Reflektimi i dritës së diellit: Gjeoinxhinieri për të reflektuar rrezet e Diellit për të ftohur Tokën

KREDI I IMAZHIT:
Kredia Image
iStock

Reflektimi i dritës së diellit: Gjeoinxhinieri për të reflektuar rrezet e Diellit për të ftohur Tokën

Reflektimi i dritës së diellit: Gjeoinxhinieri për të reflektuar rrezet e Diellit për të ftohur Tokën

Teksti i nëntitullit
A është gjeoinxhinieria përgjigja përfundimtare për ndalimin e ngrohjes globale, apo është shumë e rrezikshme?
  • Author:
  • Emri i autorit
   Parashikimi Kuantumrun
  • Shkurt 21, 2022

  Postoni tekst

  Studiuesit në Universitetin e Harvardit po punojnë për një plan radikal për të ftohur Tokën. Ata propozojnë spërkatjen e grimcave të pluhurit të karbonatit të kalciumit në stratosferë për të ftohur planetin duke reflektuar disa nga rrezet e diellit në hapësirë. Ideja vjen nga shpërthimi i malit Pinatubo të vitit 1991, i cili injektoi rreth 20 milionë tonë dioksid squfuri në stratosferë, duke e ftohur Tokën në temperaturat para-industriale për 18 muaj.

  Reflektimi i kontekstit të dritës së diellit

  Duke ndjekur gjurmët e shpërthimit të malit Pinatubo të vitit 1991, shkencëtarët besojnë se një proces i ngjashëm mund të përdoret për të ftohur Tokën artificialisht. Kjo përpjekje e qëllimshme dhe në shkallë të gjerë për të ndikuar në klimën e Tokës quhet gjeoinxhinieri. 

  Shumë në komunitetin shkencor kanë paralajmëruar kundër praktikës së gjeoinxhinierisë, por ndërsa ngrohja globale vazhdon, disa shkencëtarë, politikëbërës dhe madje edhe ambientalistë po rishikojnë përdorimin e saj për shkak të përpjekjeve aktuale për të frenuar ngrohjen globale që janë të pamjaftueshme. 

  Projekti përfshin përdorimin e një tullumbace në lartësi të madhe për të çuar pajisjet shkencore 12 milje në atmosferë, ku do të lëshohen rreth 4.5 paund karbonat kalciumi. Pasi të lëshohet, pajisja në tullumbace do të masë më pas se çfarë ndodh me ajrin përreth. Bazuar në rezultatet dhe eksperimentet e mëtejshme përsëritëse, iniciativa mund të shkallëzohet për ndikimin planetar.

  Ndikim shkatërrues 

  Spërkatja e pluhurit në stratosferë është një hap drastik që mund të ketë pasoja të mëdha për Tokën dhe banorët e saj.

  Ndikimi në shkallë të gjerë që ky lloj projekti mund të ketë përfundimisht në klimën e Tokës ka bërë që disa vëzhgues të thonë se projekti ka kaluar kufirin moral të eksperimentimit shkencor. Të tjerë argumentojnë se njerëzimi tashmë ka marrë pjesë në gjeoinxhinieri, veçanërisht përmes sasive masive të emetimeve të karbonit që popullatat botërore kanë pompuar në atmosferë që nga revolucioni i parë industrial. 

  Komuniteti shkencor dhe grupet mjedisore po i kushtojnë vëmendje të madhe projektit, të cilët të gjithë shqetësohen se kjo lloj sipërmarrje mund të shkëpusë vëmendjen e botës nga reduktimi i emetimeve të gazeve serrë duke përdorur teknologjitë dhe politikat ekzistuese.

  Aplikime për reflektimin e dritës së diellit 

  Përpjekjet për të reflektuar dritën e diellit mund të:

  • Keni sukses në ftohjen e Tokës dhe ndryshimin e ndryshimeve klimatike, por pasojat afatgjata të projektit nuk dihen. 
  • Kanë efekte të rënda dhe të paparashikueshme në klimën e Tokës, duke shkaktuar komplikime të paparashikuara për jetën në planet, të tilla si ndikimi i modeleve të erës, formacionet e stuhive dhe shkaktimi i ndryshimeve të reja klimatike.
  • Kanë ndikime negative ose pozitive në rendimentet e të korrave në nivel global, veçanërisht në rajonet bujqësore që tashmë janë ndikuar negativisht nga ndryshimet klimatike
  • Të çojë në protesta nga ambientalistët dhe publiku i gjerë, sapo të bëhen të njohura rreziqet e gjeoinxhinierisë.
  • Ndaloni përpjekjet aktuale për të kufizuar emetimet e gazeve serrë për shkak të premtimit se gjeoinxhinieria mund të ftohë Tokën pa pasur nevojë ta bëjë këtë. Gjeoinxhinieria mund të ndalojë qeveritë, kompanitë e mëdha dhe bizneset të ndërmarrin veprime kundër ndryshimeve klimatike.

  Pyetje për të komentuar

  • A ka ndonjë premtim pozitiv gjeoinxhinieria, apo është një iniciativë e rrezikshme me shumë variabla për t'u kontrolluar?
  • Nëse gjeoinxhinieria arrin të ftohë Tokën, si mund të ndikojë në iniciativat mjedisore të emetuesve të mëdhenj të serrave, siç janë vendet dhe kompanitë e mëdha?

  Referencat e njohurive

  Lidhjet e mëposhtme popullore dhe institucionale u referuan për këtë pasqyrë: