Gjurmët e zemrës: Identifikimi biometrik që kujdeset

KREDI I IMAZHIT:
Kredia Image
iStock

Gjurmët e zemrës: Identifikimi biometrik që kujdeset

Gjurmët e zemrës: Identifikimi biometrik që kujdeset

Teksti i nëntitullit
Duket se sundimi i sistemeve të njohjes së fytyrës si një masë sigurie kibernetike është gati të zëvendësohet nga një më i saktë: nënshkrimet e rrahjeve të zemrës.
  • Author:
  • Emri i autorit
   Parashikimi Kuantumrun
  • Tetor 4, 2022

  Postoni tekst

  Identifikimi biometrik është një temë e ndjeshme që ka frymëzuar debatin publik se si mund të cenojë privatësinë e të dhënave. Shumë njerëz kanë vërejtur se është e lehtë të fshehësh ose ndryshosh tiparet e fytyrës për të mashtruar pajisjet e skanimit të fytyrës. Megjithatë, një sistem tjetër biometrik është zbuluar për të garantuar identifikim pa kontakt, por më të saktë: gjurmët e zemrës.

  Konteksti i gjurmëve të zemrës

  Në vitin 2017, një ekip studiuesish nga Universiteti i Buffalo-s zbuluan një sistem të ri të sigurisë kibernetike që përdor radarë për të skanuar nënshkrimet e rrahjeve të zemrës. Sensori i radarit Doppler dërgon një sinjal me valë tek personi i synuar dhe sinjali kthehet prapa me lëvizjen e zemrës së objektivit. Këto pika të dhënash njihen si gjurmë zemre, të cilat mund të përdoren për të identifikuar modelet unike të rrahjeve të zemrës së individëve. Gjurmët e zemrës janë më të sigurta se të dhënat e fytyrës dhe të gjurmëve të gishtërinjve sepse janë të padukshme, duke e bërë sfiduese për hakerët vjedhjen e tyre.

  Kur përdoret si një metodë e vërtetimit të hyrjes, gjurmët e zemrës mund të kryejnë vërtetim të vazhdueshëm. Për shembull, kur pronari i regjistruar i një kompjuteri ose telefoni inteligjent largohet, është e mundur që ata të dalin dhe të kthehen automatikisht pasi të zbulohen shenjat e zemrës nga sistemi. Radarit i duhen tetë sekonda për të skanuar një zemër për herë të parë dhe më pas mund të vazhdojë ta monitorojë atë duke e njohur vazhdimisht. Teknologjia është treguar gjithashtu të jetë më e sigurt për njerëzit, e krahasueshme me pajisjet e tjera elektronike Wi-Fi që lëshojnë më pak se 1 përqind të rrezatimit të emetuar nga një smartphone i zakonshëm. Studiuesit e testuan sistemin 78 herë në njerëz të ndryshëm dhe rezultatet ishin më shumë se 98 për qind të sakta.

  Ndikim shkatërrues

  Në vitin 2020, ushtria amerikane krijoi një skanim lazer që mund të zbulojë rrahjet e zemrës nga të paktën 200 metra larg me rreth 95 për qind saktësi. Ky zhvillim është veçanërisht i rëndësishëm për Komandën e Operacioneve Speciale të Departamentit të Mbrojtjes të SHBA-së (SOC), e cila merret me operacione të fshehta ushtarake. Një snajper që planifikon të eliminojë një operativ armik duhet të sigurojë që personi i duhur të jetë në vështrimin e tyre përpara se të qëllojë. Për ta bërë këtë, ushtarët zakonisht përdorin softuer që krahason tiparet e fytyrës ose ecjen e një të dyshuari me ato të regjistruara në bibliotekat e të dhënave biometrike të përpiluara nga policia dhe agjencitë e inteligjencës. Megjithatë, një teknologji e tillë mund të jetë e paefektshme kundër dikujt që mban maskim, mbulon kokën apo edhe çalon qëllimisht. Ndërsa, me biometrikë të dallueshëm si gjurmët e zemrës, ushtria mund të sigurohet se do të ketë më pak vend për keqidentifikim. 

  Sistemi i skanimit me lazer, i quajtur Jetson, mund të matë dridhjet e vogla në veshje të shkaktuara nga rrahjet e zemrës së dikujt. Meqenëse zemrat kanë forma dhe modele të ndryshme tkurrjeje, ato janë mjaft të dallueshme për të konfirmuar identitetin e dikujt. Jetson përdor një vibrometër lazer për të zbuluar ndryshime të vogla në një rreze lazer të reflektuar nga një objekt me interes. Vibrometrat janë përdorur që nga vitet 1970 për të studiuar gjëra të tilla si urat, trupat e avionëve, topat e anijeve luftarake dhe turbinat me erë - duke kërkuar për çarje të padukshme, xhepa ajri dhe defekte të tjera të rrezikshme në materiale. 

  Zbatimet dhe implikimet e gjurmëve të zemrës

  Zbatimet dhe implikimet më të gjera të gjurmëve të zemrës mund të përfshijnë: 

  • Sistemet e mbikëqyrjes publike që përdorin skanimin e gjurmëve të zemrës për të identifikuar shqetësimet e mundshme të kujdesit shëndetësor (p.sh. sulmet në zemër).
  • Etikët shqetësohen për përdorimin e gjurmëve të zemrës për mbikëqyrje pa pëlqim.
  • Transporti publik dhe aeroportet duke përdorur sisteme të skanimit të gjurmëve të zemrës për të kontrolluar individët ose për të raportuar automatikisht aktivitete të pazakonta.
  • Bizneset që përdorin skanimin e gjurmëve të zemrës për të kontrolluar aksesin në ndërtesa, automjete dhe pajisje.
  • Pajisjet teknologjike personale që përdorin skanimin e gjurmëve të zemrës si kodkalime.

  Pyetje për të komentuar

  • Cilat janë rreziqet ose përfitimet e tjera të mundshme të gjurmëve të zemrës?
  • Si mund të ndryshojë ndryshe kjo biometrike mënyrën se si punoni dhe jetoni?

  Referencat e njohurive

  Lidhjet e mëposhtme popullore dhe institucionale u referuan për këtë pasqyrë: