Nutrigenomics: Sekuenca gjenomike dhe ushqimi i personalizuar

KREDI I IMAZHIT:
Kredia Image
iStock

Nutrigenomics: Sekuenca gjenomike dhe ushqimi i personalizuar

Nutrigenomics: Sekuenca gjenomike dhe ushqimi i personalizuar

Teksti i nëntitullit
Disa kompani po ofrojnë ulje të optimizuar të peshës dhe funksione imune përmes analizave gjenetike
  • Author:
  • Emri i autorit
   Parashikimi Kuantumrun
  • Tetor 12, 2022

  Individët me sëmundje kronike dhe atletët që kërkojnë të optimizojnë performancën e tyre tërhiqen veçanërisht nga tregu në zhvillim i nutrigjenomikës. Megjithatë, disa mjekë nuk janë të sigurt për bazën shkencore të testimit nutrigjenomik pasi ka ende kërkime të kufizuara.

  Konteksti i nutrigjenomikës

  Nutrigenomics është studimi se si gjenet ndërveprojnë me ushqimin dhe ndikojnë në mënyrën unike që secili person metabolizon vitaminat, mineralet dhe komponimet e tjera në atë që hanë. Kjo fushë shkencore konsideron se të gjithë thithin, zbërthejnë dhe përpunojnë kimikatet në mënyra të ndryshme bazuar në ADN-në e tyre. Nutrigenomics ndihmon për të deshifruar këtë plan personal. Kompanitë që ofrojnë këtë shërbim theksojnë rëndësinë e aftësisë për të zgjedhur produktet dhe shërbimet më të mira që mund të përmbushin objektivat shëndetësore të një personi. Ky avantazh është thelbësor pasi dietat e shumta dhe një bollëk ekspertësh ofrojnë këndvështrime të ndryshme. 

  Gjenetika luan një rol në mënyrën se si trupi reagon ndaj ushqimit. Biblioteka Kombëtare e Mjekësisë publikoi një studim me 1,000 individë, gjysma e pjesëmarrësve ishin binjakë, duke treguar disa lidhje emocionuese midis gjeneve dhe lëndëve ushqyese. U theksua se nivelet e sheqerit në gjak u ndikuan më së shumti nga përbërja makronutriente e vaktit (proteina, yndyra dhe karbohidratet) dhe bakteret e zorrëve ndikuan ndjeshëm në nivelet e lipideve (yndyrës) në gjak. Megjithatë, gjenetika mund të ndikojë në nivelet e sheqerit në gjak më shumë se lipidet, megjithëse është më pak e rëndësishme se përgatitja e vaktit. Disa dietologë besojnë se nutrigjenomika mund të ndihmojë në mbështetjen e ushqimit të personalizuar ose rekomandimeve të bazuara në sekuencën e gjenomit. Kjo metodë mund të jetë më e mirë se sa këshillat e vetme të mjekëve për pacientët. 

  Ndikim shkatërrues

  Disa kompani, si Nutrition Genome me bazë në SHBA, po ofrojnë komplete testimi të ADN-së që sugjerojnë se si individët mund të optimizojnë marrjen e ushqimit dhe mënyrën e tyre të jetesës. Klientët mund të porosisin komplete në internet (çmimet fillojnë nga 359 USD), dhe zakonisht duhen katër ditë për t'u dorëzuar. Klientët mund të marrin mostra shtupash dhe t'i dërgojnë përsëri në laboratorin e ofruesit. Mostra më pas nxirret dhe gjenotipizohet. Pasi rezultatet të jenë ngarkuar në pultin privat të klientit në aplikacionin e kompanisë së testimit të ADN-së, klienti do të marrë një njoftim me email. Analiza zakonisht përfshin nivelet bazë gjenetike të dopaminës dhe adrenalinës që informojnë klientët për mjedisin e tyre të optimizuar të punës, marrjen e kafesë ose çajit ose kërkesat për vitamina. Informacione të tjera siguruan stresin dhe performancën njohëse, ndjeshmërinë ndaj toksinave dhe metabolizmin e drogës.

  Ndërsa tregu i nutrigjenomikës është i vogël, ka pasur përpjekje në rritje kërkimore për të provuar legjitimitetin e tij. Sipas Gazetës Amerikane të të ushqyerit klinik, studimeve të nutrigjenomikës u mungojnë qasjet e standardizuara dhe pengojnë kontrollin e qëndrueshëm të cilësisë gjatë hartimit dhe kryerjes së kërkimit. Megjithatë, është bërë përparim, si zhvillimi i një sërë kriteresh për vërtetimin e biomarkuesve të marrjes së ushqimit brenda konsorciumit FoodBall (i përbërë nga 11 vende). Zhvillimi i mëtejshëm i standardeve dhe tubacioneve të analizave duhet të sigurojë që interpretimet të jenë në përputhje me të kuptuarit se si ushqimi ndikon në metabolizmin e njeriut. Sidoqoftë, departamentet kombëtare të shëndetit po marrin parasysh potencialin e nutrigjenomikës për ushqim më të mirë. Për shembull, Instituti Kombëtar i Shëndetit në Mbretërinë e Bashkuar (NIH) po investon në ushqimin e saktë për të edukuar me saktësi publikun se çfarë duhet të hajë.

  Implikimet e nutrigjenomikës

  Implikimet më të gjera të nutrigjenomikës mund të përfshijnë: 

  • Një numër në rritje startup-sh që ofrojnë testime nutrigjenomike dhe bashkohen me firma të tjera bioteknologjike (p.sh., 23andMe) për të kombinuar shërbimet.
  • Kombinimi i kompleteve të testimit të nutrigjenomikës dhe mikrobiomës që zhvillon një analizë më të saktë se si individët tresin dhe thithin ushqimin.
  • Më shumë qeveri dhe organizata që zhvillojnë politikat e tyre të kërkimit dhe inovacionit për ushqimin, ushqimin dhe shëndetin.
  • Profesionet që mbështeten në performancën e trupit, si atletët, ushtria, astronautët dhe trajnerët e palestrës, duke përdorur nutrigjenomikë për të optimizuar marrjen e ushqimit dhe sistemin imunitar. 

  Pyetje për të komentuar

  • Si mund të integrohet rritja e nutrigjenomikës në shërbimet e kujdesit shëndetësor?
  • Cilat janë përfitimet e tjera të mundshme të ushqyerjes së personalizuar?

  Referencat e njohurive

  Lidhjet e mëposhtme popullore dhe institucionale u referuan për këtë pasqyrë: