Marrëdhëniet virtuale: lidhja apo shkëputja e shoqërisë?

Marrëdhëniet virtuale: lidhja apo shkëputja e shoqërisë?
KREDI I IMAZHIT:  

Marrëdhëniet virtuale: lidhja apo shkëputja e shoqërisë?

  • Të dhëna autor Emri
   Dolly Mehta
  • Autori Twitter Handle
   @Quantumrun

  Historia e plotë (përdor VETËM butonin "Ngjit nga Word" për të kopjuar dhe ngjitur në mënyrë të sigurt tekstin nga një dokument Word)

  Mediat sociale dhe shpërbërja e barrierave

  Fenomeni i mediave sociale ka ndryshuar rrënjësisht mënyrën e të qenit të shoqërisë dhe ndikimi i tij në mënyrën se si ne komunikojmë është padiskutim thelbësor. Aplikacionet e lidhjes si Tinder dhe Skype kanë revolucionarizuar mënyrën se si njerëzit takohen dhe komunikojnë. Platformat si Facebook dhe Skype i lejojnë përdoruesit të qëndrojnë të lidhur me njerëzit e afërt dhe të dashur. Një person në njërën anë të globit mund të lidhet menjëherë me një tjetër në pak sekonda. Për më tepër, njerëzit mund të gjejnë edhe miqësi të reja dhe ndoshta edhe dashuri.

  Tinder, për shembull, një aplikacion takimesh i lançuar në vitin 2012, i ndihmon përdoruesit të gjejnë partnerë romantikë. Megjithëse koncepti i takimeve në internet (apo edhe mediave sociale) nuk është saktësisht i ri, shtrirja e tij shtrihet shumë më larg sot se sa më parë. Ndryshe nga disa breza më parë ku ndeshjet bëheshin në një stil më tradicional dhe njerëzit që kërkonin lidhje përmes rrjetit shiheshin si të dëshpëruar, duke i bërë kështu takimet në internet të neveriten, perspektiva sot është shumë e ndryshme. Është shumë më e pranueshme nga pikëpamja shoqërore dhe është bërë mjaft e zakonshme, me gati gjysmën e popullsisë amerikane që angazhohet në media ose njeh dikë që ka.

  Përveç përfitimeve personale, mediat sociale ofrojnë edhe përfitime profesionale, si mundësia për të promovuar markat, për t'u lidhur me konsumatorët dhe madje për të gjetur punë. LinkedIn, një faqe rrjeti profesionale e lançuar në vitin 2003, synon të "fuqi në fuqi karrierën tuaj", duke lejuar individët të krijojnë një profil biznesi në internet dhe të lidhen me kolegët. Aktiv në mbi 200 vende, vetëm ky sajt i shërben më shumë se 380 milionë përdoruesve, duke e bërë LinkedIn një nga faqet më të njohura të rrjeteve në përdorim sot.

  Me një rrjet dixhital që është i aksesueshëm menjëherë nga miliarda, disa barriera janë sfiduar dhe kondensuar. Barrierat gjeografike, për shembull, janë në thelb inekzistente falë teknologjisë së komunikimit. Çdokush me një lidhje interneti dhe një llogari të mediave sociale mund të bashkohet me botën gjithnjë në rritje të hapësirës virtuale dhe të krijojë një lidhje. Qoftë Twitter, Snapchat, Vine, Pinterest apo ndonjë faqe tjetër e rrjeteve sociale, mundësitë për t'u lidhur me individë me mendime të ngjashme¾ose jo¾ janë të shumta.

  Marrëdhëniet virtuale - thjesht jo mjaftueshëm reale

  "Me të gjitha teknologjitë e fuqishme sociale në majë të gishtave tanë, ne jemi më të lidhur - dhe potencialisht më të shkëputur - se kurrë më parë."

  ~ Susan Tardanico

  Duke parë se si stigma e takimeve në internet është ulur ndjeshëm me kalimin e kohës, duket e pashmangshme që gjetja e miqësive dhe interesave romantike do të jetë një bazë shumë e zakonshme në të ardhmen e afërt.

  Megjithatë, me të gjitha përfitimet e dukshme që kanë për të ofruar media sociale, është e nevojshme të pranohet se jo gjithçka është aq e mirë dhe elegante sa mund të duket. Për shembull, në nevojën për t'u ndjerë të pëlqyer dhe të pranuar në komunitetin online, njerëzit shpesh fshihen pas maskës së paautenticitetit dhe vendosin imazhe të shtrembëruara të vetvetes. Për ata që kërkojnë partneritete, është e rëndësishme të kuptojnë se ajo që mund të duket në sipërfaqe mund të jetë larg nga e vërteta. Disa njerëz mbajnë maska ​​​​për të projektuar një jetë të lumtur dhe të suksesshme, e cila më vonë mund të ndezë ndjenjat e pasigurisë dhe të ulë vetëvlerësimin. Nevoja për t'u bërë përshtypje ndjekësve, miqve dhe anëtarëve të tjerë në internet gjithashtu mund të jetë e thellë, duke e distancuar kështu personin e vërtetë nga përfaqësimi i tyre në internet. Në vend që të jeni të sigurt dhe të sigurt nga brenda, ndjenjat e vlerës çuditërisht duket se burojnë nga jashtë bazuar në numrin e ndjekësve, miqve dhe të ngjashme.

  Për këtë arsye, marrëdhëniet virtuale, veçanërisht ato përmes Twitter, Instagram dhe Facebook, duket se kanë të bëjnë me konkurrencën. Sa ri-cicërima ka marrë një postim? Sa ndjekës dhe miq ka një person? Dëshira për të arritur një audiencë më të gjerë, pavarësisht nga cilësia e lidhjes, duket se ka rëndësi. Sigurisht, jo të gjithë ata që përdorin këto platforma bien viktimë e një mentaliteti të tillë; megjithatë, kjo nuk përjashton faktin që ka disa që krijojnë marrëdhënie online për qëllimin kryesor të rritjes së rrjetit të tyre.

  Për më tepër, marrëdhëniet virtuale që ndodhin në kurriz të real ato mund të jenë sipërfaqësore dhe frenuese. E para në asnjë mënyrë nuk duhet të dominojë të dytën. Sa shpesh keni parë dikë duke buzëqeshur ndërsa dërgon mesazhe dhe tërhiqet plotësisht nga një ngjarje shoqërore? Për qeniet njerëzore, afërsia fizike, intimiteti dhe prekja luajnë një rol të rëndësishëm në marrëdhënie. Megjithatë, ne duket se i kushtojmë më shumë vëmendje lidhjeve virtuale sesa atyre që na rrethojnë.

  Pra, si ta luftojmë varësinë tonë në rritje nga mediat sociale pa u shkëputur nga bota përreth nesh? Bilanci. Ndërsa mediat sociale ofrojnë arratisje joshëse në një botë krejtësisht të re, ajo është bota larg nga komunikimi në internet që ne me të vërtetë bëjmë¾dhe duhet¾të jetojmë. Pavarësisht se sa "reale" mund të duket lidhja, marrëdhëniet virtuale thjesht nuk ofrojnë të nevojshmen njerëzor lidhje që të gjithë kemi nevojë. Të mësosh të korrësh përfitimet që me të vërtetë ka të ofrojë media sociale duke ruajtur një distancë të shëndetshme prej saj është një aftësi që do të na duhet ta zhvillojmë.

  Trendi i ardhshëm i marrëdhënieve virtuale - një iluzion në rritje i "realit"

  Ndërsa një numër në rritje njerëzish krijojnë dhe mbajnë marrëdhënie përmes faqeve në internet, e ardhmja e marrëdhënieve virtuale duket se shkëlqen shumë. Takimet dhe miqësitë në internet do të integrohen mirë në kulturën e zakonshme (jo se nuk janë tashmë!), dhe zgjedhja për të kërkuar partneritete për të gjitha llojet e arsyeve do të jetë e bollshme, veçanërisht pasi teknologjia e komunikimit vazhdon të përhapet.

  Megjithatë, ajo që duket normale mund të jetë mjaft e paaftë në të ardhmen në një farë mase. Nevoja për prekje, për shembull, mund të shihet si e çuditshme. Marrëdhëniet fizike në person, të cilat janë jetike për ekzistencën njerëzore, mund të jenë në prapavijë. Dr. Elias Aboujaoude, një psikiatër në Stanford, thotë: «Mund të ndalojmë së 'nevojë' ose të dëshirojmë ndërveprime të vërteta shoqërore, sepse ato mund të bëhen të huaja për ne.»

  Duke parë se si shoqëria sot është më së shumti e lidhur me telefonat inteligjentë ose ndonjë pajisje tjetër elektronike, kjo nuk është një tronditje shumë e madhe. Megjithatë, fakti që njerëzit mund plotësisht shkëputja nga ndërveprimet reale është krejtësisht e tmerrshme. Nevoja për prekje, pavarësisht nga të gjitha përparimet teknologjike që mund të shohim, nuk mund të zëvendësohet kurrë. Në fund të fundit, është një njeri themelor duhet. Tekstet, emoticonat dhe videot në internet thjesht nuk zëvendësojnë kontaktin autentik njerëzor.

  Etiketa
  Kategoria
  Etiketa
  Fusha e temës