Gjurmimi celular: Big Brother dixhital

KREDI I IMAZHIT:
Kredia Image
iStock

Gjurmimi celular: Big Brother dixhital

Gjurmimi celular: Big Brother dixhital

Teksti i nëntitullit
Veçoritë që i bënë smartfonët më të vlefshëm, si sensorët dhe aplikacionet, janë bërë mjetet kryesore të përdorura për të gjurmuar çdo lëvizje të përdoruesit.
  • Author:
  • Emri i autorit
   Parashikimi Kuantumrun
  • Tetor 4, 2022

  Nga monitorimi i vendndodhjes te grumbullimi i të dhënave, telefonat inteligjentë janë bërë porta e re për të grumbulluar vëllime të informacionit të vlefshëm të klientit. Megjithatë, rritja e kontrollit rregullator po u bën presion kompanive që të jenë më transparente për mbledhjen dhe përdorimin e këtyre të dhënave.

  Konteksti i gjurmimit celular

  Pak njerëz e dinë se sa nga afër po gjurmohet aktiviteti i tyre në smartphone. Sipas anëtarit të lartë në Wharton Customer Analytics, Elea Feit, është bërë e zakonshme që kompanitë të mbledhin të dhëna për të gjitha ndërveprimet dhe aktivitetet e klientëve. Për shembull, një kompani mund të gjurmojë të gjitha emailet që u dërgon klientëve të saj dhe nëse klienti ka hapur emailin ose lidhjet e tij. Një dyqan mund të mbajë skeda për vizitat në faqen e tij dhe çdo blerje të bërë. Pothuajse çdo ndërveprim që një përdorues ka përmes aplikacioneve dhe faqeve të internetit është informacion i regjistruar dhe i caktuar për përdoruesit. Kjo bazë të dhënash në rritje e aktiviteteve dhe sjelljeve në internet i shitet më pas ofertuesit më të lartë, p.sh., një agjencie qeveritare, një firme marketingu ose një shërbimi të kërkimit të njerëzve.

  Kukit ose skedarët e një uebsajti ose shërbimi ueb në pajisje janë teknika më e njohur për gjurmimin e përdoruesve. Lehtësia e ofruar nga këta gjurmues është se përdoruesit nuk duhet të rifusin fjalëkalimet e tyre kur kthehen në faqen e internetit, sepse ato njihen. Megjithatë, vendosja e cookie-ve informon platformat e mediave sociale si Facebook për mënyrën se si përdoruesit ndërveprojnë me sajtin dhe cilat faqe interneti vizitojnë kur janë të kyçur. Për shembull, shfletuesi i një faqeje do ta dërgonte skedarin në Facebook nëse dikush klikon butonin "Pëlqim në Facebook" në një rrjet online. blog. Kjo metodë u mundëson rrjeteve sociale dhe bizneseve të tjera të dinë se çfarë vizitojnë përdoruesit në internet dhe të kuptojnë më mirë interesat e tyre për të marrë njohuri të përmirësuara dhe për të ofruar reklama më të përshtatshme.

  Ndikim shkatërrues

  Në fund të viteve 2010, konsumatorët filluan të ngrenë shqetësime në lidhje me praktikën abuzive të bizneseve për mbledhjen dhe shitjen e të dhënave pas shpinës së klientëve të tyre. Ky shqyrtim e bëri Apple të lançonte funksionin e Transparencës së Ndjekjes së Aplikacioneve me iOS 14.5. Përdoruesit marrin më shumë sinjalizime për privatësinë ndërsa përdorin aplikacionet e tyre, secili duke kërkuar leje për të monitoruar aktivitetin e tyre në aplikacionet dhe faqet e internetit të bizneseve të ndryshme. Një meny gjurmimi do të shfaqet në cilësimet e privatësisë për çdo aplikacion që kërkon leje për të gjurmuar. Përdoruesit mund të aktivizojnë dhe çaktivizojnë gjurmimin sa herë që dëshirojnë, individualisht ose në të gjitha aplikacionet. Refuzimi i gjurmimit do të thotë që aplikacioni nuk mund të ndajë më të dhëna me palë të treta si ndërmjetësit dhe bizneset e marketingut. Për më tepër, aplikacionet nuk mund të mbledhin më të dhëna duke përdorur identifikues të tjerë (si p.sh. adresat e emailit të hash), megjithëse mund të jetë më e vështirë për Apple të zbatojë këtë aspekt. Apple gjithashtu njoftoi se do të heqë të gjitha regjistrimet audio të Siri si parazgjedhje.

  Sipas Facebook, vendimi i Apple do të dëmtojë rëndë targetimin e reklamave dhe do të vendosë firmat më të vogla në disavantazh. Megjithatë, kritikët vërejnë se Facebook ka pak besueshmëri në lidhje me privatësinë e të dhënave. Megjithatë, kompanitë e tjera të teknologjisë dhe aplikacioneve po ndjekin shembullin e Apple për t'u dhënë më shumë përdoruesve kontroll dhe mbrojtje mbi mënyrën se si regjistrohen aktivitetet celulare. Përdoruesit e Google Assistant tani mund të zgjedhin të ruajnë të dhënat e tyre audio, të cilat mblidhen me kalimin e kohës për të njohur më mirë zërat e tyre. Ata gjithashtu mund të fshijnë ndërveprimet e tyre dhe të pranojnë që audion të rishikohet nga njerëzit. Instagram shtoi një opsion që lejon përdoruesit të kontrollojnë se cilat aplikacione të palëve të treta kanë akses në të dhënat e tyre. Facebook hoqi dhjetëra mijëra aplikacione të dyshimta nga 400 zhvillues. Amazon po heton gjithashtu aplikacione të ndryshme të palëve të treta për shkeljen e rregullave të saj të privatësisë. 

  Implikimet e gjurmimit celular

  Implikimet më të gjera të gjurmimit celular mund të përfshijnë: 

  • Më shumë legjislacion synon të kufizojë mënyrën se si kompanitë ndjekin aktivitetin celular dhe për sa kohë mund ta ruajnë këtë informacion.
  • Përzgjidhni qeveri që miratojnë fatura të reja ose të përditësuara për të drejtat dixhitale për të qeverisur kontrollin e publikut mbi të dhënat e tyre dixhitale.
  • Algoritmet që përdoren për të njohur gjurmët e gishtave të pajisjes. Analizimi i sinjaleve si rezolucioni i ekranit të kompjuterit, madhësia e shfletuesit dhe lëvizja e miut është unike për çdo përdorues. 
  • Markat që përdorin një kombinim të vendosjes (shërbimi i buzëve), devijimit (vendosjes së lidhjeve të privatësisë në vende të papërshtatshme) dhe zhargonit specifik të industrisë për ta bërë të vështirë për klientët të heqin dorë nga mbledhja e të dhënave.
  • Një numër në rritje i ndërmjetësve të të dhënave që shesin informacione të të dhënave celulare tek agjencitë dhe markat federale.

  Pyetje për të komentuar

  • Si e mbroni telefonin tuaj celular nga gjurmimi dhe monitorimi i vazhdueshëm?
  • Çfarë mund të bëjnë klientët për t'i bërë kompanitë më të përgjegjshme për përpunimin e informacionit personal?

  Referencat e njohurive

  Lidhjet e mëposhtme popullore dhe institucionale u referuan për këtë pasqyrë: