Тренд листи

листа
листа
Овој список ги опфаќа трендовите согледувања за иднината на претприемништвото, увиди курирани во 2022 година.
36
листа
листа
Овој список ги опфаќа трендовите согледувања за идните иновации во дизајнот на автомобили, увиди курирани во 2022 година.
50
листа
листа
Овој список ги опфаќа трендовите сознанија за иднината на трендовите на паметните телефони, увиди курирани во 2022 година.
44
листа
листа
Овој список ги опфаќа трендовите сознанија за иднината на климатските промени, увиди курирани во 2022 година.
90
листа
листа
Како што технологијата продолжува да напредува со невидено темпо, етичките импликации од нејзиното користење стануваат сè покомплексни. Прашањата како што се приватноста, надзорот и одговорното користење на податоците заземаа централно место со брзиот раст на технологиите, вклучувајќи ги паметните уреди за носење, вештачката интелигенција (АИ) и Интернетот на нештата (IoT). Етичката употреба на технологијата покренува и пошироки општествени прашања за еднаквоста, пристапот и распределбата на придобивките и штетите. Како резултат на тоа, етиката околу технологијата станува покритична од кога било и бара постојана дискусија и креирање политики. Овој дел од извештајот ќе нагласи неколку неодамнешни и тековни етички трендови на податоци и технологија на кои Quantumrun Foresight се фокусира во 2023 година.
29
листа
листа
Овој список ги опфаќа трендовите согледувања за иднината на отстранувањето на отпадот, увиди курирани во 2023 година.
31
листа
листа
Овој список ги опфаќа трендовите согледувања за иднината на телекомуникациската индустрија, увиди курирани во 2023 година.
50
листа
листа
Овој список опфаќа трендови согледувања за иднината на светското население, увиди курирани во 2022 година.
56
листа
листа
Овој список опфаќа трендови согледувања за иднината на рударската индустрија, увиди курирани во 2022 година.
59
листа
листа
Пандемијата СОВИД-19 го вознемири деловниот свет низ индустриите, а оперативните модели можеби никогаш повеќе нема да бидат исти. На пример, брзата промена кон работа на далечина и онлајн трговија ја забрза потребата за дигитализација и автоматизација, засекогаш менувајќи го начинот на кој компаниите работат. Овој дел од извештајот ќе ги опфати макро деловните трендови на кои Quantumrun Foresight се фокусира во 2023 година, вклучувајќи ги зголемените инвестиции во технологии како што се cloud computing, вештачката интелигенција (AI) и Интернет на нештата (IoT) за да се насочат операциите и подобро да им служи на клиентите. Во исто време, 2023 година несомнено ќе има многу предизвици, како што се приватноста на податоците и сајбер безбедноста, бидејќи бизнисите се движат низ пејзажот кој постојано се менува. Во она што беше наречено Четврта индустриска револуција, можеме да видиме дека компаниите - и природата на бизнисот - се развиваат со невидена брзина.
26
листа
листа
Овој список ги опфаќа трендовите сознанија за иднината на јавниот транспорт, увиди курирани во 2022 година.
27
листа
листа
Во последниве години, новите терапии и техники еволуираа за да ги задоволат потребите за ментално здравје. Овој дел од извештајот ќе ги опфати третманите и процедурите за ментално здравје на кои Quantumrun Foresight се фокусира во 2023 година. На пример, додека традиционалните терапии за разговор и лекови сè уште се широко користени, други иновативни пристапи, вклучувајќи напредок во психоделиците, виртуелната реалност и вештачката интелигенција (AI ), исто така се појавуваат. Комбинирањето на овие иновации со конвенционалните третмани за ментално здравје може значително да ја подобри брзината и ефективноста на терапите за ментално здравје. Употребата на виртуелна реалност, на пример, овозможува безбедно и контролирано опкружување за терапија со експозиција. Во исто време, алгоритмите за вештачка интелигенција можат да им помогнат на терапевтите да ги идентификуваат моделите и да ги приспособат плановите за третман на специфичните потреби на поединците.
20
листа
листа
Од зголемување на човековата вештачка интелигенција до „франкен-алгоритми“, овој дел од извештајот внимателно ги разгледува трендовите на секторот за вештачка интелигенција/МЛ на кои Quantumrun Foresight се фокусира во 2023 година. , и автоматизирајте ги задачите. Не само што ова нарушување го трансформира пазарот на труд, туку влијае и на општеството воопшто, менувајќи го начинот на кој луѓето комуницираат, купуваат и пристапуваат до информации. Огромните придобивки од AI/ML технологиите се јасни, но тие исто така може да претставуваат предизвици за организациите и другите тела кои сакаат да ги имплементираат, вклучително и загриженоста за етиката и приватноста.
27
листа
листа
Додека пандемијата СОВИД-19 ја потресе глобалната здравствена заштита, таа исто така може да го забрза технолошкиот и медицинскиот напредок на индустријата во последниве години. Овој дел од извештајот одблизу ќе разгледа некои од оние тековни случувања во здравствената заштита на кои Quantumrun Foresight се фокусира во 2023 година. На пример, напредокот во генетското истражување и микро и синтетичката биологија обезбедуваат нови сознанија за причините за болеста и стратегиите за превенција и третман. Како резултат на тоа, фокусот на здравствената заштита се префрла од реактивен третман на симптомите кон проактивно управување со здравјето. Прецизната медицина - која користи генетски информации за да го приспособи третманот на поединци - станува сè поприсутна, како и технологиите за носење кои го модернизираат следењето на пациентите. Овие трендови се подготвени да ја трансформираат здравствената заштита и да ги подобрат резултатите од пациентите, но тие не се без неколку етички и практични предизвици.
23
листа
листа
Светот гледа брз напредок во еколошките технологии кои имаат за цел да ги намалат негативните еколошки влијанија. Овие технологии опфаќаат многу области, од обновливи извори на енергија и енергетски ефикасни згради до системи за третман на вода и зелен транспорт. Исто така, бизнисите стануваат сè попроактивни во нивните инвестиции за одржливост. Многумина ги зголемуваат напорите да го намалат нивниот јаглероден отпечаток и да го минимизираат отпадот, вклучително и инвестирање во обновливи извори на енергија, спроведување одржливи деловни практики и користење еколошки материјали. Со прифаќање на зелените технологии, компаниите се надеваат дека ќе го намалат нивното влијание врз животната средина, а истовремено ќе имаат корист од заштедите на трошоците и подобрената репутација на брендот. Овој дел од извештајот ќе ги покрие зелените технолошки трендови на кои Quantumrun Foresight се фокусира во 2023 година.
29
листа
листа
Политиката секако не остана незасегната од технолошкиот напредок. На пример, вештачката интелигенција (ВИ), дезинформациите и „длабоките фалсификат“ длабоко влијаат на глобалната политика и на тоа како информациите се шират и перцепираат. Подемот на овие технологии им олесни на поединците и организациите да манипулираат со слики, видеа и аудио, создавајќи длабоки фалсификати кои тешко се откриваат. Овој тренд доведе до зголемување на кампањите за дезинформација за влијание врз јавното мислење, манипулирање на изборите и сеење поделеност, што на крајот доведе до пад на довербата во традиционалните извори на вести и општо чувство на конфузија и неизвесност. Овој дел од извештајот ќе истражи некои од трендовите околу технологијата во политиката на кои Quantumrun Foresight се фокусира во 2023 година.
22
листа
листа
Годишниот извештај за трендови на Quantumrun Foresight има за цел да им помогне на индивидуалните читатели подобро да ги разберат оние трендови кои треба да ги обликуваат нивните животи во следните децении и да им помогне на организациите да донесат поинформирани одлуки за да ги водат своите среднорочни стратегии. Во ова издание од 2023 година, тимот на Quantumrun подготви 674 уникатни согледувања, поделени во 27 подизвештаи (подолу) кои опфаќаат разновидна колекција на технолошки откритија и општествени промени. Слободно читајте и споделувајте нашироко!
27
листа
листа
Овој список ги опфаќа трендовите сознанија за иднината на истражувањето на Марс, увиди курирани во 2022 година.
51
листа
листа
Транспортните трендови се префрлаат кон одржливи и мултимодални мрежи за да се намалат емисиите на јаглерод и да се подобри квалитетот на воздухот. Оваа промена вклучува транзиција од традиционалните начини на транспорт, како што се возилата со дизел гориво, кон поеколошки опции како електрични автомобили, јавен превоз, возење велосипед и пешачење. Владите, компаниите и поединците сè повеќе инвестираат во инфраструктура и технологија за да ја поддржат оваа транзиција, да ги подобрат резултатите од животната средина и да ги зајакнат локалните економии и да креираат работни места. Овој дел од извештајот ќе ги опфати транспортните трендови на кои Quantumrun Foresight се фокусира во 2023 година.
29
листа
листа
Овој список ги опфаќа трендовите согледувања за иднината на иновациите во фармацијата, увиди курирани во 2022 година.
40