Mamaope: xhaketë biomjekësore për diagnostikimin më të mirë të Pneumonisë

Mamaope: xhaketë biomjekësore për diagnostikimin më të mirë të Pneumonisë
KREDI I IMAZHIT:  

Mamaope: xhaketë biomjekësore për diagnostikimin më të mirë të Pneumonisë

  • Të dhëna autor Emri
   Kimberly Ihekwoaba
  • Autori Twitter Handle
   @iamkihek

  Historia e plotë (përdor VETËM butonin "Ngjit nga Word" për të kopjuar dhe ngjitur në mënyrë të sigurt tekstin nga një dokument Word)

  Një mesatare prej Rastet 750,000 raportohen çdo vit për vdekje të fëmijëve të shkaktuara nga pneumonia. Këto shifra janë gjithashtu befasuese sepse këto të dhëna janë vetëm për vendet e Afrikës sub-Sahariane. Numri i vdekjeve është një nënprodukt i mungesës së trajtimit të menjëhershëm dhe adekuat, si dhe i rasteve të ashpra të rezistencës ndaj antibiotikëve, për shkak të rritjes së përdorimit të antibiotikëve në trajtim. Gjithashtu, ndodh edhe një diagnozë e gabuar e pneumonisë, pasi simptomat mbizotëruese të saj janë të ngjashme me ato të malaries.

  Hyrje në Pneumoni

  Pneumonia karakterizohet si një infeksion i mushkërive. Zakonisht shoqërohet me kollë, temperaturë dhe vështirësi në frymëmarrje. Ajo mund të trajtohet lehtësisht në shtëpi për shumicën e njerëzve. Megjithatë, në skenarët që përfshijnë një pacient që është i moshuar, një foshnjë ose që vuan nga sëmundje të tjera, rastet mund të jenë të rënda. Simptoma të tjera përfshijnë mukozën, nauze, dhimbje gjoksi, frymëmarrje të shkurtër dhe diarre.

  Diagnoza dhe trajtimi i Pneumonisë

  Diagnoza e pneumonisë zakonisht kryhet nga një mjek nëpërmjet a provim fizik. Këtu kontrollohet rrahjet e zemrës, niveli i oksigjenit dhe gjendja e përgjithshme e frymëmarrjes së pacientit. Këto teste verifikojnë nëse pacienti po përjeton ndonjë vështirësi në frymëmarrje, dhimbje gjoksi ose ndonjë zonë inflamacioni. Një tjetër test i mundshëm është një test i gazit të gjakut arterial, i cili përfshin ekzaminimin e niveleve të oksigjenit dhe dioksidit të karbonit në gjak. Teste të tjera përfshijnë një test të mukusit, një test të shpejtë të urinës dhe një radiografi të gjoksit.

  Trajtimi i pneumonisë zakonisht kryhet nga antibiotikët e përshkruar. Kjo është efektive kur pneumonia shkaktohet nga bakteret. Zgjedhja e antibiotikëve përcaktohet nga faktorë të tillë si mosha, lloji i simptomave dhe ashpërsia e sëmundjes. Trajtimi i mëtejshëm në spital sugjerohet për individët me dhimbje gjoksi ose çdo formë inflamacioni.

  Xhaketë inteligjente mjekësore

  Prezantimi i xhaketës së zgjuar mjekësore lindi pasi Brian Turyabagye, një 24-vjeçar i diplomuar në inxhinieri, u informua se gjyshja e shokut të tij vdiq pas një diagnoze të gabuar të pneumonisë. Malaria dhe pneumonia ndajnë simptoma të ngjashme si ethe, të dridhura të përjetuara në të gjithë trupin dhe probleme të frymëmarrjes. Kjo mbivendosja e simptomave është një nga shkaqet kryesore të vdekjeve në Ugandë. Kjo është e zakonshme në vendet me komunitete më të varfra dhe mungesë të aksesit në kujdesin e duhur shëndetësor. Përdorimi i një stetoskopi për të vëzhguar zhurmën e mushkërive gjatë frymëmarrjes shpesh keqinterpreton pneumoninë për tuberkulozin ose malarinë. Kjo teknologji e re është në gjendje të dallojë më mirë pneumoninë bazuar në temperaturën, tingujt e ushtruar nga mushkëritë dhe shpejtësinë e frymëmarrjes.

  Një bashkëpunim midis Turyabagye dhe një kolegu, Koburongo, nga inxhinieria e telekomunikacionit, e ka origjinën prototipin e xhaketës së zgjuar mjekësore. Njihet gjithashtu si "Mama-Ope” kit (Shpresa e Nënës). Ai përfshin një xhaketë dhe një pajisje dhëmbësh blu që mundëson aksesin për të dhënat e pacientit pavarësisht vendndodhjes së mjekut dhe pajisjes së kujdesit shëndetësor. Kjo veçori gjendet në softuerin iCloud të xhaketës.

  Ekipi po punon drejt krijimit të një patente për kompletin. Mamaope mund të shpërndahet në të gjithë globin. Ky komplet siguron diagnozën e hershme të pneumonisë për shkak të aftësisë së tij për të njohur më shpejt shqetësimin e frymëmarrjes. 

  Etiketa
  Kategoria
  Etiketa
  Fusha e temës