përfaqësojnë nga 1.6 deri në 2 miliardë njerëz në mbarë botën.

  Ata përshkruhen si vendasit e parë të vërtetë dixhitalë pasi nuk kanë njohur kurrë një botë pa internet. Ndërsa ne jemi gati të diskutojmë, e gjithë e ardhmja e tyre (madje edhe truri i tyre) po lidhet për t'u përshtatur me një botë gjithnjë e më të lidhur dhe komplekse. Ky brez është më i zgjuar, më i pjekur, më sipërmarrës dhe ka një përpjekje të shtuar për të bërë një ndikim pozitiv në botë. Por çfarë e nxiti këtë prirje të natyrshme për t'u bërë fitues të sjellshëm?

  Ngjarjet që formësuan mendimin e njëqindvjeçarit

  Ndryshe nga Gjeneralët Xers dhe mijëvjeçarët para tyre, njëqindvjetorët (që nga viti 2016) nuk kanë përjetuar ende një ngjarje të veçantë të madhe që ka ndryshuar rrënjësisht botën, të paktën gjatë viteve të tyre të formimit midis 10 dhe 20 vjeç. Shumica ishin shumë të rinj për të kuptuar ose nuk kishin lindur as gjatë ngjarjeve të 9 shtatorit, luftërave në Afganistan dhe Irak, deri në Pranverën Arabe të vitit 11.

  Megjithatë, ndërsa gjeopolitika mund të mos ketë luajtur shumë rol në psikikën e tyre, duke parë efektin që pati kriza financiare e viteve 2008-9 te prindërit e tyre ishte tronditja e parë reale për sistemin e tyre. Ndarja e vështirësive nëpër të cilat duhej të kalonin anëtarët e familjes së tyre u mësoi atyre mësime të hershme për përulësi, duke u mësuar gjithashtu se punësimi tradicional nuk është garanci e sigurt e sigurisë financiare. Ja përse Qind 61 e njëqindvjetorit të SHBA-së janë të motivuar për t'u bërë sipërmarrës dhe jo punonjës.

  Ndërkohë, kur bëhet fjalë për çështjet sociale, XNUMX-vjetorët po rriten gjatë kohërave vërtet progresive pasi lidhet me legalizimin në rritje të martesave homoseksuale, rritjen e korrektësisë ekstreme politike, rritjen e ndërgjegjësimit për brutalitetin e policisë, etj. Për qindvjetorët e lindur në Amerikën e Veriut dhe Në Evropë, shumë prej tyre po rriten me pikëpamje shumë më pranuese për të drejtat e LGBTQ, së bashku me shumë më tepër ndjeshmëri ndaj çështjeve të barazisë gjinore dhe marrëdhënieve racore, madje edhe një pikëpamje më të nuancuar ndaj dekriminalizimit të drogës. Ndërkohë, Qind 50 më shumë qindvjetorë identifikohen si multikulturorë sesa rinia në vitin 2000.

  Në lidhje me faktorin më të dukshëm që ka formuar të menduarit njëqindvjeçar - Interneti - njëqindvjeçarët kanë një pikëpamje çuditërisht të dobët ndaj tij sesa mijëvjeçarët. Ndërsa uebfaqja përfaqësonte një lodër rrënjësisht të re dhe me shkëlqim për mijëvjeçarët për t'u fiksuar gjatë të 20-tave të tyre, për njëqindvjetorin, rrjeti nuk është i ndryshëm nga ajri që thithim ose uji që pimë, jetik për të mbijetuar, por jo diçka që ata e perceptojnë si ndryshim të lojës. . Në fakt, aksesi i Centennial në ueb është normalizuar në atë masë sa 77 për qind e 12 deri në 17-vjeçarëve tani zotërojnë një celular (2015).

  Interneti është aq natyrshëm një pjesë e tyre, saqë madje u ka dhënë formë të menduarit në një nivel neurologjik. Shkencëtarët kanë zbuluar se ndikimi i rritjes me ueb-in e ka zvogëluar dukshëm hapësirën e vëmendjes së të rinjve sot në 8 sekonda, krahasuar me 12 sekonda në vitin 2000. Për më tepër, truri i njëqindvjeçarit është thjesht i ndryshëm. Mendjet e tyre po bëhen më pak të aftë për të eksploruar tema komplekse dhe për të mësuar përmendësh sasi të mëdha të dhënash (p.sh. tipare në të cilat kompjuterët janë më të mirë), ndërsa ata po bëhen shumë më të aftë në kalimin midis shumë temave dhe aktiviteteve të ndryshme dhe të menduarit në mënyrë jolineare (p.sh. tipare që lidhen me mendimin abstrakt që kompjuterët aktualisht luftojnë).

  Më në fund, meqenëse 2020-vjetorët po lindin ende deri në vitin XNUMX, rinia e tyre aktuale dhe e ardhshme do të ndikohet gjithashtu shumë nga lëshimi i ardhshëm i automjeteve autonome dhe pajisjeve të tregut masiv të realitetit virtual dhe të shtuar (VR/AR). 

  Për shembull, falë automjeteve autonome, Centennials do të jetë brezi i parë modern që nuk ka më nevojë të mësojë si të ngasë. Për më tepër, këta shoferë autonome do të përfaqësojnë një nivel të ri pavarësie dhe lirie, që do të thotë se Centennials nuk do të varen më nga prindërit ose vëllezërit e motrat e tyre më të mëdhenj për t'i vozitur. Mësoni më shumë në tonë E ardhmja e Transportit seri.

  Sa për pajisjet VR dhe AR, ne do ta eksplorojmë atë afër fundit të këtij kapitulli.

  Sistemi i besimit njëqindvjeçar

  Kur bëhet fjalë për vlerat, qindvjetorët janë natyrshëm liberalë kur bëhet fjalë për çështjet sociale, siç u përmend më lart. Por mund të befasojë shumë njerëz të mësojnë se në një farë mënyre ky brez është gjithashtu çuditërisht konservator dhe i sjellshëm në krahasim me millennials dhe Gen Xers kur ata ishin të rinj. Bienalja Anketa e Sistemit të Mbikëqyrjes së Sjelljes së Rrezikut të të Rinjve kryer mbi të rinjtë amerikanë nga Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve zbuloi se në krahasim me të rinjtë në vitin 1991, adoleshentët e sotëm janë: 

  • 43 për qind më pak gjasa për të pirë duhan;
  • 34 për qind më pak gjasa për të pirë alkool dhe 19 për qind më pak gjasa të kenë provuar ndonjëherë alkool; si dhe
  • 45 për qind më pak gjasa për të bërë seks para moshës 13 vjeçare.

  Kjo pikë e fundit ka kontribuar gjithashtu në rënien prej 56 për qind të shtatzënive adoleshente të regjistruara sot në krahasim me vitin 1991. Gjetje të tjera zbuluan se 92-vjeçaret kanë më pak gjasa të grinden në shkollë, kanë më shumë gjasa të vendosin rripat e sigurimit (76 për qind) dhe janë shumë të shqetësuar për ndikimin tonë kolektiv mjedisor (XNUMX përqind). E keqja e kësaj gjenerate është se ata janë gjithnjë e më të prirur ndaj obezitetit.

  Në përgjithësi, kjo tendencë kundërshtuese ndaj rrezikut ka çuar në një realizim të ri për këtë brez: Aty ku mijëvjeçarët shpesh perceptohen si optimistë, njëqindvjeçarët janë realistë. Siç u përmend më herët, ata u rritën duke parë familjet e tyre duke luftuar për t'u rikuperuar nga kriza financiare 2008-9. Pjesërisht si rezultat, njëqindvjetorët kanë shumë më pak besim në ëndrrën amerikane (dhe të ngjashme) sesa gjeneratat e mëparshme. Nga ky realizëm, njëqindvjetorët nxiten nga një ndjenjë më e madhe pavarësie dhe vetëdrejtimi, tipare që ndikojnë në tendencën e tyre drejt sipërmarrjes. 

  Një vlerë tjetër njëqindvjeçare që mund të duket si freskuese për disa lexues është preferenca e tyre për ndërveprim personal mbi komunikimin dixhital. Përsëri, duke qenë se ata po rriten kaq të zhytur në një botë dixhitale, është jeta reale ajo që ndihet freskuese për ta (përsëri, një përmbysje e perspektivës mijëvjeçare). Duke pasur parasysh këtë preferencë, është interesante të shihet se sondazhet e hershme të kësaj gjenerate tregojnë se: 

  • 66 përqind thonë se preferojnë të lidhen personalisht me miqtë;
  • 43 për qind preferojnë blerjet në dyqanet tradicionale me tulla dhe llaç; krahasuar me
  • 38 për qind preferojnë të bëjnë blerjet e tyre online.

  Një zhvillim relativisht i fundit njëqindvjeçar është ndërgjegjësimi i tyre në rritje për gjurmën e tyre dixhitale. Ndoshta si përgjigje ndaj zbulimeve të Snowden, XNUMX-vjetorët kanë treguar një adoptim dhe preferencë të veçantë për shërbimet anonime dhe kalimtare të komunikimit, si Snapchat, si dhe një neveri për t'u fotografuar në situata komprometuese. Duket se privatësia dhe anonimiteti janë duke u bërë vlerat thelbësore të këtij 'brezi dixhital' teksa piqen në të rritur të rinj.

  E ardhmja financiare e Centennials dhe ndikimi i tyre ekonomik

  Meqenëse pjesa më e madhe e XNUMX-vjetorëve janë ende shumë të rinj për të hyrë në tregun e punës, ndikimi i tyre i plotë në ekonominë botërore është i vështirë të parashikohet. Thënë kështu, mund të konkludojmë sa vijon:

  Së pari, njëqindvjetorët do të fillojnë të hyjnë në tregun e punës në një numër të konsiderueshëm gjatë mesit të viteve 2020 dhe do të hyjnë në vitet e tyre kryesore të gjenerimit të të ardhurave deri në vitet 2030. Kjo do të thotë se kontributi i bazuar në konsumin e njëqindvjetorit në ekonomi do të bëhet i rëndësishëm vetëm pas vitit 2025. Deri atëherë, vlera e tyre do të kufizohet kryesisht tek shitësit me pakicë të mallrave të konsumit të lirë dhe ata kanë vetëm ndikim indirekt në shpenzimet totale të familjes duke ndikuar në vendimet e blerjes të prindërve të tyre të Gen X.

  Thënë kështu, edhe pas vitit 2025, ndikimi ekonomik i njëqindvjetorit mund të vazhdojë të jetë i rrëgjuar për mjaft kohë. Siç është diskutuar në tonë Ardhmëria e punës seri, 47 përqind e punëve të sotme janë të cenueshme ndaj automatizimit të makinerive/kompjuterëve brenda disa dekadave të ardhshme. Kjo do të thotë se ndërsa popullsia totale e botës rritet, numri i përgjithshëm i vendeve të punës në dispozicion do të zvogëlohet. Dhe me gjeneratën mijëvjeçare që ka përmasa të barabarta dhe rrjedhshmëri relativisht të barabartë dixhitale me njëqindvjetorin, punët e mbetura të së nesërmes ka të ngjarë të konsumohen nga mijëvjeçarët me dekadat më të gjata të viteve të punës dhe përvojës së tyre aktive. 

  Faktori i fundit që do të përmendim është se njëqindvjeçarët kanë një tendencë të fortë për të qenë të kursyer me paratë e tyre. Qind 57 preferon të kursejë sesa të shpenzojë. Nëse ky tipar kalon në moshën e rritur njëqindvjeçare, ai mund të ketë një ndikim zbutës (megjithëse stabilizues) në ekonomi midis 2030 dhe 2050.

  Duke pasur parasysh të gjithë këta faktorë, mund të jetë e lehtë të shlyhen plotësisht qindvjetorët, por siç do ta shihni më poshtë, ato mund të mbajnë çelësin për të shpëtuar ekonominë tonë të ardhshme. 

  Kur Centennials merr politikën

  Ngjashëm me mijëvjeçarët para tyre, madhësia e grupit njëqindvjeçar si një bllok votimi i përcaktuar lirshëm (deri në dy miliardë deri në vitin 2020) do të thotë se ata do të kenë ndikim të madh mbi zgjedhjet e ardhshme dhe politikën në përgjithësi. Tendencat e tyre të forta shoqërore liberale do t'i shohin gjithashtu ata duke mbështetur fuqishëm të drejtat e barabarta për të gjitha pakicat, si dhe politikat liberale ndaj ligjeve të imigracionit dhe kujdesit shëndetësor universal. 

  Fatkeqësisht, ky ndikim i jashtëzakonshëm politik nuk do të ndihet deri në vitin 2038, kur të gjitha qindvjetorët do të bëhen mjaft të vjetër për të votuar. Dhe edhe atëherë, ky ndikim nuk do të merret seriozisht deri në vitet 2050, kur shumica e qindvjetorëve piqen mjaftueshëm për të votuar rregullisht dhe me inteligjencë. Deri atëherë, bota do të drejtohet nga partneriteti i madh i Gjeneral Xers dhe millennials.

  Sfidat e ardhshme ku Centennials do të tregojnë lidership

  Siç u la të kuptohet më herët, XNUMX-vjetorët do ta gjejnë veten gjithnjë e më shumë në ballë të një ristrukturimi masiv të ekonomisë botërore. Kjo do të përfaqësojë një sfidë me të vërtetë historike që XNUMX-vjetorët do të jenë të përshtatshëm për t'u trajtuar në mënyrë unike.

  Kjo sfidë do të jetë automatizimi masiv i vendeve të punës. Siç shpjegohet plotësisht në serinë tonë Future of Work, është e rëndësishme të kuptojmë se robotët nuk vijnë për të marrë punët tona, ata po vijnë për të marrë përsipër (automatizuar) detyrat rutinë. Operatorët e tabelave, nëpunësit e dosjeve, daktilografistët, agjentët e biletave - sa herë që prezantojmë një teknologji të re, detyrat monotone, të përsëritura që përfshijnë logjikën bazë dhe koordinimin sy-dorë bien në fund.

  Me kalimin e kohës, ky proces do të eliminojë profesione të tëra ose thjesht do të zvogëlojë numrin total të punëtorëve që nevojiten për të ekzekutuar një projekt. Dhe ndërsa ky proces përçarës i makinerive që zëvendësojnë punën njerëzore ka ekzistuar që nga agimi i revolucionit industrial, ajo që është e ndryshme këtë herë është ritmi dhe shkalla e këtij përçarjeje, veçanërisht nga mesi i viteve 2030. Pavarësisht nëse është jakë blu ose jakë e bardhë, pothuajse të gjitha punët janë në bllokun e prerjes.

  Fillimisht, tendenca e automatizimit do të përfaqësojë një ndihmë për drejtuesit, bizneset dhe pronarët e kapitalit, pasi pjesa e tyre në fitimet e kompanive do të rritet falë fuqisë së tyre të mekanizuar të punës (e dini, në vend që të ndajnë fitimet e përmendura si paga me punonjësit njerëzorë). Por ndërsa gjithnjë e më shumë industri dhe biznese e bëjnë këtë tranzicion, një realitet shqetësues do të fillojë të fryhet nën sipërfaqe: kush saktësisht do të paguajë për produktet dhe shërbimet që prodhojnë këto kompani kur shumica e popullsisë detyrohet të jetë e papunë? Këshillë: Nuk janë robotët. 

  Ky skenar është ai kundër të cilit qindvjetorët do të punojnë aktivisht. Duke pasur parasysh rehatinë e tyre natyrore me teknologjinë, shkallët e larta të arsimit (të ngjashme me mijëvjeçarët), prirjen e tyre dërrmuese drejt sipërmarrjes dhe hyrjen e tyre të frenuar në tregun tradicional të punës për shkak të tkurrjes së kërkesës për punë, njëqindvjeçarët nuk do të kenë zgjidhje tjetër veçse të fillojnë bizneset e tyre në masë. 

  Ky shpërthim në veprimtarinë krijuese, sipërmarrëse (me gjasë të mbështetur/financuar nga qeveritë e ardhshme) pa dyshim do të rezultojë në një sërë inovacionesh të reja teknologjike dhe shkencore, profesione të reja, madje edhe industri krejtësisht të reja. Por mbetet e paqartë nëse kjo valë fillestare njëqindvjeçare do të përfundojë duke gjeneruar qindra miliona vende të reja pune të nevojshme në sektorët fitimprurës dhe jofitimprurës për të mbështetur të gjithë ata që janë shtyrë në papunësi. 

  Suksesi (ose mungesa e) e kësaj vale njëqindvjeçare startup do të përcaktojë pjesërisht kur/nëse qeveritë botërore fillojnë të krijojnë një politikë ekonomike pioniere: Të ardhurat universale bazë (UBI). E shpjeguar me shumë detaje në serinë tonë Future of Work, UBI është një e ardhur që u jepet të gjithë qytetarëve (të pasur dhe të varfër) individualisht dhe pa kushte, dmth pa një test mjetesh apo kërkesë pune. Është qeveria që ju jep para falas çdo muaj, si pensioni i pleqërisë, por për të gjithë.

  UBI do të zgjidhë problemin e njerëzve që nuk kanë para të mjaftueshme për të jetuar për shkak të mungesës së vendeve të punës, dhe gjithashtu do të zgjidhë problemin më të madh ekonomik duke u dhënë njerëzve para të mjaftueshme për të blerë gjëra dhe për të mbajtur të zhurmshëm ekonominë e bazuar në konsumator. Dhe siç e keni marrë me mend, njëqindvjetorët do të jenë brezi i parë që do të rritet nën një sistem ekonomik të mbështetur nga UBI. Nëse kjo do të ndikojë tek ata në një mënyrë pozitive apo negative, do të duhet të presim dhe të shohim.

  Ka dy risi/tendenca të tjera të mëdha në të cilat qindvjetorët do të tregojnë lidership.

  E para është VR dhe AR. Shpjeguar në mënyrë më të detajuar në tonë E ardhmja e internetit seri, VR përdor teknologjinë për të zëvendësuar botën reale me një botë të simuluar (klikoni në shembullin e videos), ndërsa AR modifikon ose përmirëson në mënyrë dixhitale perceptimin tuaj për botën reale (klikoni në shembullin e videos). E thënë thjesht, VR dhe AR do të jenë njëqindvjecare, siç ishte interneti për mijëvjeçarët. Dhe ndërsa mijëvjeçarët mund të jenë ata që do t'i shpikën këto teknologji fillimisht, do të jenë qindvjetorët që e bëjnë atë të tyren dhe do t'i zhvillojnë ato në potencialin e tyre të plotë. 

  Së fundi, pika e fundit që do të prekim është inxhinieria gjenetike njerëzore dhe shtimi. Në kohën kur 30-vjetorët hyjnë në fund të të 40-ave dhe të XNUMX-ave, industria e kujdesit shëndetësor do të jetë në gjendje të kurojë çdo sëmundje gjenetike (para dhe pas lindjes) dhe të shërojë shumicën e çdo dëmtimi fizik. (Mësoni më shumë në faqen tonë E ardhmja e Shëndetit seri.) Por teknologjia që do të përdorim për të shëruar trupin e njeriut do të përdoret gjithashtu për ta përmirësuar atë, qoftë nëpërmjet ndryshimit të gjeneve tuaja apo instalimit të një kompjuteri brenda trurit tuaj. (Mësoni më shumë në faqen tonë E ardhmja e Evolucionit Njerëzor seri.) 

  Si do të vendosin njëqindvjeçarët ta përdorin këtë kërcim kuantik në kujdesin shëndetësor dhe zotërimin biologjik? A mund të presim sinqerisht që ata ta përdorin atë? vetëm për të qëndruar të shëndetshëm? A nuk do ta përdornin shumica prej tyre për të jetuar jetëgjatësi? A nuk do të vendosnin disa të bëheshin mbinjerëzor? Dhe nëse i bëjnë këto hapa përpara, a nuk do të dëshironin t'u ofronin të njëjtat përfitime fëmijëve të tyre të ardhshëm, dmth.

  Botëkuptimi i njëqindvjeçarit

  Centennials do të jenë gjenerata e parë që do të dijë më shumë për një teknologji thelbësisht të re - Internetin - sesa prindërit e tyre (Gen Xers). Por ata do të jenë gjithashtu brezi i parë i lindur në:

  • Një botë që mund të mos ketë nevojë për të gjitha ato (re: më pak vende pune në të ardhmen);
  • Një botë me bollëk ku ata mund të punonin më pak për të mbijetuar se çdo brez në shekuj;
  • Një botë ku realja dhe ajo dixhitale shkrihen për të formuar një realitet krejtësisht të ri; dhe
  • Një botë ku kufijtë e trupit të njeriut do të bëhen për herë të parë të modifikueshëm falë zotërimit të shkencës. 

  Në përgjithësi, njëqindvjetorët nuk kanë lindur në asnjë periudhë të vjetër kohore; ata do të rriten në një kohë që do të ripërcaktojë historinë njerëzore. Por që nga viti 2016, ata janë ende të rinj dhe ende nuk e kanë idenë se çfarë lloj bote i pret. … Tani që po mendoj për këtë, ndoshta duhet të presim një ose dy dekada përpara se t'i lëmë ta lexojnë këtë.

  Seritë e ardhmja e popullsisë njerëzore

  Si do ta ndryshojë botën Gjenerata X: E ardhmja e popullsisë njerëzore P1

  Si do ta ndryshojnë botën Millennials: E ardhmja e popullsisë njerëzore P2

  Rritja e popullsisë kundrejt kontrollit: E ardhmja e popullsisë njerëzore P4

  E ardhmja e plakjes: E ardhmja e popullatës njerëzore P5

  Kalimi nga zgjatja ekstreme e jetës në pavdekësi: E ardhmja e popullsisë njerëzore P6

  E ardhmja e vdekjes: E ardhmja e popullatës njerëzore P7

  Përditësimi tjetër i planifikuar për këtë parashikim

  2023-12-22

  Referencat e parashikimit

  Lidhjet e mëposhtme popullore dhe institucionale u referuan për këtë parashikim:

  Pamje e Bloomberg (2)
  wikipedia
  International Business Times
  Ndikimi ndërkombëtar
  Universiteti Verilindor (2)

  Lidhjet e mëposhtme Quantumrun u referuan për këtë parashikim: