Fértilisasi beusi samudra: Naha ningkatkeun eusi beusi di laut mangrupikeun perbaikan anu lestari pikeun perubahan iklim?

KREDIT GAMBAR:
Kiridit Gambar
iStock

Fértilisasi beusi samudra: Naha ningkatkeun eusi beusi di laut mangrupikeun perbaikan anu lestari pikeun perubahan iklim?

Fértilisasi beusi samudra: Naha ningkatkeun eusi beusi di laut mangrupikeun perbaikan anu lestari pikeun perubahan iklim?

Teks subjudul
Élmuwan nguji pikeun ningali naha paningkatan beusi di jero cai tiasa nyababkeun nyerep langkung karbon, tapi para kritikus sieun bahaya geoengineering.
    • Author:
    • Ngaran pangarang
      Quantumrun tetempoan
    • Oktober 3, 2022

    Tulisan tulisan

    Élmuwan nuju ngalakukeun percobaan di sagara ku cara ningkatkeun eusi beusi pikeun ngadorong tumuwuhna organisme nu nyerep karbon dioksida. Sanaos panilitian mimitina ngajangjikeun, sababaraha panaliti ngabantah yén fértilisasi beusi sagara bakal gaduh pangaruh sakedik pikeun ngabalikeun perubahan iklim.

    Konteks fértilisasi beusi sagara

    Sagara di dunya sawaréh tanggung jawab pikeun ngajaga tingkat karbon atmosfir, utamana ngaliwatan aktivitas fitoplankton. Organisme ieu nyandak karbon dioksida atmosfir tina tutuwuhan sareng fotosintésis; nu teu didahar, ngawétkeun karbon jeung tilelep ka dasar sagara. Fitoplankton tiasa ngagolér di dasar laut salami ratusan atanapi rébu taun. Tapi, fitoplankton butuh beusi, fosfat, jeung nitrat pikeun tumuwuh. Beusi nyaéta mineral anu paling umum kadua di Bumi, sareng asup ka sagara tina lebu di buana. Nya kitu, beusi tilelep ka dasar laut, jadi sababaraha bagian sagara boga mineral ieu kirang ti batur. Salaku conto, Samudra Kidul ngagaduhan tingkat beusi sareng populasi fitoplankton anu langkung handap tibatan sagara sanés, sanaos beunghar ku makronutrien sanés.

    Sababaraha élmuwan yakin yén nyorong kasadiaan beusi di jero cai tiasa nyababkeun langkung seueur mikroorganisme laut anu tiasa nyerep karbon dioksida. Studi di fértilisasi beusi sagara geus sabudeureun saprak 1980s nalika biogéochemist laut John Martin ngalaksanakeun studi basis botol demonstrating yén nambahkeun beusi ka sagara-gizi tinggi gancang ngaronjat populasi fitoplankton. Tina 13 ékspérimén fértilisasi beusi skala ageung anu dilakukeun kusabab hipotésis Martin, ngan ukur dua nyababkeun ngaleungitkeun karbon anu leungit tina kamekaran ganggang laut jero. Sésana gagal nunjukkeun pangaruh atanapi ngagaduhan hasil anu samar.

    Dampak ngaganggu

    Numutkeun kana Majalah Smithsonian, dina taun 2000-an, sababaraha dekade saatos konsép radikal Martin, panalungtik debat sabaraha dampak lebu beusi dina Jaman És sareng naha sagara geoengineering tiasa janten solusi anu lumayan. Contona, sanajan fértilisasi beusi di Samudra Kidul ngaronjat salila Jaman És, élmuwan ngajawab yén éta ngurangan kadar karbon dioksida di atmosfir. 

    Narik karbon tina atmosfir ku nyorong tumuwuhna mikro-organisme laut, sanajan konsép ngajangjikeun, ulikan dirilis dina 2020 ku Massachusetts Institute of Technology (MIT) pamadegan yén fértilisasi beusi sagara saperti teu mirip ngalambatkeun turun perubahan iklim. Panulis utama laporan sareng ahli oseanografi Jonathan Lauderdale nyarios dina siaran pers yén fértilisasi beusi henteu tiasa mangaruhan sacara signifikan tingkat karbon di sagara sabab parantos aya mikroba anu ngadahar karbon laut di tempat munggaran. Salaku tambahan, panalungtik manggihan yén hubungan antara mikroba jeung mineral henteu hiji-sided ku simulating konsentrasi mineral jeung pola sirkulasi dina bagian nu sejen sagara. Numutkeun Lauderdale, mikroba boga kapasitas timer régulasi pikeun ngarobah kimia sagara pikeun nyocogkeun kaperluan maranéhanana hadé.

    Implikasi tina fértilisasi beusi sagara

    Implikasi anu langkung ageung tina fértilisasi beusi laut tiasa kalebet: 

    • Élmuwan terus ngalaksanakeun percobaan fértilisasi beusi pikeun nguji naha éta tiasa ngarevitalisasi perikanan atanapi damel dina mikro-organisme laut anu kaancam. 
    • Sababaraha perusahaan sareng organisasi panalitian terus kolaborasi dina percobaan anu nyobian ngalaksanakeun skéma fértilisasi beusi sagara pikeun ngumpulkeun sks karbon.
    • Ningkatkeun kasadaran masarakat sareng prihatin kana bahaya lingkungan tina percobaan fértilisasi beusi sagara (contona, mekar ganggang).
    • Tekanan ti konservasionis laut pikeun permanén ngalarang sadaya proyék fértilisasi beusi skala badag.
    • PBB nyiptakeun pedoman anu langkung ketat ngeunaan percobaan naon anu bakal diidinan di sagara sareng durasina.

    Patarosan pikeun mairan

    • Naon akibat anu sanésna tiasa ditimbulkeun tina ngalaksanakeun fértilisasi beusi di sababaraha sagara?
    • Kumaha deui fértilisasi beusi tiasa mangaruhan kahirupan laut?